Op voorwaarde van daling besmettingen vanaf 2 mei naar buiten in Spanje

Op voorwaarde van daling besmettingen vanaf 2 mei naar buiten in Spanje
Beeld: Freepik

Op voorwaarde van daling besmettingen vanaf 2 mei naar buiten in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Premier Pedro Sánchez heeft zaterdagavond tijdens een nieuwe toespraak op de Spaanse televisie gemeld dat op dinsdag 28 april er na de wekelijkse ministerraad meer informatie zal zijn over de exitstrategie in Spanje en hoe deze er gedeeltelijk uit gaat zien. Ook meldde de Spaanse premier dat als de ontwikkeling van het aantal op COVID-19 positief geteste personen het toelaat, volwassenen vanaf 2 mei onder  bepaalde voorwaarden naar buiten mogen om te sporten en wandelen.

De noodtoestand in Spanje is officieel op zaterdag 25 april voor de derde keer verlengd tot 10 mei maar omdat er dagelijks dalingen worden geregistreerd in het aantal op COVID-19 positief geteste personen kan er wellicht al op 2 mei worden begonnen met een versoepeling van enkele maatregelen voor volwassenen. 

Zo maakte premier Pedro Sánchez zaterdagavond bekend dat volwassenen vanaf 2 mei naar buiten mogen gaan om individueel te sporten (hacer deporte de forma individual) of een wandeling te maken met de persoon met wie men samenleeft in dezelfde woning (a caminar con la persona con la que se convive). Dit alles op voorwaarde dat de ontwikkeling van de pandemie gunstig is wat betreft het aantal besmettingsgevallen. Het is de minister van Volksgezondheid die uiteindelijk beslist over het hoe, wat en wanneer.

Verder maakte de premier bekend dat op dinsdag tijdens de wekelijkse ministerraad het de-escalatieplan (desescalada) voor de geplande exitstrategie goed wordt gekeurd. De maatregelen om uit de noodtoestand te komen zullen over de hele maand mei verspreid worden terwijl dit in juni verlengd kan worden indien nodig. Op dinsdag zal meer informatie worden gegeven over hoe het verder moet in Spanje.

Premier Sánchez gaf ook aan dat er tijdens de exitstrategie verschillend kunnen zijn per per autonome regio’s maar ook tussen provincies en gemeenten. Hij waarschuwt ervoor dat, ondanks de plannen die veel regionale regeringen van de autonome regio’s reeds via de pers aankondigen, het de Spaanse regering is die de beslissingen neemt waarmee men zoveel mogelijk rekening probeert te houden met de ideeën en wensen van de autonome regio’s. 

Daarbij richtte hij zich ook tot de Catalaanse regiopremier Quim Torra die aankondigde dat in zijn regionale plannen staat dat de kinderen in verschillende leeftijdsgroepen op verschillende tijden van de dag naar buiten mogen gaan. Hij waarschuwde Torra ervoor dat de regels over de versoepeling vanaf zondag 26 april voor de kinderen tot 14 jaar duidelijk zijn en gelden voor heel Spanje.

Het is dus afwachten de komende week over wat de ontwikkelingen zijn tijdens de corona-crisis in Spanje en over wat de maatregelen gaan worden tijdens de exitstrategie van de Spaanse regering.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.