Mag je in Spanje met carnaval verkleed zijn als brandweerman of politieagent?

Mag je in Spanje met carnaval verkleed zijn als brandweerman of politieagent?
Beeld: Freepik

Mag je in Spanje met carnaval verkleed zijn als brandweerman of politieagent?

MADRID – Het is carnaval en dus trekken de feestvierders hun favoriete carnavalspakje aan of bedenken ze een nieuwe outfit voor dit jaar. Elk jaar zijn er veel mensen in Spanje die ervoor kiezen om zichzelf als brandweerman, politieagent, Guardia Civil agent, overvaller of gevangene te verkleden maar op deze website vraagt men zich af of dat wel mag en of dit strafbaar is?

Volgens de experts van Legalitas moeten personen die carnaval vieren en verkleed willen gaan als een brandweerman, politieagent, Guardia Civil agent, overvaller of gevange rekening houden met enkele belangrijke aspecten van de Spaanse strafwet . Zo moet je er rekening mee houden dat de outfits niet teveel mogen lijken op de echte kleding van de officiële beroepen want jezelf voordoen als een agent of brandweerman is strafbaar.

Met andere woorden, de kleding die gedragen wordt met carnaval mag niet teveel lijken op de echte uniformen van de politie of brandweer terwijl jezelf als overvaller verkleden ook strafbaar en zelfs gevaarlijk kan zijn. Want stel dat iemand jou voor een echte overvaller aanziet en de politie belt! Als je daarbij ook nog eens een nepwapen bij je hebt wat sprekend lijkt op een echt wapen, dan kan iemand zelfs veroordeeld worden tot een celstraf.

Stel dat iemand als politieagent verkleed is en in een lollige (of dronken) bui het verkeer gaat regelen, dan kan deze persoon gearresteerd worden voor het imiteren van een officieel beroep. Datzelfde geldt als je als brandweerman begint te gillen dat er brand is en paniek veroorzaakt. 

Gelukkig zijn dit allemaal omstandigheden die niet vaak zullen voorkomen tijdens carnaval maar als iemand iets te veel biertjes op heeft kan er van alles gebeuren. Als je dus in Spanje verkleed wilt gaat als politieagent of brandweerman, zorg er dan voor dat er een duidelijk verschil is tussen het carnavalstenue en het echte officiële uniform.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.