Search
menu
Search

Twee keer goed nieuws voor de in Amerika zeer bekende Spaanse kok José Andrés

Twee keer goed nieuws voor de in Amerika zeer bekende Spaanse kok José Andrés
Beeld: José Andrés / website

Twee keer goed nieuws voor de in Amerika zeer bekende Spaanse kok José Andrés

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het komt in Spanje en de Verenigde Staten regelmatig voor dat de Spaanse kok José Andrés op televisie te zien is of dat er over hem geschreven wordt. In de meeste gevallen gaat het dan niet over de meerdere restaurants die hij heeft in de Verenigde Staten maar meer om liefdadigheidswerk wat hij doet. En deze week heeft hij twee keer de kranten gehaald vanwege Joe Biden en de NASA.

José Andrés is een Spaanse kok geboren in Asturië die op 21-jarige leeftijd in 1990 naar de verenigde Staten verhuisde. Daarvoor werkte de kok twee jaar bij het wereldberoemde restaurant El Bulli aan de Costa Brava van chefkok Ferran Adrià maar werd daar in 1990 ontslagen waarna zijn Amerika-avontuur begon.

Inmiddels heeft José Andrés in de verenigde Staten diverse restaurants en andere bedrijven en wist hij veel naamsbekendheid te krijgen vanwege zijn ruzie met de voormalige president van Amerika Donald Trump toen deze Mexicanen beledigde en de chefkok besloot niet meer met Trump te willen werken. Nu is hij vooral bekend vanwege zijn organisatie World Central Kitchen waarmee hij op dit moment actief is in Polen om eten te verzorgen voor de gevluchte Oekraïners, iets wat hij ook al deed op het door de vulkaan geteisterde Canarische Eiland La Palma.

Maar José Andrés wist deze week ook het nieuws te halen omdat de huidige Amerikaanse president Joe Biden de Spaanse kok heeft benoemd tot adviseur voor sport en voeding van de Amerikaanse regering. Hij zal als covoorzitter van de Adviesraad voor Sport, Fitness en Voeding verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van fysieke activiteit en gezond eten voor Amerikanen. In 2015 kreeg José Andrés van de toenmalige president Barack Obama ook al de National Medal of Humanities voor zijn liefdadigheidswerk.

Maar de Spaanse kok wist ook het nieuws te halen omdat hij na een akkoord met Axiom Space de maaltijden gaat verzorgen voor de astronauten van de AX-1 missie. En dat Space-menu zal een Spaanse smaak krijgen met paella, jamon iberico (Spaanse ham) en ratatouille met varkensvlees (pisto con cerdo). Ook zijn voormalige werkgever Ferran Adrià zal van invloed zijn op het speciale NASA-menu met speciale Marcona amandelen en olijfolie.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?