skip to Main Content
Koning van Spanje begint met laatste gespreksronden om een regering te vormen

Koning van Spanje begint met laatste gespreksronden om een regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

koning7aMADRID – Sinds deze maandag is Koning Felipe voor de derde keer begonnen aan gespreksronden met de leiders van de verschillende politieke partijen. Op maandag waren de kleinere partijen aan de beurt en voor deze dinsdag staat gepland dat de leiders van de grote partijen, IU, Podemos, PSOE en de PP langskomen om hun positie uit te leggen aan de Koning. Aangezien niemand erin geslaagd is om een coalitie te vormen, zal de Koning waarschijnlijk het parlement ontbinden en nieuwe regeringen aankondigen.

Alles lijkt erop dat er op 26 juni van dit jaar nieuwe verkiezingen zullen komen nu is gebleken dat zowel de PP leider Mariano Rajoy (die het niet geprobeerd heeft) en de PSOE leider Pedro Sanchez er niet in zijn geslaagd een coalitie regering te vormen. Rajoy heeft vanaf het begin al aangegeven aan de Koning dat hij niet genoeg steun had van de overige partijen waarna Sanchez het wel geprobeerd heeft en met Ciudadanos en Podemos om de tafel heeft gezeten maar dit tot niets leidde.

Verkiezingen

Waarschijnlijk weet de Koning allang dat er nieuwe verkiezingen zullen komen en worden deze gespreksronden alleen gezien als een formaliteit. Daarom vraagt de Koning ook om een minder dure en minder intensieve verkiezingscampagne om zo de bevolking niet de indruk te geven dat er weer miljoenen worden uitgegeven aan verkiezingen omdat de leiders van de politieke partijen het niet eens worden. Volgens de schattingen gaan nieuwe verkiezingen ruim 130 miljoen euro kosten.

Volgens de Spaanse grondwet moet er voor 2 mei, dat is dan twee maanden nadat er een tweede stemming is geweest rondom de formatie van een coalitie regering, een nieuwe regering zijn. Gebeurt dat niet dan zal de Koning het huidige parlement ontbinden en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven die dan zullen plaatsvinden op 26 juni aanstaande.

Geschiedenis

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat er gedurende meer dan 4 maanden geen regering is geweest en dat de politieke partijen geen regering hebben kunnen vormen. In Spanje is het niet gebruikelijk om een coalitie te vormen tussen verschillende partijen, dat was ook nooit nodig aangezien er voor de laatste verkiezingen van 22 december 2015 slechts twee grote partijen waren, de PP en de PSOE. Bij de laatste verkiezingen echter werd de PP weliswaar weer als grootste gekozen en eindigde de PSOE op de tweede plaats, beide partijen verloren veel stemmen aan de nieuwe partijen Podemos en Ciudadanos waardoor het noodzakelijk werd dat de partijen zouden gaan samenwerken. Het is echter gebleken dat dit, ondanks de moeite van de PSOE leider Pedro Sanchez, niet mogelijk is in Spanje.

Peilingen

Verwacht wordt dat de PP weer de grootste zal worden bij nieuwe verkiezingen, dit ondanks alle fraude en corruptie wat boven water komt de laatste maanden, de PSOE zal als tweede of derde eindigen terwijl Podemos en Ciudadanos meer stemmen zullen krijgen dan bij de laatste verkiezingen. zal hierdoor iets veranderen in de poging om een regering te vormen? Waarschijnlijk niet waardoor eigenlijk dezelfde situatie zal ontstaan – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken