Search
menu
Search

Lichaam van Julen gevonden in de waterput in Málaga (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Lichaam van Julen gevonden in de waterput in Málaga (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Na 12 dagen zoeken door 300 reddingswerkers hebben de mijnwerkers en Guardia Civil agenten die in de horizontale tunnel op 83 meter diepte werkten zaterdagnacht om 1.25 uur het levenloze lichaam gevonden van Julen. Op dat moment konden de mijnwerkers de verbinding maken met de waterput waarna de Guardia Civil het overnam en rond 4.20 uur Julen uit de waterput konden halen.

Nadat het lichaam van Julen uit de waterput was gehaald werd deze overgebracht naar Málaga waar men de autopsie zal uitvoeren. Op hetzelfde moment is de Guardia Civil al begonnen met het afsluiten van de waterput en later ook de verticale tunnel die men gegraven heeft om bij Julen te komen.

De ouders, die enkele jaren geleden ook al een andere zoon kwijtraakten nadat deze een hartstilstand kreeg, zijn reeds naar de wijk El Palo in Málaga gegaan, de wijk waar Julen samen met zijn ouders woonde. De burgemeester van Málaga heeft drie dagen officiële rouw aangekondigd.

Tijdens een eerste persconferentie zaterdagochtend 9 uur van de Guardia Civil en de vertegenwoordiging van de regionale regering in Andalusië werd bekend dat Julen in de waterput is gevallen waar hij op 71 meter diepte op een laag aarde terecht kwam. De vrije val van de tweejarige jongen was volgens de specialisten iets dat snel is gebeurd.

Er zijn verschillende theorieën over wat er gebeurd is maar voorlopig zijn dat nog theorieën en is de Guardia Civil bezig met het onderzoek. De staat waarin het lichaam van de peuter Julen werd gevonden wijst erop dat de jongen snel en recht naar beneden is gevallen voordat hij terecht kwam op een lading aarde op 71 meter diepte waardoor de jongen niet verder kon vallen. Julen werd gevonden tussen de bodem van de waterput (110 meter diep) en de aarde en puin die in de put lag op ongeveer 70 meter diepte en een stop vormde waardoor men niet bij Julen kon komen.

Uit de autopsie is gebleken dat Julen met de voeten naar beneden en zijn armen omhoog in de waterput is gevallen. Hij liep tijdens zijn 71 meter diepe val meerdere verwondingen op waaronder ernstig hoofdletsel als gevolg van een harde klap op het hoofd, iets dat veroorzaakt kan zijn door het vallende puin boven hem maar dat moet onderzocht worden. Uit het autopsierapport blijkt tevens dat Julen op dezelfde dag van zijn val in de waterput reeds overleden was.

De autopsie heeft zaterdag plaatsgevonden en duurde zes uur. Het resultaat van de uitgebreide autopsie is naar de onderzoeksrechter gestuurd. De Guardia Civil heeft toen ze Julen in de waterput vonden alles vastgelegd, genoteerd en foto’s en video’s gemaakt. Er moet namelijk onderzocht worden of de verwondingen te wijten zijn aan de val in de waterput of niet. Daarnaast moet men het materiaal wat de stop vormde boven Julen onderzoeken om te kijken waar dat vandaan kwam en of het materiaal is dat loskwam na de val van Julen.

12 dagen

Bijna twee weken heeft de reddingsoperatie geduurd die gekenmerkt werd door een moeilijk terrein, continu improvisatie en de solidariteit van het dorp Totalán, Andalusië en heel Spanje. Gedurende 12 dagen hebben meer dan 300 mensen geholpen in de moeilijke reddingsoperatie waarbij men dag en nacht doorwerkte en elke keer met problemen te maken kregen.

Uiteindelijk konden de gespecialiseerde mijnwerkers op donderdagavond met hun werk beginnen om op 83 meter diepte een horizontale tunnel aan te leggen om zo bij de waterput te komen. Dat was de laatste etappe van de zoektocht.

Men hield rekening met 24 uur graven maar dat werd enkele uren meer voordat de mijnwerkers bij de waterput konden komen en Julen aantroffen. Daarna namen de Guardia Civil agenten het van de mijnwerkers over om het levenloze lichaam van Julen uit de waterput en de tunnels te halen.

Op onderstaande korte video is te zien hoe de mijnwerkers hebben gegraven:

Onderzoek

Vanaf nu begint het uitgebreide onderzoek naar het hoe en waarom van het vallen van Julen in de waterput. Een rechter is reeds met de zaak bezig en ook de Guardia Civil heeft alle betrokkenen, zoals de ouders, familie en de persoon die de put geboord heeft ondervraagd.

Men weet dat de waterput illegaal werd geboord en men weet dat deze niet operatief was want men trof bij het boren geen water aan. Volgens de persoon die de put geboord heeft lag er een steen op de put om deze af te sluiten.

Er zijn veel vragen die nog beantwoord moeten worden zoals hoe het kan dat een klein kind in een 25 centimeter brede en 110 meter diepe waterput kan vallen. Daarnaast wil men weten welke grond in de put lag en er voor zorgde dat er een soort stop was waardoor men niet bij Julen kon komen. Volgens de eerste berichten komt het type grond namelijk niet overeen met het materiaal dat zich in de tunnel bevindt.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?