skip to Main Content
Honderden Spanjaarden demonstreren voor het PP hoofdkantoor in Madrid

Honderden Spanjaarden demonstreren voor het PP hoofdkantoor in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Partido Popular (PP) heeft op dit moment met aardig wat problemen te maken, al lijkt het erop dat bij de PP politici er niets aan de hand is. Elke week wordt er wel iemand opgepakt vanwege fraude en/of corruptie of moet er iemand opstappen vanwege vermeende illegale praktijken of hun betrokkenheid daarbij. Ondanks het feit dat de PP nog steeds de grootste politieke partij van Spanje is en op dit moment de touwtjes min of meer in handen heeft in het land, lijkt het erop dat de mensen genoeg beginnen te krijgen van de PP en alle fraude en corruptie.

De PP is bij lange na niet de enige politiek partij in Spanje die te maken heeft met leden die op hooggeplaatste functies zaten en gedurende jaren hun zakken vulden met miljoenen euro’s door er flink op los te frauderen en zo corrupt te zijn als de pest. De laatste jaren lijkt het er echter wel op dat het steeds om leden en politici van de PP gaat en er gaat geen week voorbij of iemand wordt gearresteerd of moet opstappen vanwege vermeende betrokkenheid bij duistere zaakjes.

Protest

Ondanks het feit dat protesteren tegenwoordig in Spanje niet meer mag met de nieuwe door de PP ingestelde wet om de mensen monddood te maken, hadden dinsdag toch honderden mensen de kans gezien om voor het hoofdkantoor van de PP in Madrid te protesteren en hun ongenoegen te tonen over de situatie door flink op potten en pannen te slaan tijdens een zogenaamde “cacerolada”. Deze demonstratie kwam spontaan op gang door middel van berichten op de sociale netwerken en was niet geautoriseerd door de Spaanse regering (logisch natuurlijk). Daarmee riskeerden de deelnemers hoge boetes vanwege hun aanwezigheid.

Volgens de “monddood” wet is het niet toegestaan om te demonstreren en kost dat elke deelnemer bij groepen van 20 personen of minder 600 euro als sanctie. Zijn het grotere groepen dan kunnen de boetes komen te liggen tussen de 600 en 30.000 euro. Het is niet bekend of de deelnemers aan deze demonstratie boetes hebben ontvangen of niet.

PP zwijgt

In de tussentijd blijft de PP maar herhalen dat het om losstaande feiten gaat en om bepaalde individuen die zich hebben laten verleiden door het geld en macht (om het zo maar te zeggen). Daarnaast geeft de PP aan dat hun acties ervoor gezorgd hebben dat de “slechteriken” opgepakt worden, in de gevangenis belanden en/of ontslag nemen. Zelfs Premier Mariano Rajoy, die op dit moment in Zuid Amerika is, mengt zich bijna niet in de strijd en laat op zijn Twitter account alleen foto’s zien van al zijn wandelingen en sportschool bezoeken. Als er al gevraagd wordt naar de laatste gevallen in Spanje dan herhaalt hij wat de PP altijd heeft gezegd dat het om losstaande feiten gaat en dat de dieven de consequenties ondervinden en uit de partij gezet worden. Enige vorm van verantwoordelijkheid als leider van de PP wil hij niet nemen.

Het zijn echter niet alleen de PP politici die hun kop in het zand steken maar ook miljoenen Spanjaarden die hun vertrouwen hebben getoond in de politieke partij door deze bij de laatste drie verkiezingen als grootste te stemmen, ondanks alle fraude en corruptie. Hoe is dat toch mogelijk vragen velen zich af. Mochten er zelfs nu weer verkiezingen zijn dan is de kans groot dat de PP deze weer zal weten te winnen, ondanks alle fraude en corruptie binnen de partij.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Een verbod om te demonstreren op straffe van extreem hoge boetes? Spanje een democratisch land? Laat me niet lachen, op korte tijd is Spanje een politiestaat geworden waar niks mag en alles moet, regeltjes en nog veel meer regeltjes, voor sommige personen zoals nederlanders geen probleem want die zijn veel regeltjes gewoon van hun land van afkomst.

 2. Zoals alle politieke partijen of het nu Nederland is of Spanje mooie beloftes vooraf maar als zij eenmaal een machtspositie hebben dan verschuilen zij zich achter coalitie.
  En ook wel een beetje hypocriet om nu ta gaan protesteren tegen de PP, terwijl een iedere spanjaard weet dat deze partij (net als de PSOE) bestaat uit corruptie en het vullen van hun eigen zakken (belangen)
  Nu hadden Spanjaarden en residenten tweemaal de kans om een andere koers te varen door een meer partijenstelsel, maar toch werd de PP 2 maal op rij de grootste.
  Dus niet protesteren maar op de blaren gaan zitten en nadenken op wie stemmen wij de volgende regeerperiode weer de PP of toch een alternatief. Maar ook dan moeten wij afwachten wat de toekomst en het verleden brengt.

 3. Corruptie is in alle partijen min of meer aanwezig.Niet dat ik het goed keur . Wat mij betreft ,PP beter dan de PSOE , Denk aan de impuesto muerte de Suzana Diaz en Andalusia

 4. Uit 40 jaar “ervaring” met Spanje (dus bewust na de dood van Franco), waarvan de laatste 17 jaar als permanent resident, moet ik toch vaststellen dat de Spaanse samenleving een aanzienlijk vrijer levensgevoel heeft gecreëerd dan de dwangstaat Nederland, die het liefst 24/7 met iedereen meekijkt en rondloert. De PP is corrupt, zoals alle politieke partijen. In NL is 2 (twee!) procent van de bevolking lid van een politieke partij. Meer dan 80 (tachtig!) procent van alle bestuurlijke en overheidsbanen worden verdeeld onder die twee procent partijleden. Vooral de politiek correcte lafbekken van PvdA, CDA en D66 scoren hoog. De Groen Slinkse Milieu-maffia partij van Yasser Klavers is in opkomst. Spanje corrupt? De verdad. Maar je ziet het tenminste. In NL gaat het sluipender, ook door de gelijkgeschakelde staatsmedia: Volkskrant, NRC, Trouw en op Radio/TV: alles van de NPO. Spanje blijft een ideaal land, als je Nederland kent.

 5. De PP is nog altijd de vertegenwoordiger van de Kerk en het Franquisme dat nog steeds geliefd bij veel Spanjaarden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken