De processierups is gearriveerd: gevaarlijk voor kinderen en dodelijk voor honden

De processierups is gearriveerd: gevaarlijk voor kinderen en dodelijk voor honden
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De hoge temperaturen in veel delen van Spanje hebben ervoor gezorgd dat de gevaarlijke processierupsen weer in grote getale aanwezig zijn. Deze kleine beestjes zien er ogenschijnlijk niet gevaarlijk uit maar schijn doet bedriegen aangezien kinderen goed ziek kunnen worden door het aanraken van deze rups en huisdieren zoals honden er zelfs aan kunnen overlijden.

De processierups of in het Spaans “oruga procesionaria” is een klein, gemeen en gevaarlijk beestje die normaal gesproken in groepsverband gezien wordt. Zoals de naam al aangeeft lopen ze vaak over de grond in een processiestijl, achter elkaar aan maar zijn ze ook in bomen en op takken te vinden. Experts raden aan om elk contact met deze beestjes te vermijden aangezien ze dodelijk kunnen zijn voor honden en kleine kinderen behoorlijk ziek kunnen maken.

De processierupsen of thaumetopoea pityocampa, zijn vermoedelijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, zeker in gebieden waar dennenbomen in grote aantallen voorkomen. Deze rupsen zijn te vinden in de warmere regio’s van Zuid-Europa en dus ook in Spanje. Zij veroorzaken grote schade aan de pijnboombossen en ze zijn tevens een groot gevaar voor dieren en in sommige gevallen voor mensen.

Raak hen niet aan!

Waarschuw kinderen dat deze rupsen anders zijn dan degene die zij kennen uit België en Nederland (al komen ze daar ook voor). De zeer fijne haren van deze dieren zijn giftig en gevaarlijk. Als je huisdieren hebt moet je speciaal opletten want de processierupsen kunnen beesten doden of zeer ernstig ziek laten worden.

Waar

Men kan processierupsen vinden in zijden cocons die in pijnbomen hangen, hier zijn ze gevaarlijk voor de bomen, ze verwijderen alle naalden. Krijgen ze meer honger dan trekken ze naar de volgende boom waar ze vervolgens de naalden opeten. Zij verplaatsen zich neus tegen staart, in een lange rij. Daarvan hebben zij trouwens hun naam van gekregen, processierups.

De processierups is gearriveerd: gevaarlijk voor kinderen en dodelijk voor honden
Pixabay

Wanneer

Men ziet ze meestal van januari tot midden april en ze zijn op zijn gevaarlijkst van midden tot einde februari. Soms worden ze echter ook al waargenomen in de maand december.

Let op

Als ze op u of op uw huisdier vallen, veeg ze niet af met uw handen want het effect is zeer onaangenaam, het veroorzaakt een grote irritatie, jeuk en pijn. Mensen, honden en katten kunnen in shock geraken!

De haartjes van de rupsen blijven gevaarlijk, ook al zijn de rupsen dood. Pook ze niet met een stok, de haartjes vliegen rond en blijven gevaarlijk. Men kan ze het beste verbranden zodat de haartjes niet meer kunnen rondvliegen.

Tips

  • Zitten ze nog in de cocon in de boom, spuit er haarspray op om de haartjes vast te kleven, doe er een plastiek zak rond en verbrand de zak op de grond.
  • Kruipen de rupsen reeds over de grond, besproei ze met benzine en steek ze in brand. Dit reduceert de rond vliegende haren. Wees wel voorzichtig dat men geen brand sticht.
  • Woon je vlakbij pijnbomen, dan is het aangewezen dat je anti Histamine tabletten bij de hand hebt. Honden lopen met deze dieren een groter risico als ze snuffelen aan de grond waar de rupsen geweest zijn.
  • Wees ook voorzichtig voor je ogen, indien ze geïnfecteerd zijn krijg je hevige pijn en een zwelling aan de ogen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
vanthuyne myriam

Hallo,
Onze hond was gisteren in aanraking met deze beestjes. Het is bang afwachten. Iemand sprak over tape op de bomen kleven. Iemand die weet of zij werkelijk langs de stam naar beneden komen of er zich gewoon laten uitvallen. Weet iemand naam van middel waar ze bomen mee besproeien. Mijn veearts sprak ook over ‘vallen zetten’. Enig idee wat dit is?
bedankt

Marian Schreurs

Op 25 januari jl. heb ik de gemeente Benissa al een mail gestuurd om te melden dat ik in hun “park”, daar waar de Avenida San Jaime bovenin naar links afbuigt, zeer veel witte nesten zag hangen en gevraagd om er wat aan te doen, gezien het gevaar dat ze zouden gaan opleveren. Geen reactie! Op 27 januari heb ik de mail nogmaals gestuurd om te melden dat ik nog meer nesten zag hangen dan eerder gemeld. Geen reactie! Op 5 februari heb ik opnieuw een mail gestuurd naar de gemeente en gevraagd, als zij niet verantwoordelijk waren, of ze… Lees verder »

Dick

…lui of naïef? Het blijft een apart slag.

gina

ik heb gisteren 26/2/20019 heel de avond op spoet gezeten met mijn zoontje van 10jaar ( processierupsen in school) .
uitslag over heel zijn lichaampje , dikke ogen , mondje en zijn keeltje opgezet.
hij heeft een spuit met cortisone gekregen , en heb druppels mee naar huis gekregen , moest hem ook s’nachts nog indoog houden .
het venteke is er nog niet goed van ocharme.

loesaukes@gmail.com

Wij laten in onze straat – waar veel dennen staan – de bomen eind oktober inspuiten met een biologisch middel. Dat dood de eitjes en de larven en het is niet schadelijk voor andere dieren. Onze straat is gelukkig rupsvrij en wij kunnen zonder problemen de straat door met de honden. Wij doen dat al 4 jaar en betalen het met 4 andere buren. Iedereen blij dus.

Ruud

Ze zijn gearriveerd? Ze zijn al weer op hun retour zo vroeg waren ze er dit jaar. Ik laat mijn pino’s in oktober met een preventief middel behandelen en geen rups te zien. Al jaren niet terwijl het net buiten mijn tuin vol zit met dat akelig vee. Ze ruiken voor een hond zoetig en daarom zijn er zoveel ongelukken met honden. Heeft hij er een in de bek dan goed met de tuinslang uitspoelen en daarna direct naar de dierenarts. Wel grappig. Ik las ergens in een artikel over die rupsen dat je de voorste van zo’n treintje moet… Lees verder »

Hoedemakers

En WAT als je tussen de pijnbomen woont?
Wij zien de nesten hangen, hebben ze begin januari laten ‘bespuiten’, maar heel hoog, onbereikbaar, hangen nog verschillende witte nesten… en ja, het begint te jeuken…

Juan74

Ik heb van een vriend van me begrepen dat je ze eerder moet bespuiten.
Dus niet als ze er al zitten maar in het najaar oktober/november, zodat ze zich niet komen nestelen.
Hoe het precies zit, durf ik niet te zeggen, maar je kan dat even navragen bij de gemeente of bij de brandweer. Ja ja, de brandweer, die komt er aan te pas als ze bijvoorbeeld in de buurt van scholen komen bespuiten en men kan niet hoog genoeg komen.
Bij de school van onze jongste 2 hebben ze vorig jaar alle naaldbomen gekapt vanwege deze ellende.

Marjolijn Haller

Tip als er haartjes op je armen (nek, benen etc?) vallen: plak breed plakband op je arm, trek het eraf (en gooi direct weg) de meeste haartjes plakken vast en gaan dan mee. Net zo vaak herhalen tot je alle haartjes weg hebt. Daarna je huid koelen met een ijsblokje?

leo

Bij Pino´s uit de buurt blijven en je hebt geen last en je honden altijd aan de lijn wat ook moet volgens de wet. En verder gewoon goed opletten waar je loopt.

Juan74

Er zijn mensen die nu eenmaal tussen deze bomen wonen of er langs moeten.
En ook al zit je hond aan de lijn, ook in een onbewaakt ogenblik kan het gebeuren.
Paar jaar terug, 1 van onze honden likte aan zo´n dode rups.
Na behandeling van de dierenarts, viel er toch een hoek van haar tong af….gewoon afgestorven. En dat is met medicatie gebeurd.
Ik wil maar zeggen, iedereen weet dat deze diertjes link zijn en toch gebeuren er jaarlijks enorm veel ongelukken mee, kinderen, volwassen en dieren zijn elk jaar weer de klos.

leo

Hier plakken ze gele grote tape om de Pino´s heen en daar blijven de rupsen dan op plakken en daarnaast spuiten ze de PIno´s. Ik weet dat sommige mensen tussen deze bomen wonen of er langs moeten maar deze mensen moeten zich er ook meer bewust van zijn dat deze rupsen in de bomen leven en dat bij mooi weer deze erg vroeg in het jaar op kunnen duiken. Gelukkig hebben mijn honden die rupsen nog nooit ontmoet en dat wil ik graag zou houden.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.