Een op de vijf banen kan verdwijnen vanwege automatisering in Spanje

Een op de vijf banen kan verdwijnen dankzij automatisering in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Volgens de organisatie Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico (OCDE) wordt het werk in Spanje bedreigd door robots. Men voorspelt dat over enkele jaren een op de vijf banen zal verdwijnen dankzij de invoering van robots die het werk zullen overnemen. De automatisering zal de schuldige zijn voor de verdwijning van banen in de toekomst.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de automatisering banen zal kosten maar het OCDE voorspelt dat 21,7% van de banen een risico heeft te verdwijnen door de automatisering en robots de komende 15 tot 20 jaar. Spanje staat daarmee op een vierde plaats want alleen in Griekenland, Slovenië en Slowakije is het risico op banenverlies groter.

Op dit moment doet Spanje het niet goed met de zogenaamde ni-ni’s, jongeren die niet studeren en niet werken (NI estudia en NI trabaja). Het percentage in Spanje 19,9% wat 4% gestegen is ten opzichte van 2007. De toekomst van deze groep van de arbeidsbevolking is niet rooskleurig aangezien de automatisering vaak plaatsvindt in de minder opgeleide banen.

Daarnaast heeft Spanje het probleem van tijdelijke arbeidscontracten waarbij dit percentage 26,7% is in Spanje terwijl het gemiddelde bij de OCDE 11,2% is aldus het onderzoek ‘El Futuro del Trabajo’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

9
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Dennis

Ging mijn NIE ophalen. Persoon bij metaal detector, persoon die mij een nummertje gaf, persoon die mij kwam halen als mijn nummertje getoond werd. Persoon die mijn gegevens noteerde. Kosten voor de NIE betaald. Verhaaltje opnieuw. Als Spanje digitaal en robots gaat introduceren gaat dit land in een crisis verkeren.

Piet Paëlla

Haha, ja Dennis, ik weet precies wat je hiermee bedoelt. Kost veel tijd en zenuwen hé ?
Moeilijk doen als het makkelijk kan en ambtenaren die hun tijd uitzingen om daarna met vervroegd pensioen te gaan.
Niet alleen de automatisering, maar ook de onvermijdelijke digitalisering zal zich verder ontwikkelen in Spanje.
Over de Spaanse overheids-instanties kan ik een boek schrijven, wat ik niet doe, want niemand zal het willen kopen……

Fred

Lekker he de echte kennis van de mens verdwijnd, als straks niemand meer wat met de eigen handen kan uitvoeren valt de boel een keer goed uit en is er de grootste paniek aanval allertijden. Al denk ik eerder als terminator en ooit zal de electronica de mensheid gewoon overnemen en uiteindelijk uitroeien.

Jan

@redactie Spanje Vandaag. Interessant artikel, kunnen jullie in toekomst de bron vermelding erbij vermelden. Soms is het wel handig om wat meer achtergrond informatie op te zoeken m.b.t. tot jullie gepubliceerde artikelen.

Fred

Het kan aan mij liggen hoor maar volgens mij zijn er toch duidelijk 2 bron vermeldingen 1 onder het woord “automatisering” en de andere ernet na onder het woord “verdwijnen”

Jan

Fred, je hebt gelijk. Ik heb de in het licht blauwe links niet opgemerkt. Bedankt !

Galvez

@fred, dat zijn geen bronnen. De bron wordt duidelijk vermeld, wat deze ook waard is: OCDE. Er wordt niet uitgelegd welke sectoren worden getroffen. Dat lijkt me wel belangrijk. Iets roepen over de jeugdwerkeloosheid? Is dat de oorzaak? Spanje vergelijken met landen zoals (genoemd in het onderzoek) Noorwegen of Bulgarije? Met @Jan eens dat dit onderzoek geen objectief beeld verschaft.

Fred

Dan ga je toch het nieuws gewoon lekker elders lezen!

Galvez

@fred, beste Terminator, dat doe ik ook, ik lees altijd meerdere bronnen. Maar echt lezen en begrijpen wat er staat is voor sommigen toch echt wel moeilijk, nietwaar? Ik probeer het:
1. Er staat duidelijk een bron (OCDE)!
2. Deze bron roept :
-“banen zal verdwijnen dankzij de invoering van robots”; -“automatisering zal de schuldige zijn voor de verdwijning van banen”
-“Men voorspelt dat over enkele jaren een op de vijf banen zal verdwijnen”.
Ik neem aan dat deze conclusies zonder achterliggende informatie uit het rapport van OCDE zijn gelicht. Hiermee kan je dus niets.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.