Eindelijk mogen kinderen tot 14 jaar naar buiten in Spanje

Eindelijk mogen kinderen tot 14 jaar naar buiten in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Deze zondag 26 april is het dan zover, 6,8 miljoen kinderen tot 14 jaar mogen naar buiten om gedurende 60 minuten per dag tussen 9 en 21 uur te spelen, fietsen, rennen kortom even ontsnappen uit huis na 6 weken thuisisolement. Afgelopen week heeft de landelijke pers over niets anders geschreven en werd er flink gespeculeerd maar op zaterdag werd het dan eindelijk officieel in de staats bulletin BOE gepubliceerd. Maar er was ook meteen kritiek, opnieuw vanwege de leeftijd.

Het is in Spanje al de hele week het onderwerp van gesprek want de eerste leeftijdsgroep die te maken krijgt met een verzwakking van de genomen corona-maatregelen in het land zijn de 6,8 miljoen kinderen van 0 tot 14 jaar. Het nieuws werd een week geleden door premier Pedro Sánchez bekend gemaakt maar daarna volgde veel verwarring omdat er eerst over 12 jaar gesproken werd en daarna alleen over korte wandelingen naar de supermarkt. Dat werd later gerectificeerd.

Uiteindelijk werd op zaterdag 25 april het officiële BOE ofwel staats bulletin gepresenteerd waarin o.a. vermeld staat dat de noodtoestand verlengd is tot 10 mei en dat de kinderen vanaf zondag 26 april naar buiten mogen. Maar volgens de oppositiepartijen zoals de Partido Popular (PP) en diverse kranten heeft er weer een wijziging plaatsgevonden wat betreft de leeftijd.

Er staat namelijk letterlijk in het BOE ‘las personas menores de 14 años’ wat dus betekent kinderen van 0 tot en met 13 jaar zoals wij altijd hebben omschreven in onze artikelen en ook zo begrepen hebben, kinderen tot 14 jaar (hasta 14 años). Kinderen vanaf 14 jaar tot 18 jaar (want vanaf 18 jaar ben je een volwassen persoon) zijn dus uitgesloten van deze maatregel.

De regering zegt dat ze altijd gesproken hebben over kinderen ‘hasta 14 años’ dus 14 jaar niet inclusief maar de oppositiepartijen zien dat anders. Over de kinderen vanaf 14 jaar tot 18 jaar zegt de regering dat deze leeftijdsgroep sinds het begin van de noodtoestand al naar buiten mocht om o.a. boodschappen te doen in de supermarkt.

Regels

Hoe je de omschrijving dan ook begrijpt, kinderen tot (dus 13 inclusief) 14 jaar mogen vanaf 26 april tussen 9 en 21 uur voor één uur (60 minuten) naar buiten om te spelen, fietsen, sporten voetballen (alleen of met pa/ma maar niet met andere kinderen), rennen, ravotten en wandelen. 

Al wordt er gesproken over maximaal 60 minuten en eenmaal per dag tussen 9 en 21 uur, er is niemand die met een stopwatch staat te controleren. De regering doet een beroep op de individuele verantwoordelijkheid van de volwassen begeleiders en/of ouders om de nieuwe maatregelen na te leven (en daar kan het mis gaan). 

Bekijk HIER de speciale PDF gids (in het Spaans)

 • Kinderen van 0 tot en met 13 (tot 14 jaar) mogen naar buiten
 • Maximaal 60 minuten ofwel 1 uur per dag
 • Maximaal 1 keer per dag tussen 9 en 21 uur
 • Het wordt aangeraden om de drukke tijdstippen op straat te vermijden
 • Niet verder dan een straal van 1 kilometer rond/vanaf de woning
 • Altijd onder begeleiding van een verantwoordelijk volwassen persoon
 • Dat kan de vader of moeder zijn of een oudere broer/zus.
 • In het geval dat het om een andere volwassen persoon gaat die in huis woont en geen ouder, broer of zus is dient deze persoon een officieel document bij zich te dragen
 • De volwassen begeleider mag tot 3 kinderen tegelijk meenemen
 • De volwassen begeleider is verantwoordelijk voor de hygiënevoorschriften en het opvolgen van de regels 
 • Als kinderen koorts of corona-symptomen hebben mogen ze niet naar buiten, ook niet als kinderen reeds in quarantaine zijn.
 • kinderen dienen tenminste 1,5 of 2 meter afstand te houden van andere kinderen en volwassenen en mogen dus niet met vrienden/vriendinnen spelen
 • Kinderen hoeven niet verplicht een mondneusmasker te dragen al wordt het wel aangeraden
 • Kinderen mogen spelen, rennen, sporten, fietsen, voetballen, wandelen etc.
 • Spelen op kinderspeelplaatsen is niet toegestaan
 • Stadsparken, het strand, de natuur, bos etc. zijn toegestaan mits deze binnen een straal van 1 kilometer liggen
 • In het geval van gemeenschappelijke ruimtes zoals in een woningcomplex ligt het aan de regels van de bewonersvereniging of kinderen daar mogen spelen
 • Na terugkomst moeten kinderen hygiënemaatregelen in acht nemen zoals het vaak wassen en desinfecteren van de handen
 • Ouders wordt aangeraden na de dagelijkse wandeling het speelgoed, fiets, voetbal etc. te reinigen en desinfecteren, net zoals de schoenen en kleding van de kinderen

Bekijk HIER de speciale PDF gids (in het Spaans)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.