Staking personeel ITV-keuringsstations in de Alicante provincie zorgt voor chaos en problemen

Staking personeel ITV-keuringsstations in de Alicante provincie zorgt voor chaos en problemen
Beeld: via canva.com

Staking personeel ITV-keuringsstations in de Alicante provincie zorgt voor chaos en problemen

De inspectie van voertuigen (ITV) in de provincie Alicante wordt geplaagd door stakingen van de werknemers. Deze situatie heeft geleid tot frustratie bij automobilisten die hun voertuigen moeten laten keuren. De stakingen komen voort uit geschillen over de salarissen van de werknemers in vergelijking met andere provincies in de regio. De vakbonden eisen gelijke beloning voor gelijkwaardig werk, terwijl de regionale overheid aangeeft dat eerst bepaalde procedures moeten worden gevolgd voordat salarissen kunnen worden aangepast.

De situatie heeft geleid tot een gevoel van hulpeloosheid bij honderden automobilisten. De verkeerswetgeving voorziet niet in uitzonderingen voor vertraging bij het verkrijgen van een afspraak voor de ITV. Als een agent een voertuig aanhoudt met een verlopen ITV-keuring, kan er een boete van € 200 worden opgelegd, ongeacht de omstandigheden.

De stakingen veroorzaken minder drukte bij de ITV-stations op stakingsdagen, maar op andere dagen heerst er chaos door personeelstekorten. De vakbonden beweren dat er misbruik wordt gemaakt van online afspraken, waardoor baliemedewerkers gedwongen zijn voorrang te geven aan particulieren die ter plaatse een afspraak maken.

In sommige ITV-stations, zoals in Benidorm, zijn de wachttijden opgelopen tot vier uur, zelfs met een afspraak. Automobilisten worden dan doorverwezen naar latere data, waardoor de problemen alleen maar toenemen.

De Conselleria de Industria (regionale ministerie van Industrie) in de regio Valencia benadrukt dat de salarissen van de ITV-werknemers niet kunnen worden gelijkgesteld voordat alle vereiste documentatie en rapporten in orde zijn. Zij wachten op de ‘Relación de Puestos de Trabajo’ (functieomschrijving) die door de ‘Función Pública’ (overheidsdienst) wordt gevraagd.

De regionale overheid heeft plannen om de ITV-situatie te verbeteren. Er is € 3,1 miljoen gereserveerd voor de renovatie van de 24 ITV-stations (waarvan 11 in de provincie Alicante) en € 700.000 voor tijdelijke versterking van de drukste stations zoals Benidorm, Novelda, Alicante, Alcoy en Vega Baja.

De versterking zal vergelijkbaar zijn met de jaarlijkse zomerversterking van 20% extra personeel. Dit jaar zal de versterking echter eerder dan in de zomer plaatsvinden. Daarnaast wordt het online afsprakensysteem verbeterd en het callcenter uitgebreid van 11 naar 22 medewerkers.

apk keuring
Nederlandse APK-keuring niet meer mogelijk in Benidorm en Alicante
De Nederlandse Dienst Wegverkeer of RDW staat het toe om de APK-keuring op diverse plaatsen in Spanje te laten uitvoeren, maar sinds kort zijn de populaire keuringsstations in Benidorm en Alicante niet meer mogelijk.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud