Nederland wil twee kerncentrales bouwen terwijl Spanje deze gaat sluiten

Nederland wil twee kerncentrales bouwen terwijl Spanje deze gaat sluiten
Beeld: Canva

Nederland wil twee kerncentrales bouwen terwijl Spanje deze gaat sluiten

MADRID – Er wordt al weken of maanden over gesproken in Nederland omdat in het coalitieakkoord van de nieuwe regering staat dat het kabinet de benodigde stappen gaat zetten voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Dat deze kerncentrales er ook daadwerkelijk gaan komen wordt volgens experts onrealistische genoemd maar de wil is er klaarblijkelijk wel. En dat is opvallend want juist andere landen waaronder Spanje willen af van de kerncentrales en gaan deze juist sluiten. Maar hoe is de situatie met kerncentrales in Spanje en hoeveel zijn er nu nog open?

In Spanje moeten we teruggaan naar het jaar 2019 toen de Spaanse energieleveranciers Iberdrola, Endesa en Naturgy (Gas Natural) afspraken hebben gemaakt over de sluiting van alle kerncentrales in Spanje. Dat staat gepland voor het jaar 2035. Ondanks deze sluitingsplannen heeft men toen toch een verzoek ingediend voor verlenging van de levensduur van de centrales in Almaraz, Vandellos II en Asco II.

Kerncentrales zijn in de Europese Unie weer helemaal het onderwerp van politiek gesprek want als het aan de Europese Commissie ligt moet kernenergie het label groen krijgen als een centrale aan allerlei technische eisen voldoet en een geloofwaardig plan heeft voor de verwerking van het nucleaire afval. Gascentrales worden alleen als groen erkend als zij onder een limiet aan CO2-uitstoot (tot 270 gram CO₂ per kW/h) blijven, aldus het voorstel van de Europese Commissie.

Spanje heeft zich bij de EU-landen gevoegd die het Europese plan om gas en kernenergie een groen label te geven afkeuren. “Ongeacht of er geïnvesteerd mag worden in gas en kernenergie, is de Spaanse regering van mening dat het geen groene of duurzame energiebronnen zijn”, aldus Teresa Ribera, vicepremier en minister voor de ecologische transitie en de demografische uitdaging enkele weken geleden. 

Kerncentrales in Spanje

Spanje heeft op dit moment 5 kerncentrales met 7 reactoren die actief zijn en 3 centrales die niet meer actief zijn. De kerncentrales die nog in gebruik zijn: Almaraz I en II (Extremadura), Asco I en II (Catalonië), Vandellos II (Catalonië), Cofrentes (Comunidad Valenciana) en Trillo (Castilla-La Mancha).

Er zijn reeds 3 kerncentrales gesloten, te weten Vandellos I in 1990 (na een brand), José Cabrera in 2006 en Santa María de Garoña in 2017. De sluiting van de kerncentrale Vandellos II (van Iberdrola en Endesa) stond gepland voor 2020 maar er kwam een verlenging tot 2030.

De sluiting van de Asco II (Endesa en Iberdrola) staats gepland voor 2024 maar deze zal wellicht een nieuwe licentie krijgen tot 2031. De sluiting van Asco I (Endesa) staat gepland voor 2029. De centrale van Cofrentes (Iberdrola) stond gepland voor 2020 maar er kwam een verlenging tot 2030. De kerncentrale Trillo zal als laatste sluiten in Spanje, in het jaar 2035 na de sluiting van Asco II in 2031.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.