Er komen steeds meer jonge Spanjaarden naar Nederland om te werken

Er komen steeds meer jonge Spanjaarden naar Nederland om te werken
Beeld: Canva

Er komen steeds meer jonge Spanjaarden naar Nederland om te werken

MADRID – Volgens diverse websites en kranten komen er steeds meer Spanjaarden naar Nederland op zoek naar werk. Er is immers genoeg werk te vinden want er is in veel sectoren een personeelstekort. Combineer dat met de hoge jeugdwerkloosheid in Spanje en betere arbeidsomstandigheden en salarissen in Nederland, en de keuze voor Spanjaarden is snel gemaakt voor een avontuur in Nederland.

Polen was altijd het land waar veel werknemers vandaan kwamen maar die instroom daalt langzaam waardoor er meer ruimte is voor werknemers uit Spanje en ook buurland Portugal. Volgens EU Flex Services is het aantal Spaanse en Portugese werknemers in Nederland in drie jaar tijd van 20% naar 60% gestegen.

Volgens EU Flex Services is de arbeidsmarkt in Spanje veel minder gunstig dan in Nederland en uiteraard zijn de lonen ook heel anders. Daarom kiezen vaak jongeren die een uitzichtloze toekomst zien in Spanje en Portugal ervoor om een arbeidsavontuur aan te gaan in Nederland, maar ook andere landen zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, al is dat laatste sinds de Brexit lastiger geworden.

In Nederland doen de Spanjaarden en Portugezen vaak laaggeschoold,werk zoals in de food en logistieke sector. Maar ook het aandeel Spaanse Portugese werknemers in de horeca, techniek en de zorg is aan het toenemen. Volgens EU Flex Services kan de instroom van Spaanse en Portugese werknemers makkelijk worden verdubbeld want er is in bepaalde sectoren werk genoeg in Nederland.

Maar op deze website wordt ook melding gedaan van de problemen met de huisvesting. Zeker met de huidige woningmarkt in Nederland is dat laatste een groot probleem maar ook een uitdaging.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.