Lichaam van Julen gevonden in de waterput in Málaga (UPDATE)

Europa Press
Beeld: Europa Press

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Na 12 dagen zoeken door 300 reddingswerkers hebben de mijnwerkers en Guardia Civil agenten die in de horizontale tunnel op 83 meter diepte werkten zaterdagnacht om 1.25 uur het levenloze lichaam gevonden van Julen. Op dat moment konden de mijnwerkers de verbinding maken met de waterput waarna de Guardia Civil het overnam en rond 4.20 uur Julen uit de waterput konden halen.

Nadat het lichaam van Julen uit de waterput was gehaald werd deze overgebracht naar Málaga waar men de autopsie zal uitvoeren. Op hetzelfde moment is de Guardia Civil al begonnen met het afsluiten van de waterput en later ook de verticale tunnel die men gegraven heeft om bij Julen te komen.

De ouders, die enkele jaren geleden ook al een andere zoon kwijtraakten nadat deze een hartstilstand kreeg, zijn reeds naar de wijk El Palo in Málaga gegaan, de wijk waar Julen samen met zijn ouders woonde. De burgemeester van Málaga heeft drie dagen officiële rouw aangekondigd.

Tijdens een eerste persconferentie zaterdagochtend 9 uur van de Guardia Civil en de vertegenwoordiging van de regionale regering in Andalusië werd bekend dat Julen in de waterput is gevallen waar hij op 71 meter diepte op een laag aarde terecht kwam. De vrije val van de tweejarige jongen was volgens de specialisten iets dat snel is gebeurd.

Er zijn verschillende theorieën over wat er gebeurd is maar voorlopig zijn dat nog theorieën en is de Guardia Civil bezig met het onderzoek. De staat waarin het lichaam van de peuter Julen werd gevonden wijst erop dat de jongen snel en recht naar beneden is gevallen voordat hij terecht kwam op een lading aarde op 71 meter diepte waardoor de jongen niet verder kon vallen. Julen werd gevonden tussen de bodem van de waterput (110 meter diep) en de aarde en puin die in de put lag op ongeveer 70 meter diepte en een stop vormde waardoor men niet bij Julen kon komen.

Uit de autopsie is gebleken dat Julen met de voeten naar beneden en zijn armen omhoog in de waterput is gevallen. Hij liep tijdens zijn 71 meter diepe val meerdere verwondingen op waaronder ernstig hoofdletsel als gevolg van een harde klap op het hoofd, iets dat veroorzaakt kan zijn door het vallende puin boven hem maar dat moet onderzocht worden. Uit het autopsierapport blijkt tevens dat Julen op dezelfde dag van zijn val in de waterput reeds overleden was.

De autopsie heeft zaterdag plaatsgevonden en duurde zes uur. Het resultaat van de uitgebreide autopsie is naar de onderzoeksrechter gestuurd. De Guardia Civil heeft toen ze Julen in de waterput vonden alles vastgelegd, genoteerd en foto’s en video’s gemaakt. Er moet namelijk onderzocht worden of de verwondingen te wijten zijn aan de val in de waterput of niet. Daarnaast moet men het materiaal wat de stop vormde boven Julen onderzoeken om te kijken waar dat vandaan kwam en of het materiaal is dat loskwam na de val van Julen.

12 dagen

Bijna twee weken heeft de reddingsoperatie geduurd die gekenmerkt werd door een moeilijk terrein, continu improvisatie en de solidariteit van het dorp Totalán, Andalusië en heel Spanje. Gedurende 12 dagen hebben meer dan 300 mensen geholpen in de moeilijke reddingsoperatie waarbij men dag en nacht doorwerkte en elke keer met problemen te maken kregen.

Uiteindelijk konden de gespecialiseerde mijnwerkers op donderdagavond met hun werk beginnen om op 83 meter diepte een horizontale tunnel aan te leggen om zo bij de waterput te komen. Dat was de laatste etappe van de zoektocht.

Men hield rekening met 24 uur graven maar dat werd enkele uren meer voordat de mijnwerkers bij de waterput konden komen en Julen aantroffen. Daarna namen de Guardia Civil agenten het van de mijnwerkers over om het levenloze lichaam van Julen uit de waterput en de tunnels te halen.

Op onderstaande korte video is te zien hoe de mijnwerkers hebben gegraven:

Onderzoek

Vanaf nu begint het uitgebreide onderzoek naar het hoe en waarom van het vallen van Julen in de waterput. Een rechter is reeds met de zaak bezig en ook de Guardia Civil heeft alle betrokkenen, zoals de ouders, familie en de persoon die de put geboord heeft ondervraagd.

Men weet dat de waterput illegaal werd geboord en men weet dat deze niet operatief was want men trof bij het boren geen water aan. Volgens de persoon die de put geboord heeft lag er een steen op de put om deze af te sluiten.

