Enorme stijging tijdelijke ontslagen (ERTE) in Spanje (2020)

Enorme stijging tijdelijke ontslagen (ERTE) in Spanje
Beeld: Freepik

Enorme stijging tijdelijke ontslagen (ERTE) in Spanje (2020)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal grote maar ook kleine bedrijven dat problemen heeft tijdens de corona-crisis in Spanje stijgt elke dag naarmate de noodtoestand aanhoudt. Naast het feit dat veel bedrijven (helaas) misbruik maken van deze situatie door werknemers definitief te ontslaan via een zogenaamde ERE neemt het aantal tijdelijke ontslagen en werktijdverkorting via de zogenaamde ERTE ook toe.

Als gevolg van de corona-crisis heeft de Spaanse regering al twee dagen na de afkondiging van de noodtoestand in een 200 miljard euro kostend economische pakket van maatregelen aangekondigd om de aanvragen voor tijdelijke ontslagen en werktijdverkorting makkelijker te maken. 

Hierdoor worden de procedures bespoedigd en heeft men afgesproken werkloosheidsuitkeringen te geven aan de getroffen werknemers, ook als men niet voldoet aan de minimaal aantal gewerkte dagen.

Verschil ERTE en ERE

ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Overmacht

Van een ERTE wordt vooral gebruik gemaakt als er sprake is van overmacht zoals in de huidige situatie. Bedrijven besluiten vanwege een enorme daling van activiteiten of het verplicht moeten sluiten vanwege de noodtoestand tijdelijk de arbeidscontracten te ontbinden of de werktijden te verkorten. In dit geval is de administratieve rompslomp om een aanvraag in te dienen bij de autoriteiten versimpeld en flink versneld.

Het voordeel van deze versnelde procedure die tussen de 5 en 7 dagen duurt is dat de getroffen werknemers gedurende de ERTE een werkloosheidsuitkering ontvangen. Daarnaast moeten deze werknemers na de corona-crisis onder dezelfde voorwaarden als voorheen weer in dienst worden genomen.

Naast voordelen voor de werknemers zijn er ook voordelen voor de bedrijven die een ERTE aanvragen. Zo hoeven bedrijven met minder dan 50 werknemers die gebruik maken van de ERTE gedurende deze periode geen werkgeverspremies voor de niet actieve werknemers af te dragen aan de sociale zekerheid (Seguridad Social). Voor bedrijven met meer dan 50 werknemers geldt een vrijstelling van 75%. Dit geldt alleen in het geval van overmacht.

Bedrijven

De lijst van bedrijven die een ERTE hebben aangevraagd in Spanje wordt steeds langer. In 10 dagen tijd zijn er 200.000 ERTE’s binnengekomen bij de autoriteiten wat invloed heeft op 1,5 miljoen werknemers die dus tijdelijk zijn ontslaan.

In de onderstaande grafiek zijn enkele van deze bedrijven te zien zoals de warenhuis keten El Corte Inglés met 26.000 getroffen werknemers, Zena Alsea (horecagelegenheden zoals Foster’s Hollywood, Domino’s Pizza) met 22.000 werknemers, Seat met 14.800 werknemers, Burger King met 14.000 werknemers, Iberia met 13.700, Renault met 11.650, Decathlon met 8.886 en Ikea met 8.000 werknemers (83% van het totaal want de online verkopen gaan wel nog gewoon door).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.