skip to Main Content
Duizenden separatisten de straat op uit protest tegen bezoek Koning Felipe VI in Barcelona

Duizenden separatisten de straat op uit protest tegen bezoek Koning Felipe VI in Barcelona

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Koning Felipe VI is net zoals elk jaar sinds de Mobile World Congress gehouden wordt in de Catalaanse hoofdstad, aanwezig bij het officiële diner en opening van de beurs. Dit jaar echter is de Koning minder welkom dan andere jaren en dat wilden diverse volksvertegenwoordigers laten merken door niet op te komen dagen en duizenden Catalanen die op straat manifesteerden tegen het bezoek van de Koning.

Op een moment dat de organisatie van de Mobile World Congress zijn twijfels heeft over de voortgang van de smartphone- en tabletbeurs in Barcelona vanwege de onstabiele politieke situatie nadat de Catalaanse autoriteiten unilateraal de Catalaanse Republiek verkondigden, hebben diverse hoge Catalaanse politici besloten daar nog een schepje bovenop te doen door zich niet te presenteren vanwege de onvrede met de Koning.

Vlak na het illegale referendum en het politiegeweld op 1 oktober 2017 wist de Koning in een extra toespraak op de televisie harde woorden te spreken over de acties van de separatisten door dit te veroordelen en geen woord te spreken over het politiegeweld. Dat hebben de separatisten onthouden en nu dat de Koning voor het eerst weer in Catalonië is laten ze hem uit protest in de steek.

Op zondag hebben de burgemeester van Barcelona Ada Colau, de voorzitter van het Catalaanse Parlement Roger Torrent en diverse vertegenwoordigers van de Generalitat zich niet gepresenteerd bij de ontmoeting tussen de Koning en de verantwoordelijken voor de MWC beurs. Daarnaast waren er duizenden Catalaanse separatisten op straat om te protesteren tegen het bezoek van de Koning, iets wat de vertegenwoordiging van de MWC beurs ook hebben gezien en gehoord. De politie heeft een persoon aangehouden en er was veel onrust nabij het Palau de la Musica Catalana.

Op maandag hebben de politici die zich op zondag uit protest niet melden wel gemeld bij de opening van de beurs maar was er van vriendelijkheid tussen de Monarch en de Catalaanse politici niet veel te merken.

Het is nu nog niet bekend of de acties van de separatisten en de Catalaanse politici gevolgen gaan hebben voor de voortgang van de MWC beurs in Barcelona. In principe is er nog een contract tot 2023 maar bij politieke onzekerheid en onveiligheid in de regio kan de MWC organisatie het contract ontbinden en ergens anders naar toe gaan. Volgens ingewijden heeft de organisatie al contact gehad met Dubai over de mogelijke voortgang van de grootste smartphone- en tabletbeurs ter wereld.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 31 reacties
 1. Juan,

  Volledig verkeerde denkwijze. Ergens een organisatie opzetten zoals deze beurs heeft veel te maken met politiek alsook een volledige structuur zoals een EMA. Bij die EMA is werkelijk dat koninkje volledig de mist in gegaan om er niet voor te ijveren deze organisatie naar zijn Barcelona, tot na de splitsing of niet , te trekken. Volgens mij spelen er nog veel andere aspecten mee, die achter de schermen zullen bedisseld zijn en die de doorslag zullen gegeven hebben.
  Anderzijds, handel drijven met werkelijke producten en of diensten heeft alles te maken met vraag en aanbod. Denkt u nu werkelijk dat die chineesjes voor de mooie oogjes van Maxima handel drijven met Nederland?
  Als u de lijn doortrekt zou dit aantonen dat alle landen zonder een koning of koningin economisch achter liggen, omdat deze niet zulke decoratieve persoonlijkheden hebben.
  Neen mijnen braven. Zaken worden meestal gedaan volgens de wet van de BESTE.
  Prijs,kwaliteit, welke kwantiteit kan u aan, leveren op afgesproken tijd,…..?
  Als ik een afspraak maak met die andere zakenman, aan de andere kant van de wereld. Dan zal ik die gelijk hoe moeten nakomen. Geen uitvluchten dat er iets fout gegaan is, neen leveren volgens de afgesproken overeenkomst.Dan kan u zaken doen op lange termijn.

 2. De Redactie (in ieder geval Remco) bepaalt in hoeverre de toegang hiernaartoe wordt dichtgetimmerd. VPN of niet, ook een VPN server geeft een IP-adres af.

  1. Ga eens naar VPNdienstenNL
   Als ik een verzoek stuur via mijn IP-adres om een bepaalde site te bezoeken dan gaat dit eerst naar de VPN-server die het verzoek doorstuurt naar de gevraagde site maar dan wel in opdracht vd VPN-server en niet met mijn IP-adres
   Mvg

   1. Klopt, je geniet een zekere mate van anonimiteit, maar die VPN server communiceert met Spanjevandaag onder een (vaste) IP-adres.
    Dus deze zou hier gebanned (blacklist) kunnen worden en ieder die gebruikt maakt van diezelfde VPN server komt er niet in.

    1. Dan kies je met diezelfde VPN een ander land en heb je weer een ander IP nr. Ik kan met mijn VPN kiezen tussen 57 verschillende IP nummers. En dan heb ik ook nog meerdere computers en deze hebben weer een andere VPN provider waardoor ik daar ook weer legio aan ip nummers ter beschikking heb. Het wordt heel erg lastig voor een website dit te blokkeren omdat er ook bewezen moet worden dat het om dezelfde gebruiker gaat. Ik misruik dit niet maar velen doen dit helaas wel.

     1. Vergeet niet dat de beheerder de methode geoblocking (IP-adres uit een bepaalde regio/land blokkeren) kan toepassen. Bijna al die VPN aanbieders gebruiken shared IP-adres (al haar klanten gebruiken hetzelfde IP-adres).
      Aangezien Spanjevandaag niet op basis van abonnees werkt, is het niet aan de beheerder om aan te tonen of de trol gebruikt maakt van een shared IP-adres, simpelweg het IP-adres opnemen in een zwartelijst en pech voor de oprecht goed bedoelenden.

      Eens, het is en blijft een kat en muis spel en tijdrovend voor de Redactie.

 3. Ach, illegaliteit maakt meer stuk dan je lief is, meer dan één zal snakken naar die goede vervolgen tijden.

  http://www.gelabert.net/wp-content/uploads/2017/02/MWc-rey-Felipe.gif

  Net zolang het blijft bij die jaarlijks terugkeerde handje vol flierefluiters met hun protest van afschuw richting het koningshuis en hun anti-toerisme geluid is het tot weinig zorg voor de grotere telecom-jongens.

  Van Colau is eenmaal bekend dat zij een anti-toerisme beleid voert en op handen van de Okupa-beweging is. Tevens heeft zij in de gemeenteraad geen steun meer van de overige partijen, haar bestuurlijke rol is zo goed als over. Dus resteert haar weinig anders dan haar oude rol als activiste aan te nemen.

  http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20180202/44466132203/oposicion-deja-sola-colau-rechaza-cuestion-confianz.html

  Wat die Torrent betreft, die is zijn afgang nog niet te boven, tijdens een bijeenkomst van advocaten en rechtsgeleerde.

  https://www.youtube.com/watch?v=tFHaTUryFJY

  TeamIndeps begint nu ook congresbezoekers lastig te vallen met hun lintje-ziekte.

  http://www.europapress.es/catalunya/noticia-anc-reparte-lazos-amarillos-omnium-pide-liberar-presos-politicos-20180226110718.html

 4. Ik denk dat we inmiddels wel in de verleden tijd over de MWC in Barcelona kunnen spreken. Het europees agentschap voor medicamenten raakten ze al kwijt, nu het MWC hoogstwaarschijnlijk.

  Hoeveel banen vernietigen deze wijze mensen, deels aangevoerd door hun uiterst slimme burgemeester?

  Dat genetisch onderzoek van Junqueras mogen ze best overdoen, ik begin te geloven dat Catalaanse genen (in ieder geval die van de indeps) inderdaad anders zijn, maar niet bepaald meer ontwikkeld…

 5. Echt niet te geloven!! “Enkele duizenden” terwijl Catalonië ongeveer 7,5 miljoen inwoners heeft. Opnieuw gaat de aandacht uit naar de paar oproerkraaiers die hard schreeuwen en opnieuw laten de mensen die VOOR de Spaanse eenheid zijn zich niet horen. Het is werkelijk verbijsterend wat daar gebeurd!! Laat die beurs lekker wegblijven, laten de bedrijven zich lekker terugtrekken. Laat Catalonië lekker “in elkaar klappen”!! Het is echt ongehoord dat de Catalanen lijdzaam toekijken hoe hun eigen regio door een stel idioten de afgrond wordt ingekieperd!! Sorry voor de mensen die er hun werk hebben maar laat dan je STEM horen!! Wij hebben kaarten voor U2 in Madrid en het zal toch geen toeval zijn dat U2 voor Madrid heeft gekozen? En dan heb ik moeite met het woord “politiegeweld”… Dan sta je daar als politieagent je werk te doen, met een vrouw en 2 kinderen thuis (ongeacht Mossos of Guardia) en dan wordt je bespuugd, beschimpt en krijg je lege flessen en stenen naar je hoofd….. De wapenstok er over!!! Dat doen ze overal in Spanje maar juist nu het in Catalonië gebeurd wordt het “gezien” en volgt er “verslaggeving”. Sorry, moet het even kwijt… De Catalanen zijn de weg kwijt!!

  1. Gerrit man, je hebt zo gelijk!
   Het is net als bij alle extreme mafkezen, een kleinere groep verziekt het voor de grotere groep. Omdat de extremen nu altijd maar harder roepen.

   Troost je met de gedachte dat op den duur de extremen het toch niet winnen van de over grote meerderheid….kijk naar alle voorbeelden.
   Hitler, oftewel Puigdemont, zal het niet gaan winnen.
   Caesar, Napoleon, Mussolini en jawel, Franco….
   Wat weten we van al deze figuren?

   Binnenkort gaat Tabarnia zich laten horen….dan kan de burgemeester van Barcelona laten zien dat haar stad, haar zat is en dat niemand van haar stad en haar deel van de regio zich bij de Separatisten wil voegen.

   Als deze groep zich laat horen en laat zien, dacht het komende weekend, dan zal Girona, waar P de koning van is, inzien dat ze zonder het overgrote deel van de Catalanen helemaal niets hebben.

   Nogmaals, laat Girona der P. als der nieuwe Adolf aannemen, laat der P. zich kronen tot de koning van zijn eigen dorp…en dan zal het eens en voor altijd helder en duidelijk zijn dat der P. niemand meer of minder was en is dan der A. namelijk iemand die tegen grote groepen aan wilde trappen, en het uiteindelijk niet heeft kunnen redden omdat de rest van de wereld wel hersens heeft en die gebruikt heeft!

   En nu vriend Peter, der NSB-er, mag je komen met je commentaar op mij! Want iedereen hier heeft je al gezien voor wat je bent, meelopen met de massa. in de jaren 39-45 was je de NSB-er geweest en had iedereen dat geweten!

   1. Juan74, je hebt weer flink je best gedaan om iedereen die anders denkt dan jij uit te maken voor hitler, Franco etc.
    En mij maak je uit als NSB’er. (Alleen omdat ik van mening ben dat een referendum toegestaan had moeten) en kritisch zijn met de Spaanse regering, zonder daar op aan te vallen zoals jij dat doet. De redactie zal je compleet moeten weren, want in het meerendeel houd je niet aan de regels.
    Daarnaast zegt jouw inbreng hoe je als persoon denkt en bent. Je beledigt me meer door te zeggen “vriend” dan NSB’er, want je hebt geen enkel fatsoen.

    1. Er zijn er hier nog die zich niet aan de regels houden en onder verschillende aliassen actief zijn. Dat getuigt ook van weinig fatsoen en de redactie zou dezen ook moeten weren. Dit is eenvoudig te controleren.

     1. Als iemand een VPN gebruikt en verschillende email adressen in combinatie met aliassen valt het trollen helemaal niet te controleren. Maar ze vallen meestal al door de mand door de zelfde schrijfstijl, kwestie van goed opletten. Ik vind wel dat ze de sfeer verzieken.

     2. Dat klopt volkomen Leo. Ook ik gebruik uit noodzaak een VPN. Persoonlijk heb ik er 1 iemand ontdekt die dit doet. Je kan ze ontdekken door schrijfstijl, plaatsingstijd en goed opletten. Ik vind het heel zielig en kinderachtig van zulke mensen.
      Maar degenen die geen VPN gebruiken kan de redactie wél ontdekken via hun URL. Dat zou al een boel uitzuiveren maar dat kost tijd en de redactie gaat zich geenszins hiermee bezig houden…

    2. Je doet het gewoon weer Peter.
     Jij mag alles zeggen en anders denken en kritisch zijn, maar zodra een ander dat ook doet over de mensen waar jij blind achter aan loopt en over jou, dan ga je lopen huilen.
     Welkom in de echte wereld jochie, mijn reactie gaat tenminste over het artikel, jij loopt alleen maar overal waar ik reageer als een stier op een rode lap, te reageren. Als je net als je Separatisten vrienden denkt dat mensen daarom weg blijven of zich stil houden, dan heb je het mis!
     Als de redactie vind dat ik me niet aan de regels houd, dan zeggen ze dat wel hier of rechtstreeks tegen mij. Daar hebben ze jou als verklikkertje niet voor nodig. Maar je bewijst wederom dat mijn opmerking over je terecht was.

    3. Peter, verspil je tijd niet aan dit heerschap. Hij is inderdaad niet in staat om één antwoord te formuleren zonder schelden of kleineren. Hij geniet er duidelijk van. Het lijkt wel een psychologische drug of moeten we het ‘verbaal sadisme’ noemen ? Dat de redactie niet ingrijpt hoeft je niet te verwonderen. Daar zijn ze in hetzelfde bedje ziek. Vele van haar/zijn schrijfsels staan ook vol braaksel tov van mensen met een andere mening. De échte wereld volgens sommigen !!

     1. Nogmaals Miel, was jij niet de persoon die kort geleden een hele hoop mensen uit liep te schelden en vreselijke opmerkingen maakte, jouw reactie is toen er af gegooid en terecht.
      Dus de pot en de ketel….zegt je dat wat?
      Dat jullie denken dat je mensen de mond kan snoeren moet je zelf weten.
      Gelukkig doen de meeste mensen daar hier niet aan mee.

     2. @Juan74: inderdaad, dat herinner ik me ook nog. Is nog niet zo lang geleden

    4. Ach Peter ik lees dit nog ff terug….
     Hoeveel mensen spreken hier niet over Franco? Vanuit de extreme separatisten hoek?
     En halen daar enorme BS verhalen bij?
     Dat je nog commentaar durft te leveren op mij en anderen die je met feiten om de oren slaan….pffff

     Als je mijn reactie goed had gelezen, dan stond er dus NIET dat ik mensen vergeleek met de genoemde namen, maar dat ik voorbeelden gaf over extremisten uit de geschiedenis.

     Het feit dat je dat er niet eens uit hebt kunnen halen geeft wel aan dat je dus inderdaad bent wie je bent….een meeloper die dus niet kan zien wat de extreme boodschap was of is….Wir haben…..etc.

     Zeker geen vriend, maar wel de andere naam, ik zal het maar niet herhalen.

   2. Ach tegenwoordig winnen de minderheden alles, kijk maar eens naar Nederland waar de minderheden alle tradities aanvallen en het ze nog gaat lukken ook, dit soort dingen worden als voorbeeld genomen en daarmee gaan de minderheden in andere landen mee aan de gang. Als je als getrainde zeikerd maar gezamelijk opkomt met allemaal grote monden kom je verder dan je denkt. En dit gezeik vooral in de media houden geeft kracht zo blijkt keer op keer. Al moet ik eerlijk zijn dat als ik een Spaans eiland had gehad ik ook onafhankelijk van de PP zou willen zijn aangezien die nooit meer opstappen als ze de kans krijgen en het land naar de sodemieter helpen. Er zijn altijd 2 kanten aan een verhaal.

    1. Leo…..
     Je geeft dus hiermee aan dat er een minderheid is voor een afscheiding…. en dat die minderheid bezig is zijn of haar stem door te drukken….
     Dit zal echt de eerste keer zijn dat ik het dan met jou, je alter-ego Luc en nog een paar, eens ben.
     Hulde voor je standpunt, je hebt dus eindelijk ingezien dat de minderheid met een grote bek dingen gedaan wil krijgen die de meerderheid niet wil!

     En de PP, die gaat bij de volgende verkiezing echt niet meer mogen regeren.
     Ik ben geen PP fan, geen PSOE fan, maar hoop van ganser harte dat de C´s iets kunnen gedaan krijgen al hebben ze daar voor nu toch 1 van de andere partijen voor nodig…tenzij heel Spanje zo goed stemt dat de C´s het zelf mogen doen….en dan moeten ze zich bewijzen. De PP heeft dan wel Spanje uit de crisis van de PSOE geholpen, dat zijn we toch wel eens?

     Jij wijst naar NL….helaas is het zo dat daar buiten de grote partijen nog geen partij is die men kan laten regeren….Wilders en Baudet zeker niet…
     En wat is er dan??

     Dat de gekken daar Sinterklaas en alles aanvallen, geeft al aan dat ze verder geen agenda hebben, want….een kindervriend weg willen hebben?
     Hij is 1 van de weinige katholieken die een kind op zijn schoot had en er niets raars mee deed toch?
     Ja ja, Peter, Miel en cs….ik zeg het, jullie hebben daar de ballen niet voor!

  2. Laten we eerlijk blijven: niet Catalonië is de weg kwijt! De Spaanse regering, met uitbreiding Europa is de weg kwijt! De toespraak van de koning na het referendum heeft sporen nagelaten. Terecht. Met elkaar praten is de enige oplossing maar wie weigert elk gesprek? Verkozenen en andere personen opsluiten omwille van politieke overtuiging, vrije meningsuiting . . . de lijst is al lang. Spreken met elkaar dat moet gebeuren.

   1. Ja laten we eerlijk zijn: Catalanen die de onafhankelijkheid wensen hebben niet het recht om de wet te overtreden!
    Een land kan enkel functioneren zolang de wet gehandhaafd wordt, anders zitten we terug in de middeleeuwen.
    Praten met deze separatisten die alle mogelijke wetten overtreden is volkomen zinloos. Om een verouderd woord te gebruiken: het zijn gewoon rebellen of een moderner woord: oproerkraaiers.
    Trouwens het zijn nét de Catalanen die niet wensten te praten. Waar waren ze tijdens de meetings met de andere regio’s?

   2. Willy je slaat de SPIJKER OP ZIJN KOP, men wijst al maanden met de vinger de verkeerde kant op, dit heb ik hier ook al meerdere malen aangegeven. Maar wie blind is blijft blind.

 6. Het evenement laat 465 miljoen euro achter in Barcelona. Ze moeten maar lekker doorgaan zo. Er zijn in Europa tientallen steden die et WBC zouden willen organiseren. En dan straks lopen de independentisten weer te huilen onder het mom :”Spanje berooft on”.

  1. 465 miljoen, die mede dankzij de koning is blijven hangen daar!
   Zonder de koning zijn goedkeuring was die hele tent elders in Europa geweest.
   Het is net als in Nederland al die mensen die zeiken wat het Koningshuis wel kost per jaar….maar de echte cijfers tonen aan dat zonder het Koningshuis de NL economie een stuk slechter af was. De koning en het koningshuis pleurt meer in het laatje dan de politiek!

   Ze gaan naar China, Japan etc en nemen dan een berg bedrijven en ministers mee die anders daar nooit binnen zouden komen.

   Mensen, in plaats van te trappen tegen zaken waarvan je geen weet hebt, omhels de zaken waarvan het ons allen een hoop goed brengt! En dat is niet persoonlijk naar iemand hier, maar in algemeen!

   De Separatisten waren met duizenden nu?
   Ach eerder riepen ze dan honderd duizenden en ik heb de beelden gezien van mensen die erbij waren…het was echt maar een kleine armoedige club mensen hoor.

   Laten we nu eens en voor altijd stoppen met dit gedoe en zorgen dat het weer goed gaat met de regio, en laten we de echte burgers gunnen wat ze nodig hebben en vooral niet meedoen met de kleine groep mafkezen

   1. Juan 74,

    Slimme zet om , mede dankzij de koning te schrijven.
    Hoeveel procent denkt u ,of kan u het aantonen, dat deze koning verantwoordelijk is om deze MWC in Barcelona te behouden?
    Man toch, Het hangt van zoveel aspecten af. Plaats en grote van de locatie, het weer, bereikbaarheid, acomodatie, de prijs,hoeveel steun krijgen ze van de plaatselijke autoriteiten financieeel, logistiek enz.
    Denk je nu echt dat de organisatoren er rekening mee houden of er nu een koning, een president of enig ander staatshoofd komt?
    It,s the economy, stupid. Zei Clinton.

    1. De staatshoofd met de (regio)politieke kopstukken die je evenement komen openen en daarnaast ook nog eens een hapje doen tezamen met al je branche-vrienden is de kers op de taart!

     Billy “the liar” heeft ook gezegd; “I did not have sexual relations with that woman”.

     1. Cooper,
      Het ene heeft niks te maken met het andere.
      Of dat het nu Clinton was die in deze gelijk heeft,of.
      Er was nog een andere die gelijk heeft ten allen tijde. maar dan vanuit een andere begindenken. De goeie ouwe Bertolt Brecht.

      Erst kommt das Fressen, und dann die Moral.

    2. Beste Wim,
     Ik begrijp wat je wilt zeggen. En je hebt zeker een punt.
     Het hangt altijd van vele factoren af en uitdrukken in percentages, is altijd lastig. Maar kijk eens naar wat de koningshuizen voor hun landen doen.
     Recent nog gaan Willem Alexander en Maxima naar China, zitten met de president en in hun spoor mogen bedrijven en de politiek mee komen om handel te doen en zaken te bespreken die anders onbespreekbaar blijven.
     Denk je dat ze anders zo makkelijk bij de Chinezen binnen komen?

     Als een koning of koningin achter iets gaat staan en mee doet met de lobby, heeft dat nu eenmaal mooie voordelen.
     En locatie etc, speelt zeker mee, maar kijk….Barcelona was kandidaat nummer 1 voor het EMA, dat is nu naar Amsterdam gegaan. En waarom?
     Juist, omdat zelfs de koning van Spanje na alles wat er gebeurd is niet meer positief over Barcelona kon zijn. De mensen die nu op straat liepen te demonstreren tegen de Spaanse Koning, zijn dezelfde mensen die ervoor hebben gezorgd dat de EMA nu niet naar Barcelona is gegaan.
     En wat mensen ook van mij persoonlijk vinden, ze moeten maar van mij aannemen dat ik het Barcelona echt wel enorm gunde. Want het zou heel veel goed voor de stad en regio hebben gedaan. Veel extra inkomsten en veel extra banen.
     Helaas, het is gegaan zoals het is gegaan en de rest is geschiedenis.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken