skip to Main Content
Costa Cálida, de vergeten kust van Spanje

Costa Cálida, de vergeten kust van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – Iedereen kent de Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol waarschijnlijk wel maar wie heeft er wel eens gehoord van de Costa Cálida? Uiteraard de Nederlanders en Belgen die daar wel eens of vaker komen weten waar we het hier over hebben maar wellicht zijn er heel veel lezers die geen idee hebben dat deze kust bestaat. Letterlijk betekent de naam “Warme Kust” en dat klopt vanwege de ligging ook wel zo’n beetje.

De Costa Cálida is een van de Spaanse Costa’s gelegen in de regio Murcia. Deze costa ligt in het zuidoosten van het Iberisch Schiereiland (Spanje dus) aan de Middellandse Zee en gaat in het noorden over in de Costa Blanca (Comunitat Valenciana) en in het zuiden in de Costa de Almería (Andalusië). De belangrijkste plaats aan deze kustlijn is de havenstad Cartagena. De regionale hoofdstad is Murcia maar die ligt in het binnenland van de deelstaat.

Kust

De deelstaat Murcia kent een kustlijn van ongeveer 250 kilometer lang bestaande uit inhammen en smalle stranden met rotsen. Hier ligt tevens, een zoals het lijkt een geografisch ongeval, genaamd La Manga. Dit is een smalle landstrook, doorsneden door enkele kanalen en openingen, die de Mar Menor lagune afsluit van de Middellandse Zee. Deze lansdstrook is voor een groot deel helaas helemaal volgebouwd (zie foto beneden). De noordelijkste kustplaatsen van de Costa Cálida zijn San Pedro de Pinatar en San Javier, waar ook het regionale vliegveld te vinden is. De zuidelijkste kustplaats is het meer bekendere (vanwege o.a. het carnaval) Águilas.

Stranden

Het grootste deel van de Costa Cálida ofwel Warme Kust is zeer ruig en daardoor nog niet zo overspoeld door het toerisme als bijvoorbeeld de nabijgelegen Costa Blanca. Het meest dichtbebouwde gebied bevindt zich rond de Mar Menor en rond de wat grotere stad Cartagena.

De kuststreek van Murcia biedt aan de ene kant onbeschermde stranden met wilde zee en aan de andere kant smalle inhammen met palmbomen en rustig water. Er zijn zandduinen, stranden, zoutwaterlagunes en wadden. De Murcia kuststreek heeft vele facetten voor de natuurliefhebber. Veel gebieden vallen onder natuurbeschermingsregeling waardoor er op veel plaatsen niet gebouwd is en ook niet mag worden.

Gemeenten

Aan de kust ligt tevens de provincie district Cartagena, waaronder de volgende grotere plaatsen vallen: Cartagena, La Unión, Los Alcázares, San Pedro del Pinatar, San Javier, Torre Pacheco, Fuente Álamo en Mazarrón. Zuidelijker gelegen ligt de provincie district Lorca met de plaatsen: Águilas en Puerto Lumbreras.

Vliegveld

De aanvlieghaven voor de de gehele Costa Cálida en de hele Murcia regio is het vliegveld San Javier, een van oorsprong militair vliegveld wat al jaren dienst doet voor de burgerluchtvaart. Men is bezig met de bouw van een nieuw vliegveld, of eigenlijk is dat al afgerond, maar door de bureaucratische rompslomp kan het Corvera vliegveld nog niet gebruikt worden. Naast het vliegveld van Murcia kunnen inwoners en bezoekers ook gebruik maken van het nabijgelegen vliegveld Alicante-Elche waar tevens meer vliegroutes en bestemmingen te vinden zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. Woon een deel van het jaar vlak bij de stad Murcia, geweldige stad met leuke barretjes, restaurants en goede winkels, maar ook buiten het centrum zijn shopping malls.
  In de omgeving kan je goed mountainbike, op de wegen is het goed te rijden maar door de bergen is echt super (zeker met een e mountainbike) en je komt altijd wel een restaurantje ergens tegen om wat tapa’s te eten met een koel biertje.
  Er zijn vele stranden in de buurt met voldoende leuke restaurantjes, alhoewel het in het na jaar en het voorjaar wel eens regent is het een zonnig droge streek met geen luchtverontreiniging.
  Ook zijn er vele wandel routes, deze zijn vaak maar matig aangegeven, maar een beetje avontuurlijke wandelaar kan zijn hart ophalen.

 2. Hi,
  Wij hebben met 2 kindjes een huisje gehuurd in Campsol. Iemand tips van leuke strandjes, lagunes, marktjes en dorpjes om te bezoeken?
  Dank u!
  Groetjes
  Birgit

  1. Hallo
   Op donderdag is er markt camposol zelf,zaterdag mazarron zelf en zondag mooie grote markt in de peurto mazzaron .
   In isla plana zijn ook mooie rustige stranden ondiep en warm water en gezellige restaurants waar ge een lekkere dagschotel kunt eten.
   Er zijn warm waterbronnen aan de golf er zijn zou veel dingen te zien ,wij zijn er al 19 jaar en hebben nog niet alles gezien
   Gr eddy

 3. Wij hebben interesse voor een woning in San Pedro Del Panitar.
  Iemand ervaring in deze streek? Alle info welkom.
  Welke stranden en/of bezienswaardigheden zijn een must.
  Alvast bedankt voor de info

  1. Wij hebben een huis in San Pedro del Pinatar. Er zijn veel verschillende stranden in de buurt. In Lo Pagan is het zacht aflopende strand met warmer water van de mar menor vlak bij de modderbaden van de Salinas. In het Salinas natuurgebied kan je naar een lang natuurlijk strand aan de Middellandse zee. Daar is ook een naaktstrand. In Mil Palmeras is een groot breed zandstrand met veel animatie. En wat verder in bv Playa Flamenca zijn dan weer meer rotsige stranden in kleine baaitjes. Er is ook nog verder naar het Zuiden het natuurparkstrand van Calblanque. Keuze te over.

