skip to Main Content
Goed en slecht nieuws wat betreft werk en werkloosheid Spanje
123rf

Goed en slecht nieuws wat betreft werk en werkloosheid Spanje

MADRID – Er is goed nieuws en slecht nieuws over het werk en de werkloosheid in Spanje af te leiden uit de driemaandelijkse Encuesta de Población Activa (EPA) enquête van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE). Het aantal werkenden is het eerste trimester van 2019 met 93.400 personen gedaald ten opzichte van het trimester daarvoor. Maar daartegenover staat dat er nu 596.900 personen met werk meer zijn dan 12 maanden geleden.

De werkloosheid (paro) is het eerste trimester (januari, februari en maart) met 49.900 personen gestegen wat het slechtste cijfers is sinds 2013. Deels is dat te verklaren door de Semana Santa Paasweek die dit jaar niet zoals in 2017 in maart viel maar in april, een maand die dus niet meetelt bij dit onderzoek.

Op dit moment zijn er volgens de EPA enquête 3.354.200 werklozen in Spanje, een percentage van 14,7%. Daartegenover staat dat er 19.471.100 werkenden zijn in Spanje. In Spanje zijn nu 22.825.400 personen die tot de beroepsbevolking horen terwijl het land meer dan 47 miljoen inwoners heeft.

Er zijn meer families waarbij beide partners werkloos zijn aangezien dit aantal is gestegen met 35.900 naar 1.089.400 families waarvan 280.200 eenoudergezinnen zijn. Daartegenover staat dat het aantal families waarbij beide partners wél een baan hebben is gestegen naar 10.526.800 personen waarvan 1,9 miljoen eenoudergezinnen.

De cijfers van de driemaandelijkse EPA enquête worden doorgaans als accurater gezien dan de cijfers van het arbeidsregister Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) die elke maand worden gepubliceerd. Er zijn ook altijd verschillen te zien tussen beide instanties die op verschillende manieren meten.

Bij de laatste cijfers over maart van de SEPE blijkt dat er 3.255.083 werklozen zijn terwijl dit bij de cijfers van de EPA 3.354.200 werklozen zijn, een verschil van 99.117 personen. Bij de SEPE is het aantal werkenden eind maart 19.043.567 terwijl dit vreemd genoeg bij de EPA 19.471.100 werkenden is, een verschil van 427.533 personen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. In Spanje ben je bij maximumsnelheden boven de 70 p/u dus net zo duur uit als je 1 kilometer te hard rijdt als wanneer je 29 te hard rijdt, in beide gevallen ben je na korting ‘slechts’ 50 euro kwijt.

  Ik blijf dat raar vinden, ze hadden begin dit jaar ook gezegd dat ze dat zouden aanscherpen (toen de snelheid buiten de bebouwde kom van 100 naar 90 terug ging) maar kennelijk was dat zoals gebruikelijk een loze belofte.

   1. Maakt niet uit op dit bericht valt toch niets zinnigs te zeggen, er wordt te veel informatie achtergehouden. Dat uitzend bureaus en zelfs het INEM helemaal niets doen wat betrefd de werkeloosheid, je kunt jezelf inschrijven bij de instanties en dan nog moet je alles zelf doen op het kantoor zelf houden ze van veel koffie en lekker met elkaar kletsen. In Nederland belt men je op als er een baan beschikbaar is in Spanje moet je 1000% zelf achter alles aan en dan nog zit je meestal op een dood spoor. Ik heb mezelf dan ook altijd afgevraagd waarom er 4 mensen niets zitten de doen op zo´n kantoor terwijl 2 medewerkers in Nederland op een uitzendbureau keurig mensen bellen en aan werk helpen. De omgekeerde wereld is dat.

 2. Het bureau voor de statistiek (EPA) is vermoed ik gevoeliger voor politieke druk dan de WW-uitvoerder (SEPE), die laatste werkt met feiten (al zijn ook die opgepoetst door regels zoals dat een werkloze op vakantie gedurende zijn vakantie niet als werkloze wordt geteld).

  1. klopt niet helemaal want bij de SEPE staan niet alle werklozen genoteerd. Zoals diegene die geen uitkering meer ontvangen en het nut er niet van inzien om ingeschreven te staan, worden dus niet geregistreerd. Het EPA onderzoek is over het algemeen nauwkeuriger en accurater, ook de EU houdt deze uitslagen aan.

   1. Wat veel mensen niet weten is als je uitgeschreven wordt bij het INEM je geen gratis SS meer hebt en dus moet gaan betalen. Ik zelf staat nog altijd ingeschreven bij het INEM en betaal geen ziektenkosten premie en heb mijn SS pasje. Dus ook al doet het INEM niets kwa werk voor je kun je toch beter elke 6 maanden je inschrijving blijven verlengen. En dit kan gewoon online.

    Uitgeschreven bij welke organisatie dan ook in Spanje tel je niet meer mee als werkloze en daardoor en daardoor zjn de huidige werkloosheids cijfers voledig onbetrouwbaar geworden. En dit is maar reden reden er zijn er echter legio meer waardoor de cijfers extra krom worden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by