Meer dan zes miljoen Spanjaarden lijden aan voedselarmoede door gebrek middelen

Meer dan zes miljoen Spanjaarden lijden aan voedselarmoede door gebrek middelen
Beeld: Canva

Meer dan zes miljoen Spanjaarden lijden aan voedselarmoede door gebrek middelen

MADRID – In Spanje zijn meer dan 6 miljoen mensen die aan pobreza alimentaria (voedselarmoede) lijden. 13,3 procent van de huishoudens heeft geen evenwichtig dieet, noch in kwaliteit als in kwantiteit, omdat daar niet de middelen voor zijn. 

Deze schokkende resultaten zijn deel van een onderzoek van de Universidad de Barcelona. Het onderzoek omhelst 1.300 telefonische interviews. Volgens de hoofdonderzoeker Ana Moragues-Faus zag men met “de rijen van honger” tijdens de pandemie, waarbij mensen aanschoven voor voedselhulp, “slechts het puntje van de ijsberg”.

“Die 13,3% staat gelijk aan alle inwoners van de Valenciaanse gemeenschap en de Balearen”, geeft Moragues-Faus aan om de omvang van het probleem bevattelijk te maken. Het gaat om huishoudens die geen toegang hebben tot gevarieerde voeding, wat de kwaliteit van hun dieet aantast. In 5,2% van die gevallen gaat het zelfs over ernstige voedselonzekerheid, waarbij mensen de hoeveelheid die ze eten moeten beperken door het gebrek aan financiële middelen.

De pandemie heeft het probleem dan wel erger gemaakt, toch gaat het om een haast onzichtbaar structureel probleem dat voorbij die tijdelijke crisissen gaat. Het gaat vooral om mensen die een lage huur betalen, met de typische problemen om het einde van de maand te halen, waarvan een of meerdere leden van het gezin zich in een moeilijke situatie bevinden. Toch zijn er ook in de middenklasse vaak voedingsgerelateerde problemen. Wanneer er bijvoorbeeld iemand chronisch ziek is of aan overgewicht lijdt.

Dokter Ana Moragues-Faus roept de Spaanse staat op het tweede doel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling na te streven: ‘hambre cero’ of einde aan de honger. Volgens haar moet het probleem eerst adequaat in kaart worden gebracht om vervolgens structureel te worden aangepakt. In Madrid werd een eerste, grootschalige studie omtrent dit probleem welkom ontvangen als aanzet naar verder onderzoek.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.