Spanje in de greep van het griepvirus

Spanje in de ban van het griepvirus
Beeld: Freepik

Spanje in de greep van het griepvirus

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de autonome regio’s Extremadura en Canarische Eilanden na heeft men in Spanje te maken met een griepepidemie. Globaal gezien schrijft men over gemiddeld 205 griep patiënten per 100.000 inwoners waarvan het merendeel met het virus A, om precies te zijn A(H1N1) en A(H3N2) en de varianten daarvan besmet zijn. Een kleine griep heeft een virus B besmetting en een nog kleinere groep heeft last van het virus C.

In de eerste week van dit jaar had men volgens de gegevens van het Sistema de Vigilancia de la Gripe alleen met een griepepidemie te maken in de autonome regio’s Balearen, Baskenland en Cantabrië. In week twee was dat al uitgeroeid naar Catalonië, Murcia, Castilla-La Mancha, Castilla y León, Navarra, La Rioja en Asturië. In de derde week is de epidemie praktisch overal te merken in het land behalve in de regio’s Extremadura, Aragon en de Canarische Eilanden.

Leeftijden

Iedereen in Spanje kan te maken krijgen met het griepvirus maar met name de inwoners van 64 jaar en ouder zijn gevoeliger voor het virus. 56% van de griepgevallen die worden geregistreerd valt in die leeftijdscategorie terwijl dat 33% is bij de leeftijdsgroep 15 tot 64 jaar.

Overleden

Op het moment van schrijven zijn er 48 mensen om het leven gekomen als gevolg van griep en liggen honderden patiënten in ziekenhuizen. Jaarlijks overlijden er in Spanje tussen de 1.500 en 4.000 Spanjaarden door de zogenaamde gewone griep (virus A), in de meeste gevallen ouderen.

Eerste hulp

De meeste personen die griep symptomen hebben gaan voor medische hulp naar de eerste hulp bij de lokale of regionale ziekenhuizen waar ze in de meeste gevallen snel geholpen worden. Er zijn echter ziekenhuizen die de stroom van zieke mensen niet meer aankunnen en patiënten op brancards in de gangen moeten stallen omdat er geen kamers vrij zijn. De beelden worden tijdens de Spaanse tv-journaals getoond.

Tips als je griep hebt

Uiteraard hoef je niet meteen bij de eerste de beste symptomen van griep naar de eerste hulp te rennen voor medische hulp, iets wat veel Spanjaarden normaal gesproken wel doen waardoor er dus oponthoud kan voorkomen. Met een beetje gezond verstand en enkele simpele maatregelen kun je de griep makkelijk te lijf gaan:

  • Rust nemen
  • Veel water of andere dranken nuttigen
  • Alcohol en tabak vermijden
  • Neem medicijnen om de symptomen van griep te verbeteren (zoals het verlagen van koorts)
  • Griep wordt veroorzaakt door een virus dus antibiotica zal niet helpen
  • Geen aspirine geven aan kinderen en tieners (dit kan eventueel het zeldzame en ernstige syndroom Reye veroorzaken)
  • Neem de juiste medicijnen zoals Bisolgrip Forte (in Spanje te verkrijgen bij de apotheek)
  • Als je in aanraking komt met mensen met griep vaak de handen wassen
  • Bij hoesten altijd de hand of nog beter arm voor de mond

Op de website van ElTiempo.es kun je op een kaart grafisch zien waar de meeste griep gevallen zijn in Spanje. Deze kaarten en informatie worden elke week bijgewerkt aan de hand van de gegevens van het Sistema de Vigilancia de la Gripe.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.