skip to Main Content
Het afbouwen van de Kathedraal in Málaga kan 12 maanden duren en 10 miljoen euro kosten

Het afbouwen van de Kathedraal in Málaga kan 12 maanden duren en 10 miljoen euro kosten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De stad Málaga heeft een grote Kathedraal maar er is iets mis mee, hij is namelijk niet af. Een van de torens werd nooit afgebouwd waardoor de Kathedraal de bijnaam “la manquita” of manke dame heeft gekregen. Dit is al meerdere eeuwen zo maar er zijn altijd mensen geweest die graag zien dat de Catedral de Málaga afgebouwd wordt. In de tijd waarin we nu leven is dat echter een zeer dure aangelegenheid maar het is mogelijk.

De rechtertoren ook wel “torre sur” genoemd van de Kathedraal is nooit afgebouwd vanwege financiële problemen, men denkt dat dit te maken had met de financiering van de onafhankelijkheidsoorlog in de Verenigde Staten. Er is ruim 200 jaar aan de Kathedraal gebouwd nadat de bouw begon in 1528 toen men op de fundering van een oude moskee begon met de constructie. De bouwwerkzaamheden stopten in het jaar 1782 waarna de Kathedraal tot op de dag van vandaag met één kerktoren door het leven moest gaan.

De architect Diego Estrada heeft nu ook weer plannen klaar liggen om de Kathedraal af te bouwen. Volgens hem is dat mogelijk en zal de bouw zo’n 12 maanden in beslag nemen en ruim 10 miljoen euro gaan kosten. Volgens de architect is het afbouwen van de Kathedraal een wens van het merendeel van de malagueños. Diego zou graag zien dat de Kathedraal afgebouwd wordt voor 2026 of als dat niet mogelijk is 2028 wanneer het godsgebouw 500 jaar oud zal zijn.

Naast de rechtertoren moet er volgens de architect nog meer afgebouwd worden en ook dat kan in korte tijd gebeuren. Daarnaast zou hij graag zien dat op het dak van de Kathedraal zonnepanelen geplaatst worden waarmee men de elektriciteit zou kunnen opwekken voor de Kathedraal en bijgebouwen.

Foto: objetivomalaga.es

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Juist de historische informatie zoals Jean die geeft, vraagt om meer. Het optuigen van die informatie lijkt me van grotere betekenis dan in deze tijd een architectonisch beeld te willen completeren dat geen recht doet aan de historie van de 18e eeuw. Deze historie spreekt voor zichzelf en zou zo doorgetrokken kunnen worden naar de hedendaagse historie. La Manquita vergroot ons bewustzijn en is m.i. van grotere waarde dan de historie via een architectonisch jasje te verfraaien.

 2. Dan stel ik mij de vraag zonnepanelen op de kerk?Mag je als gewone man panelen plaatsen?Zou er graag plaatsen maar heb schrik dat het niet mag

  1. Je mag ze plaatsten, maar moet officieel daar bij je gemeente een vergunning voor aanvragen, niet iedereen doet dat overigens.
   Als je het wel doet, krijg je later ook extra kosten op je nek, zoals belastingen etc.
   Omdat ze in Spanje de domme redenering hebben dat jij voordeel hebt van je zonnepanelen. En dat voordeel is belast…ja ja…zotheid ten top.
   Dankzij de regering, omdat ze zo de olie en elektra bedrijven beschermen

   MAARRRR er is hoop, de EU heeft Spanje verboden om vanaf 2019 die heffingen nog op te leggen. Dus alle nadelen die je nu zou hebben, zouden dan moeten worden opgeheven.

   Voor bijvoorbeeld een zonneboiler voor je hete water, kan je in principe nu al prima plaatsen. Tip van mijn kant, neem dan wel het systeem dat je ook een elektra boiler er aan hebt hangen, meestal is dat zo, maar doe je dat niet, dan heb je op dagen zonder genoeg zon, domweg geen warm water….en zelfs hier, schijnt echt niet alle dagen voldoende zon!

   Oh ja, en zorg dat je het laat aansluiten door iemand die weet wat ie doet hahaha….

 3. Spanje zit nu niet echt in een financiele positie om een kerktoren van 10 miljoen af te bouwen, en al helemaal niet in Malaga.

 4. Dat de kathedraal nooit werd voltooid, heeft zo zijn redenen. Eén ervan is dat toen de Amerikanen hun secessie-oorlog uitvochten tegen de Engelsen, de toenmalige bisschop van Málaga de kant van de Amerikanen koos, en het geld dat bestemd was voor de bouw van de tweede toren aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijders schonk. Tweede reden is dat in 1782 de stedelijke taks op uitvoer van rozijnen en olie werd afgeschaft. En precies deze taks had als doel de bouw van de tweede toren te bekostigen. Een tijdje geleden heeft de stad even overwogen de tweede toren met laserstralen weer te geven, maar men is er van afgestapt omdat men bang was voor te veel licht ‘s nachts.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by