1.000 inwoners bejaardenhuizen Madrid overleden aan Coronavirus

25 inwoners bejaardentehuis Madrid overleden aan Coronavirus
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – de autonome regio Madrid kan gezien worden als het broeinest van de coronavirus besmettingen en sterfgevallen. Er zijn op 25 maart in deze regio van de Spaanse hoofdstad 14.597 gemelde en geregistreerde besmettingsgevallen terwijl er alleen in de Madrid regio al 2.245 personen om het leven zijn gekomen. Een groot aantal van deze sterfgevallen wordt geregistreerd in verzorgings- en bejaardentehuizen.

Sinds dat de corona-crisis is begonnen in Spanje is het aantal besmettingen en sterfgevallen in de Comunidad de Madrid aan het stijgen. Terwijl de ziekenhuizen het niet meer aan kunnen en er honderden patiënten op de ic-afdelingen liggen, worden er ook steeds meer sterfgevallen in verzorgingstehuizen in de regio bekend.

Op woensdag werd het laatste geval bekend gemaakt toen men 25 overleden bewoners van het verzorgingstehuis Residencia Santísima Virgen y San Celedonio in de wijk Chamartin werden gevonden. In feite gaat het om 24 bewoners van deze residentie en een non die in het verzorgingshuis woonde om religieuze assistentie te verlenen.

Meer dan 30 werknemers van dit verzorgingstehuis bevinden zich nu in quarantaine omdat ze in contact zijn geweest met de overleden patiënten. In dit verzorgingstehuis wonen normaal gesproken 160 bewoners waarvan het grootste deel tevens in quarantaine is en het gebouw niet mogen verlaten, dit tot grote frustratie van familieleden die hun hoogbejaarde vader of moeder willen weghalen.

Dood in bed

Op dinsdag werd tevens bekend dat militairen van de afdeling UME die o.a. bejaardentehuizen desinfecteren in heel Spanje in verschillende verzorgingstehuizen in Spanje de lichamen van overleden bejaarden hebben gevonden. Volgens de minister van Defensie lagen verschillende overleden personen gewoon in bed terwijl op dezelfde kamer andere bejaarden sliepen. 

Officieel is niet bekendgemaakt om welke bejaardencentra het gaat en in welke steden deze liggen maar het is wel bekend dat het meerdere verzorgingstehuizen zijn.

Meer gevallen

Maar de eerder genoemde gevallen zijn helaas niet de enige want er zijn meer sterfgevallen bekend. Zoals in huize Monte Hermoso in Madrid waar zo’n 25 bejaarden dood zijn gevonden waarvan er diverse in de koelruimtes in de kelders van het opvangtehuis lagen. Later werd bekend dat in dit tehuis tenminste 130 personen zijn overleden, maar over de cijfers wordt nog gediscussieerd.

20% van de 500

Volgens een voorzichtige schatting is 20% van alle bejaardentehuizen en verzorgingscentra in de madrid regio getroffen door het coronavirus. In de regio zijn 465 ‘residencias de mayores’ te vinden. In heel Spanje heeft het Spaanse leger meer dan 500 bejaardentehuizen gedesinfecteerd.

Een van de grootste problemen van deze verzorgingstehuizen op dit moment is dat het personeel vaak positief getest wordt op het coronavirus en dus niet meer mag werken. daarnaast zijn er veel medewerkers die de bejaardentehuizen, in het meeste geval privé centra, hebben verlaten om te gaan werken in ziekenhuizen waar extra personeel nodig is. 

Madrid

Tussen 1 en 25 maart zijn in de verzorgingstehuizen in de Madrid regio maar liefst 1.065 ouderen om het leven gekomen door/met het coronavirus. 760 van hen overleed in het verzorgingstehuis terwijl de overige 305 bejaarden stierf in een ziekenhuis. Maar de verantwoordelijke politicus voor de regionale verzorgingstehuizen geeft aan dat in maart 2019 er in de hele maand ook 1.000 bejaarden in de Madrid regio overleden.

Er zijn 465 verzorgingstehuizen in de Madrid regio (440 vallen onder de verantwoordelijkheid van de Comunidad de Madrid terwijl de overige 25 privé zijn) waar 52.000 bejaarden wonen. 14.896 van hen bevinden zich in quarantaine terwijl er 655 positief zijn getest op het coronavirus. Dat cijfer wil echter niet zo heel veel zeggen aangezien er een gebrek aan corona-tests is waardoor men dus niet iedereen kan testen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.