Er zijn veel vragen die nog beantwoord moeten worden zoals hoe het kan dat een klein kind in een 25 centimeter brede en 110 meter diepe waterput kan vallen. Daarnaast wil men weten welke grond in de put lag en er voor zorgde dat er een soort stop was waardoor men niet bij Julen kon komen. Volgens de eerste berichten komt het type grond namelijk niet overeen met het materiaal dat zich in de tunnel bevindt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
36 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Lief klein jochie “Julen”, vreselijk dat je leventje zo moest eindigen. Rust zacht lieverd, we zullen je nooit vergeten❤️
Ouders en Fam. Veel kracht om dit onmenselijke verlis te dragen! Bid voor jullie.

Lieve kleine engel, rust zacht, Samen met je broer.

Heel veel sterkte bij dit immense verdriet wat de ouders weer overkwam. Hopelijk vinden jullie de kracht om dit alles te verwerken en een plaats te geven in jullie leven. Alsook aan de overige familie.

Hoi heel veel sterkte wat er met Julen is gebeurd ik zou Julen ook nooit vergeten rust zacht lieve Julen en voor je broetje ik vind het echt heeeeeel zielig

RUST ZACHT LIEVE JULEN EN RUST ZACHT VOOR JE BROERTJE????

hoe weet je dat de ouders wisten dat de put onafgesloten was? ik zou zeggen, zeker in zo`n delicate kwestie, oordeel niet te snel en te hard. natuurlijk moet alles goed worden uitgezocht mbt het zand etc wat boven julen lag. voor mij is de belangrijkste vraag of uit het autopsie rapport kan worden opgemaakt of julen nog leefde voor hij in de put terecht kwam. ik denk dat daar de sleutel ligt om de ouders als verdachte te blijven zien of niet. maar zoals eerder gezegd zijn de ouders onschuldig tot het tegendeel is bewezen en wordt aangetoond dat… Lees verder »

Ben je wel goed man!?

Julen viel in een put die zijn oom illegaal op zijn eigendom heeft laten boren. Niet alleen zijn oom, maar zeker en vast ook zijn ouders waren op de hoogte van het bestaan van die put en zonder twijfel ook van het feit dat deze niet was afgesloten. Toch hebben ze de put niet degelijk afgedekt. Ze hebben niet stilgestaan bij het grote risico dat deze put inhield voor de vrij rondlopende kleuter. De gevolgen zijn gruwelijk voor Julen, maar zeker ook voor hen. Op de vraag of deze mensen onvoorzichtig zijn geweest en daardoor ook verantwoordelijk zijn voor de… Lees verder »

De buitenlandse kranten speculeren erop los, vooral over dat het vreemd is , dat er een hoop zand en stenen volop op Julen terecht is gekomen door zijn val, maar helemaal niets op de beker en snoepzak, klopt gewoon niet.
Ik hoop dat dit echt goed onderzocht wordt, en nu deze jullie UPDATE hier gelezen te hebben..
” Volgens de eerste berichten komt het type grond namelijk niet overeen met het materiaal dat zich in de tunnel bevindt”

Gelukkig wordt het goed en grondig onderzocht hoe en wat is er gebeurd , het moet gewoon voor Julen, arme Julen.. 🙁

Zullen we eerst maar het onderzoek afwachten!?

t’zal het verstandigste zijn in plaats van speculeren, er zijn er veel die beter zwijgen in de plaats ze waren er niet bij maar sommige denken dat ze experten zijn in de materie.

Met diep ongeloof hebben we kennis genomen van het onbeschrijfelijke lot dat jullie getroffen heeft.????????

Rust zacht lieve Julen, ❤
Heel veel kracht en troost voor de ouders in dit ondraaglijk leed.
Er zijn geen woorden voor..

Tranen, tranen en nog tranen om zo kleine lieve ventje te moeten doorstaan. Van af dat ik op de radio heb gehoord zondag 13 januari ergens in de middag heb ik niet meer van mijn computer geweken en heb allel gevolgd over de kleine Julen.

Deze tragedie heeft mij zo diep geraakt dat ik niet kan uitleggen en alles draait als een film voor mijn ogen. Ik wens de alle bekenden familie en vrienden en zeker de ouders van Julen heel veel sterkte met het verlies van de kleine Julen.

Ik vergeet je nooit mannetje xxx

Zo verdrietig. Drama voor de ouders. veel meeleven met alle betrokkenen. Hoop dat ze nu ook veel steun blijven krijgen.

weinig tot niemand leest wat er feitelijk in het stuk geschreven is en wenst de ouders sterkte toe : de ouders zijn nog steeds verdachten in dit drama

Jazeker, er wordt wel goed gelezen, althans wel door mij. En ook goed geluisterd.
En hoewel ik met alle scenario’s rekening houd. Ik iemand pas schuldig tot dit is bewezen. Stel, dat deze ouders geen enkele blaam treft, en iedereen zou erin staan zoals u, dan stonden deze mensen twee weken alleen met hun ellende. Laten we het onderzoek afwachten en dan oordelen.