 4. We woonden vroeger in Orihuela Costa. Nu aan de Costa Calida. Voor de Engelsen is Costa Calida natuurlijk een hel, want je word verondersteld Spaans te spreken aan de Mar Menor. Aangezien ik vind dat je wel een klein beetje respect kan opbrengen voor je gastland(en bijgevolg tracht Spaans te spreken) is Mar Menor een hele opluchting(waarschijnlijk ook maar voor de eerstkomende 10 jaar).

  1. Niet akkoord met het feit dat de Costa Cálida een hel zou zijn voor Engelsen . Ik ga al vijf jaar regelmatig er naar toe en mijn ervaring is, althans voor de kustzone Los Alcázares tot Mar de Cristal, dat er véél Engels wordt gesproken, gewoon door het feit dat er veel Engelsen al dan niet tijdelijk wonen, maar bovendien dat je zelfs in vele bars en restaurants als toerist in het Engels wordt aangesproken zélfs als ik de kelner in het Spaans aanspreek ! Alle menukaarten zijn trouwens ook in het Engels opgemaakt .

  2. Hallo Eddy,
   Wij zijn zinnens om iets te kopen aan de Mar Menor (Santiago of San Pedro).
   Zou je me je emailadres en/of telefoonnr. willen opgeven aub? Ik zou je graag contacteren voor wat meer info.
   alvast bedankt.

 5. We hebben een appartement in Bolnuevo. Dit ligt naast Puerto de Mazarron. Wij komen er ook al jaren met veel plezier.

 6. Wij hebben iets gekocht in La Zenia Orihuela,is er iemand die daar iets meer van weet,we ongeveer 2,3km van Zenia boulevards

  1. Hallo, wij bevinden ons in de buurt van Zenia Boulevard. Indien je dit wenst, kan ik je veel gedetailleerde info over onze streek en buurt doorsturen. Stuur me maar gerust een berichtje.

   1. Hallo, graag wil ik wat meer weten over deze regio, ook wat betreft werk en wonen, prijzen en dergelijke.
    Wij stel 56 wonen nu 10 jaar in Curacao en willen weer eens verder kijken. Iedereen die ons kan helpen graag een mail.

  1. Beste Peter,
   Wij willen graag iets kopen in Santiago. Zou je me je e-mailadres en/of tel nr willen opgeven zodat ik je kan contacteren voor wat info over Santiago.
   Alvast bedankt.

   Ruud Van Beeck rvb2220@gmail.com

 7. Goed artikel waar je wat aan hebt. De Costa Blanca kende ik al redelijk maar deze Costa Cálida nauwelijks. Een vraag voor mij is, of er ergens een overzicht te vinden is van naturistenstranden, want ongetwijfeld zijn er velen met mij die graag (al is het maar zo nu en dan) naakt recreëren. In Nederland jaarlijks ruim 2 miljoen, dus het is niet aan een enkeling besteedt!

   1. Dat zijn indedaad de officiële stranden in de buurt van Mazzaron. Wel op zijn Nederlands langs kleine achteraf weggetjes te bereiken. Er zijn er echter veel meer. Bij Vera Playa, 90km zuidelijker, is zelfs een compleet naturistisch dorp Vera Playa.

 8. Ik woon in Mazarron en eindelijk iets over onze mooie regio, we hebben prachtige stranden en voor de wandelaars en fietsers zijn er routes uit gestippelt beschikbaar bij het tourisme bureau.

 9. Heb 5 jaar in Torre Pacheco gewoond (op een golf resort) grandioos mooie omgeving.Leuke plaatsjes langs heel de kustlijn en ook vlakbij de Toeristische plaatsen als Torrevieja,Rojales Quardamar etc. Heel het jaar prachtig weer alhoewel 40 graden in de zomer iets teveel van het
  goede kan zijn. Mar Menor is een paradijs op aarde voor watersporters en de steden Cartagena waar veel cruiseboten aanleggen is een gezellige authentieke stad. Leuk artikel van Spanje Vandaag proficiat.

  1. Dat het daar heel het jaar mooi weer zou zijn, is onzin. Wij komen al 10 jaar (meerdere keren per jaar) in deze provincie. We hebben regelmatig regen meegemaakt. Afgelopen maand heeft het er gesneeuwd en afgelopen december zijn er overstromingen geweest doordat het maar bleef regenen. Het water kon geen kant op (er zijn geen afvoerputjes).

    1. Klopt maar deze winter is erg uitzonderlijk te noemen wat betreft het weer (je zegt het al zelf, na 32 jaar) en gelukkig dat het regent in de winter 🙂

  2. Dat het daar heel het jaar mooi weer zou zijn, is onzin. Wij komen al 10 jaar (meerdere keren per jaar) in deze provincie. We hebben regelmatig regen meegemaakt. Afgelopen maand heeft het er gesneeuwd en afgelopen december zijn er overstromingen geweest doordat het maar bleef regenen. Het water kon geen kant op (er zijn geen afvoerputjes).

 10. Region Murcia is een éénprovincie autonomia. De door de schrijver gesuggereerde provincies Lorca en Cartagena bestaan helemaal niet.

 11. Heerlijk in het najaar de warme zee .stranden zijn wel niet echt verzorgd .meestal spaanse toeristen.kom er toch altijd graag.

  1. De stranden in Mazarron, zijn enorm goed verzorgd… Er zijn natuurlijk heel veel kleinere strandjes waar wildcampers en tortelduifjes komen. Die zijn minder verzorgd.Maar het is er volop romantiek en rust

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken