Search
menu
Search

Een op de vijf banen kan verdwijnen vanwege automatisering in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Een op de vijf banen kan verdwijnen vanwege automatisering in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de organisatie Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico (OCDE) wordt het werk in Spanje bedreigd door robots. Men voorspelt dat over enkele jaren een op de vijf banen zal verdwijnen dankzij de invoering van robots die het werk zullen overnemen. De automatisering zal de schuldige zijn voor de verdwijning van banen in de toekomst.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de automatisering banen zal kosten maar het OCDE voorspelt dat 21,7% van de banen een risico heeft te verdwijnen door de automatisering en robots de komende 15 tot 20 jaar. Spanje staat daarmee op een vierde plaats want alleen in Griekenland, Slovenië en Slowakije is het risico op banenverlies groter.

Op dit moment doet Spanje het niet goed met de zogenaamde ni-ni’s, jongeren die niet studeren en niet werken (NI estudia en NI trabaja). Het percentage in Spanje 19,9% wat 4% gestegen is ten opzichte van 2007. De toekomst van deze groep van de arbeidsbevolking is niet rooskleurig aangezien de automatisering vaak plaatsvindt in de minder opgeleide banen.

Daarnaast heeft Spanje het probleem van tijdelijke arbeidscontracten waarbij dit percentage 26,7% is in Spanje terwijl het gemiddelde bij de OCDE 11,2% is aldus het onderzoek ‘El Futuro del Trabajo’.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?