Search
menu
Search

Meer dan zes miljoen Spanjaarden lijden aan voedselarmoede door gebrek middelen

Meer dan zes miljoen Spanjaarden lijden aan voedselarmoede door gebrek middelen
Beeld: Canva

Meer dan zes miljoen Spanjaarden lijden aan voedselarmoede door gebrek middelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zijn meer dan 6 miljoen mensen die aan pobreza alimentaria (voedselarmoede) lijden. 13,3 procent van de huishoudens heeft geen evenwichtig dieet, noch in kwaliteit als in kwantiteit, omdat daar niet de middelen voor zijn. 

Deze schokkende resultaten zijn deel van een onderzoek van de Universidad de Barcelona. Het onderzoek omhelst 1.300 telefonische interviews. Volgens de hoofdonderzoeker Ana Moragues-Faus zag men met “de rijen van honger” tijdens de pandemie, waarbij mensen aanschoven voor voedselhulp, “slechts het puntje van de ijsberg”.

“Die 13,3% staat gelijk aan alle inwoners van de Valenciaanse gemeenschap en de Balearen”, geeft Moragues-Faus aan om de omvang van het probleem bevattelijk te maken. Het gaat om huishoudens die geen toegang hebben tot gevarieerde voeding, wat de kwaliteit van hun dieet aantast. In 5,2% van die gevallen gaat het zelfs over ernstige voedselonzekerheid, waarbij mensen de hoeveelheid die ze eten moeten beperken door het gebrek aan financiële middelen.

De pandemie heeft het probleem dan wel erger gemaakt, toch gaat het om een haast onzichtbaar structureel probleem dat voorbij die tijdelijke crisissen gaat. Het gaat vooral om mensen die een lage huur betalen, met de typische problemen om het einde van de maand te halen, waarvan een of meerdere leden van het gezin zich in een moeilijke situatie bevinden. Toch zijn er ook in de middenklasse vaak voedingsgerelateerde problemen. Wanneer er bijvoorbeeld iemand chronisch ziek is of aan overgewicht lijdt.

Dokter Ana Moragues-Faus roept de Spaanse staat op het tweede doel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling na te streven: ‘hambre cero’ of einde aan de honger. Volgens haar moet het probleem eerst adequaat in kaart worden gebracht om vervolgens structureel te worden aangepakt. In Madrid werd een eerste, grootschalige studie omtrent dit probleem welkom ontvangen als aanzet naar verder onderzoek.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?