Bomen in de Braziliaanse Amazone verdwijnen voor Spaanse varkenskwekerijen

Bomen in de Braziliaanse Amazone verdwijnen voor Spaanse varkenskwekerijen
Beeld: Canva

Bomen in de Braziliaanse Amazone verdwijnen voor Spaanse varkenskwekerijen

MADRID – We schreven de laatste tijd al vaker over de in Spanje erg actuele problematiek rond de Macrogranjas . Dat zijn reusachtige kwekerijen waar op één plek honderden of duizenden varkens of koeien worden grootgebracht. De Spaanse krant El Diario legt nu ook een link tussen de verwoesting van het Amazonewoud en de vleesindustrie.

Sinds de uitspraken van minister Alberto Garzón over de nefaste gevolgen van de macrogranjas (macro-boerderijen) is het thema heet van de naald in Spanje. Eerder ging het voornamelijk over de negatieve gevolgen van de intensieve veeteelt op het Spaanse leefmilieu, nu betrekt de krant El Diario daar ook ecosystemen aan de andere kant van de wereld bij, met name die in Latijns Amerika.

In het Amazonewoud wordt namelijk heel veel bos gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond. Vaak gaat het om de sojateelt. Elk jaar importeert Spanje bijna zes miljoen soja uit Latijns Amerika om veevoeder te fabriceren. Er verdwijnen met andere woorden veel bomen om de varkens en koeien in onder meer Spanje vet te mesten. Veel van het Spaanse vlees dient bovendien voor de export, en een groot deel voor de Chinese markt. 

De Europese Unie erkent nu dat het Europese consumptiepatroon niet duurzaam genoeg is. Er komen naar verluid dan ook reguleringen omtrent de consumptie van producten zoals hout, rundvlees, palmolie, cacao, koffie en soja. De studiegroep van de EU heeft berekend dat zonder een snelle norm die 6 producten alleen tegen 2030 nog eens 248.000 hectare natuur zullen vernielen.

Ondertussen brak men in Brazilië vorig jaar weer records op vlak van ontbossing. In 2021 verdween 20 procent meer Amazonewoud dan het jaar voordien. Onder de extreem rechtse president Jairo Bolsonaro krijgen de groene longen op aarde het jammer genoeg zwaar te verduren. Dat die vernieling sterk met ons consumptiepatroon verbonden is, is steeds moeilijker te ontkennen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.