menu: rubrieken, zoeken & meer

Alle regionale corona-maatregelen beëindigd op de Canarische Eilanden

Alle regionale corona-maatregelen beëindigd op de Canarische Eilanden
Beeld: 123rf (aangepast)

Alle regionale corona-maatregelen beëindigd op de Canarische Eilanden

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Sinds zaterdag 26 maart zijn alle regionale corona-maatregelen beëindigd op de Canarische Eilanden. De enige maatregelen en corona-regels die vanaf die datum nog gelden zijn de landelijke regels zoals het verplichte mondkapje in de binnenruimtes en het Europees digitaal coronacertificaat om naar de eilanden te kunnen reizen en Spanje binnen te mogen komen.

De regionale overheid van de Canarische Eilanden benadrukt dat de pandemie nog niet voorbij is en dat de situatie in de gaten wordt gehouden om weer op tijd te kunnen handelen indien nodig. Daarom spreekt men ook over een tijdelijke beëindiging van de maatregelen. Maar men is er van overtuigd dat dankzij de vaccinatie de situatie nu heel anders is dan een jaar geleden. 84% van de inwoners van de acht Canarische Eilanden is volledig gevaccineerd en dus ook beter beschermd tegen Covid-19. Dat uit zich in het aantal ziekenhuisopnames dat met 48% is gedaald, het aantal ic-opnames dat met 82% daalde en het aantal corona-doden dat met 68% is afgenomen.

De enige regionale maatregelen die nog geldig waren op de Canarische Eilanden zijn dus nu beëindigd zoals het aantal toegestane personen en sluitingstijden in de horeca en het aantal personen bij sociale bijeenkomsten. Maar ook het rookverbod op terrassen is vervallen en in discotheken en de nachthoreca en sportevenementen kunnen weer normaal open functioneren. 

De landelijke/nationale (in heel Spanje) corona-regels blijven echter gehandhaafd. In Spanje geldt op dit moment nog steeds een mondkapjesplicht (6 jaar en ouder) in de openbare binnenruimtes, dus ook in het vliegtuig en het openbaar vervoer. Er wordt wel over een einde van de mondkapjesplicht gediscussieerd maar voorlopig is daar nu nog geen beslissing over genomen.

In Spanje geldt dat je dus in een bar of restaurant, winkel, supermarkt, hotelreceptie en -lounge, bus, trein, vliegtuig, taxi etc. een mondkapje moet dragen. Daarnaast geldt de 1,5 meter regel ook nog steeds. In de buitenlucht hoef je geen mondkapje te dragen, behalve op bepaalde plaatsen en als het erg druk is. 

Om Spanje in te mogen reizen geldt ook nog steeds dat je een Europees digitaal coronacertificaat en dus een test-, herstel- of vaccinatiebewijs moet hebben. Verder moet ook nog steeds het SpTH-gezondheidsformulier worden ingevuld via de website of de smartphone-app als je met het vliegtuig of boot reist. Alleen op deze manier krijg je de QR-code waar naar gevraagd wordt in het vliegveld voor aanvang van de reis naar Spanje en na aankomst in Spanje. Bij eigen vervoer reizen (auto, camper, motor, fiets) is dat niet nodig.

Plan de reis op Re-open EU

Re-open EU  is een app en een website met alle essentiële informatie over grenzen, beschikbare vervoermiddelen, reisbeperkingen, volksgezondheids- en veiligheids­maatregelen (zoals fysieke afstand en mond­maskers) en andere praktische informatie voor reizigers. De reisplanner kan helpen bij het plannen van veilige reizen tussen EU‑landen. Alle info is beschikbaar in de 24 officiële EU-talen waaronder dus ook het Nederlands. KLIK HIER  om naar de website RE-open EU  te gaan.