menu: rubrieken, zoeken & meer

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en nu ook Duitsland sluiten paasvakanties Spanje uit

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en nu ook Duitsland sluiten vakanties Spanje uit
Beeld: 123rf

Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en nu ook Duitsland sluiten paasvakanties Spanje uit

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje zijn de inwoners niet blij met het feit dat zij tijdens de Semana Santa en Paasvakantie nergens naartoe kunnen gaan vanwege de regionale lockdowns binnen eigen land terwijl buitenlanders vanwege de niet-gesloten grenzen binnen de EU gewoon naar Spanje kunnen vliegen. Andere landen proberen dit nu te voorkomen.

Voor Nederlanders geldt een negatief reisadvies om naar het buitenland te reizen dat recent verlengd werd tot 15 mei. Voor Belgen geldt dat alle niet-essentiële reizen naar het buitenland tot voorlopig 19 april verboden zijn voor personen van wie hun hoofdverblijfplaats in België ligt.

Andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland nemen nu ook maatregelen of zijn daarover aan het nadenken. Voorlopig is Portugal binnen de EU het enige land dat de grenzen met Spanje gesloten heeft tot tenminste 6 april.

Frankrijk

In Frankrijk heeft men donderdag besloten dat alle reizen naar het buitenland waaronder dus ook Spanje worden afgeraden. De reizen zijn niet verboden omdat de EU-binnengrenzen geopend zijn maar het reizen voor plezier wordt ten zeerste afgeraden.

Wat betreft de Fransen is er enige commotie in Spanje omdat er blijkbaar duizenden met name jonge Fransen naar Madrid vliegen om daar te gaan feesten aangezien de horeca nog open is in de Madrid regio en er een avondklok geldt vanaf 23 uur, veel relaxter dan in Frankrijk. De politici in Madrid zeggen dat de Fransen voor de cultuur en musea naar de stad komen.

Duitsland

Ook wat betreft de Duitsers en hun reizen naar met name de Balearen is er enige commotie omdat de Spanjaarden zelf niet naar de eilanden mogen reizen maar buitenlanders wel. Daarom heeft men op de Balearen de regels aangescherpt en denkt men in Duitsland erover om alle reizen naar bv. Mallorca te verbieden.

De Duitse regering onderzoekt of het bij wet mogelijk is om vluchten naar bepaalde populaire vakantiebestemmingen tijdens de Paasweek te verbieden. Verder wordt afgeraden naar het buitenland te reizen en moeten alle personen die Duitsland weer binnenkomen na een verblijf in het buitenland een verplichte PCR-test laten doen.

In Duitsland haalde men recent diverse regio’s in Spanje van de hoog risicolijst waardoor het reizen weer mogelijk werd gemaakt zodat Duitsers voor de terugreis geen PCR-test hoeven te hebben en in quarantaine moeten. Dat zorgde voor een stortvloed aan reserveringen bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk kunnen de Britten die naar het buitenland reizen vanaf maandag 29 maart boetes krijgen van bijna 6.000 euro als er geen sprake is van een essentiële reis. 

Probeert iemand in een vliegtuig te stappen voor een niet-essentiële reis zoals vakantie of het bezoeken van een tweede woning in o.a. Spanje, dan kan men boetes geven van 5.789 euro. 

Verder werd in het Verenigd Koninkrijk besloten dat waarschijnlijk de niet-essentiële reizen in plaats vanaf 17 mei pas weer mogelijk zullen zijn vanaf 30 juni. Hierover moet nog een beslissing worden genomen wat 12 april bekend zal worden gemaakt.