skip to Main Content
Aantal belastingbetalers die kruisje zetten om de Kerk geld te geven neemt af in Spanje

Aantal belastingbetalers die kruisje zetten om de Kerk geld te geven neemt af in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De kerk in Spanje heeft over het jaar 2017 in totaal 256,2 miljoen euro bij kunnen schrijven op de bankrekening. Dat geld is afkomstig van de Spanjaarden zelf en een deel van de Spaanse staat. Als Spanjaarden de belastingaangifte doen staat er een vakje waar men kan aanvinken (of niet) of men een deel aan de kerk wil schenken. Overigens is het zo dat je vaak het kruisje moet weghalen aangezien het al automatisch staat aangevinkt.

Over het jaar 2017 gezien heeft de kerk in Spanje 256,2 miljoen euro weten binnen te halen aan belastinggeld, dat is 7,1 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor, een 2,8% meer. 7,1 belastingbetalers hebben het vakje aangevinkt (of in veel gevallen aangevinkt laten staan) waardoor er een deel van het belastinggeld naar de kerk gaat. Voor het eerst sinds 2007 is dat aantal minder en daalde het aantal mensen die de Kerk financieel steunen met 234.768 personen.

De kerk gebruikt dat geld om scholen te financieren, leerzame bijeenkomsten en concerten te organiseren en nog vele andere doeleinden. Het grootste deel van de opbrengsten wordt gebruikt voor de katholieke scholen in het land waardoor de staat minder kosten heeft. Desalniettemin geeft de staat op jaarbasis toch al gauw meer dan 150 miljoen euro weg aan de kerk dus uiteindelijk betaalt heel Spanje mee aan deze scholen, en dus niet alleen degene die het kruisje hebben aangevinkt op het belastingformulier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Volgens mij lees jij het dan niet goed of ik begrijp het verkeerd.

  Maar zoals ik het lees, staat er op het formulier of mensen willen schenken aan de Kerk.
  Het is echter de belastingdienst die de belastingen int, is het niet?
  Dus stel jij zegt ¨ja, ik wil een stukje betalen aan de Kerk¨
  Dan haalt de belastingdienst dat geld bij jou op, dus de Staat en die betaald het weer door aan de Kerk.
  Niets mis mee, want jij hebt dat op je formulier aangegeven.

  Als ik dan lees dat ze er ook vooral goede zaken mee doen, vind ik dat prima.
  De Kerk hier, vooral de Katholieke kerk is dat, doet veel aan hulp aan armen en ouderen, dat zou in andere landen best ook wel wat meer mogen gebeuren volgens mij.

  Dus beste Frans, of ik het juist begrepen heb of niet, zo lang er goede zaken mee gebeuren, zullen we daar dan maar vooral dankbaar voor zijn?

  Waar men vandaan haalt dat iedereen mee betaald is me dan ook niet helemaal helder. Want zover ik het las, betalen de mensen die aan de Kerk willen betalen, dus mee aan de Kerk. Wellicht mist er een stukje onderbouwing van de cijfers??

  1. De belastingbetaler vinkt aan en betaalt inderdaad maar de staat vult dat aan. Zeg dat er 10 miljoen wordt opgehaald, dan verdubbelt de staat dat en dat is wel openbaar geld. Ik wil niets aan de kerk geven dus van mijn belastingcenten wordt uiteindelijk toch aan de kerk betaalt. De kerk heeft al heel veel geld, ze betalen nergens belastingen voor, hebben andere fiscale voordelen etc. Ze bemoeien zich veel te veel met de politiek waardoor het met de PP aan de macht niet vooruit komt (denk aan de abortus bv.). En dan nog eens nadenken over de Opus Dei. Net zoals FC Barcelona zich niet met de politiek moet bemoeien, moet de Kerk dat ook niet doen (en dat is mijn mening haha) Lees deze link eens (is van 2016) https://www.spanjevandaag.com/05/08/2015/spaanse-regering-gaat-de-kerk-per-maand-132-miljoen-euro-betalen-in-2016/

 2. Dat moet maar snel veranderen. Dit is dus in Spanje nog steeds geen scheiding tussen de kerk en de staat.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken