Goed en slecht nieuws wat betreft werk en werkloosheid Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Goed en slecht nieuws wat betreft werk en werkloosheid Spanje
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is goed nieuws en slecht nieuws over het werk en de werkloosheid in Spanje af te leiden uit de driemaandelijkse Encuesta de Población Activa (EPA) enquête van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE). Het aantal werkenden is het eerste trimester van 2019 met 93.400 personen gedaald ten opzichte van het trimester daarvoor. Maar daartegenover staat dat er nu 596.900 personen met werk meer zijn dan 12 maanden geleden.

De werkloosheid (paro) is het eerste trimester (januari, februari en maart) met 49.900 personen gestegen wat het slechtste cijfers is sinds 2013. Deels is dat te verklaren door de Semana Santa Paasweek die dit jaar niet zoals in 2017 in maart viel maar in april, een maand die dus niet meetelt bij dit onderzoek.

Op dit moment zijn er volgens de EPA enquête 3.354.200 werklozen in Spanje, een percentage van 14,7%. Daartegenover staat dat er 19.471.100 werkenden zijn in Spanje. In Spanje zijn nu 22.825.400 personen die tot de beroepsbevolking horen terwijl het land meer dan 47 miljoen inwoners heeft.

Er zijn meer families waarbij beide partners werkloos zijn aangezien dit aantal is gestegen met 35.900 naar 1.089.400 families waarvan 280.200 eenoudergezinnen zijn. Daartegenover staat dat het aantal families waarbij beide partners wél een baan hebben is gestegen naar 10.526.800 personen waarvan 1,9 miljoen eenoudergezinnen.

De cijfers van de driemaandelijkse EPA enquête worden doorgaans als accurater gezien dan de cijfers van het arbeidsregister Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) die elke maand worden gepubliceerd. Er zijn ook altijd verschillen te zien tussen beide instanties die op verschillende manieren meten.

Bij de laatste cijfers over maart van de SEPE blijkt dat er 3.255.083 werklozen zijn terwijl dit bij de cijfers van de EPA 3.354.200 werklozen zijn, een verschil van 99.117 personen. Bij de SEPE is het aantal werkenden eind maart 19.043.567 terwijl dit vreemd genoeg bij de EPA 19.471.100 werkenden is, een verschil van 427.533 personen.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.