Search
menu
Search

Tientallen arrestaties in Málaga wegens vervalsing verblijfsvergunningen voor Britten

Tientallen arrestaties in Málaga wegens vervalsing verblijfsvergunningen voor Britten
Beeld: Canva

Tientallen arrestaties in Málaga wegens vervalsing verblijfsvergunningen voor Britten

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De Nationale politie heeft twee criminele netwerken opgerold in Ceuta en Marbella die papieren vervalsten voor Britten na de Brexit. Het gaat om een totaal van 47 personen die bij de twee netwerken aangesloten waren en daarmee illegale immigratie mogelijk maakten en documenten vervalsten. 

Volgens de nationale politie werkten de hoofdverdachten vanuit kantoren in Marbella en Ceuta, en hoewel de twee organisaties dezelfde ‘modus operandi’ hadden, hebben ze verder niets met elkaar te maken. Ze deden bijvoorbeeld beide de aanvragen bij het immigratiebureau van Malaga. Daarnaast werkte er zelfs een Ier mee bij het kantoor in Ceuta die wervings- en bemiddelingswerkzaamheden uitvoerde, aldus het provinciale politiebureau. 

Alle aanhoudingen zijn gedaan in Marbella. 42 van die aanhoudingen zijn vanwege implicatie in een misdaad van documentvervalsing. De andere vijf waren de verantwoordelijken voor de twee kantoren. Deze laatste vijf hebben meer aanklachten: ze zijn beschuldigd van het behoren tot een criminele organisatie, illegale immigratie en documentvervalsing. 

Beide netwerken verdienden ongeveer 1.600 euro per persoon die op deze manier kon immigreren. Het onderzoek naar de netwerken begon al in april van 2021 vanwege ontvangen informatie vanuit het immigratiebureau in Malaga. Deze waarschuwde voor het bestaan van verschillende kantoren van advocaten van waaruit een grote hoeveelheid aanvragen voor residentie kwam die er verdacht of bewerkt uitzagen. 

De agenten hebben meer dan 200 aanvragen geanalyseerd en vonden indicaties van vervalsing bij meer dan de helft daarvan. De documenten die het vaakst vervalst werden waren huurcontracten, gezondheidsverzekeringen, bankafschriften en facturen. Al deze documenten moesten de residentie van de geïnteresseerden verantwoorden. 

In totaal zijn er 120 aanvragen afgewezen wegens vervalsing. Het is niet precies duidelijk om wie het gaat, maar we weten wel dat minstens drie van de aanvragers criminelen waren die zich graag in de provincie Malaga wilden schuilhouden. Alle aanvragen werden gedaan vanwege de wet die geldt voor Britten die al in Spanje woonden voor de brexit. Als je aan kunt tonen dat je hier al resident was of een huis had voor die tijd, krijg je gemakkelijker een residentie. De vervalste papieren gingen vaak over dit soort zaken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?