Een bekend verschijnsel. Niet lezen maar kakelen.

Waar lees je dan dat de ouders ergens van worden verdacht?

Voor de ouders heel veel sterkte om het verdriet te dragen en te verwerken.
Het wachten en wachten is zo verschrikkelijk.
Julen rust in vrede in de hemel.
Grote waardering en lof voor al de mensen die hebben meegewerkt ze deden wat ze konden, ook voor deze mensen is het in en in verdrietig, maar ze hebben Julen wel gevonden.

Hopelijk is dit schatje na de val onmiddellijk overleden en heeft hij niet beseft wat er gebeurde.
Een zware beproeving dat de ouders weer moeten doorstaan, nu kunnen ze rouwen want een aanslepende hoop met fataal resultaat is zeer slecht voor de gezondheid en het koppel zal elkaar, nu meer dan ooit, nodig hebben.
Bij deze bied ik de familie mijn innige deelneming aan.

Hoe dit ook gebeurde, die arme ouders verliezen voor de 2e keer een zoontje op een tragische manier. Ik hoop voor hen en Julen dat hij is overleden door de val. Ik wens ze zover L mogelijk kracht om dit enigszins te gaan verwerken

Mis condolencias y pésame más sentido a la familia del pequeño.
Rest in peace little angel.

This is so sad. I Hope it was quick and the LIttle man didn’t suffer. i just wonder why a HOLE like that was not covered.THese PArent must be devastated. I personally would be holding someone LIBEL.Rest in Peace Little Man.

Héél triestig., ? maar deze afloop was te verwachten.
Verschrikkelijk voor de ouders en familie, ze hebben al genoeg afgezien. Hoeveel leed kan een mens dragen.
Hopelijk heeft Julen niet moeten afzien.
Respect aan alle helpers van de reddingsoperatie.
Ook hier in België hebben we het nieuws met een bang hart gevolgd.

Afschuwelijk… Dit wetende, hoop ik dat Julen vrijwel direct door de val overleden is, zodat hem een langzame dood bespaard is gebleven… ook ik zal jou nooit vergeten, Julen, nu ben je bij je grote broer. Heel veel sterkte voor de ouders en de rest van de familie, zo zwaar om dit voor een tweede keer te moeten dragen. Ik bid voor jullie en wens jullie Gods zegen…

Afschuwelijk voor die ouders. Tweede kindje al verloren . Ik wens ze alle sterkte.

Ik hoop voor dat arme jochie dat het direct over en uit was 🙁

Waarom het leven van dit kleine ukkie zo abrupt eindigde net als zijn broertje blijft een vraag waarop alleen God het antwoord heeft. Het ga je goed kleine. Ouders mijn diepste medeleven !

Wat al te verwachten was is werkelijkheid geworden, wat heeft dat kleine manneke vele mensen bij elkaar gebracht. Helaas met geen goede afloop.
Ik wens de ouders en verder familie heel veel strekte.
Hoe kom je als ouders ooit dit te boven om twee keer een kind te verliezen.
Papa en mama van Julen ik hoop dat jullie de kracht weer zullen vinden en dat die twee engeltjes op ieders schouder jullie steun en toeverlaat mogen zijn.
Dag lief klein ventje, rust maar lekker. Vergeten doe ik je nooit.

Het is het derde kindje wat de ouders verliezen. Een maand of 4 geleden had mama een miskraam van een bijna voldragen zwangerschap.

Mijn hart huilt, wat ontzettend verschrikkelijk om zo aan je einde te moeten komen. Wat zal dat kleine, onschuldige mannetje bang zijn geweest en wat een pijn. Heel veel sterkte voor de ouders en familie e.d., dit is niet te bevatten, helemaal niet door de ouders zelf. Verschrikkelijk dit, schrijf en lees het allemaal met tranen in mijn ogen. Waarom….

Zo triest,daar zijn geen woorden voor.
Ik wens de ouders van julen heel veel kracht en sterkte toe met dit zware verlies,on ze gedachten zijn bij jullie.
Rust zacht lieve julen❤❤❤

Heel triest. De solidariteit van de Spanjaarden kent geen grenzen. Ik had hetzelfde gedaan als ik daar had gewoond. Hopelijk worden de rest van de ‘pozos’ dicht gemaakt. En verder alles goed onderzocht wordt, hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Geen enkel pers is betrouwbaar. E.Betancourt

wat er die fatale dag ook gebeurde, het is in en in triest voor julen en zeker voor zijn ouders.
zou ook niet graag in de schoenen staan van de eigenaar van de put.
zoiets onbegrijpelijks.
alle lof voor de reddingsploeg
iedereen heel veel sterkte

Erg naar en helaas geen goede afloop. Het verhaal over de stop gaat al rond sinds men erop stuitte, Maar het is lastig om te weten wat waar is en wat niet, omdat men enerzijds daar geheimzinnig over doet en anderzijds de Spaanse pers niet altijd even betrouwbaar is.

Zoals in Nederland dus.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.