Search
menu
Search

Koning Felipe VI van Spanje maakt persoonlijk vermogen van 2,5 miljoen euro openbaar

Koning Felipe VI van Spanje maakt persoonlijk vermogen van 2,5 miljoen euro openbaar
Beeld: Casa Real Española

Koning Felipe VI van Spanje maakt persoonlijk vermogen van 2,5 miljoen euro openbaar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Koning Felipe VI heeft zijn persoonlijk vermogen openbaar gemaakt. In een kort bericht op de officiële website van het Spaanse Koningshuis is te lezen dat Felipe VI een persoonlijk vermogen heeft van 2.573.392,80 euro. Van dit bedrag zijn iets meer dan 2,2 miljoen deposito’s op bank- of spaarrekeningen en deelname aan fondsen terwijl iets meer dan 300.000 euro kunstvoorwerpen, antiek en juwelen zijn.

Volgens de verklaring van het Palacio de la Zarzuela heeft Felipe VI dit persoonlijk vermogen vanwege de vergoeding die hij de afgelopen 25 jaar heeft ontvangen, eerst als Prins van Asturië en sinds 2014 als Koning van Spanje. In die periode ontving Felipe VI iets meer dan vier miljoen euro. Volgens de publicatie heeft de koning geen onroerend goed en geen geld in het buitenland.

Het is de eerste keer dat een koning in Spanje zijn persoonlijk vermogen openbaar maakt maar dat doet Felipe VI om zijn belofte aan de monarchie na te komen en te vernieuwen en transparant te zijn om zo het vertrouwen in de kroon en de koning te verstrekken. Dat laatste komt na de vele schandalen van zijn voorloper en vader de voormalige koning Juan Carlos.

Het persoonlijk vermogen van Felipe VI heeft geen betrekking op koningin Letizia omdat het koningshuis van mening is dat de koningin geen constitutionele verantwoordelijkheden heeft en dat het staatshoofd de koning is.

Het koninklijk huis heeft de regering (PSOE-Unidas-Podemos), PP, VOX, Ciudadanos en andere fracties van dit besluit op de hoogte gebracht, met uitzondering van de Catalaanse ERC, Junts, CUP en de Baskische Bildu, BNG omdat het formaties zijn die tegen de Grondwet van 1978 zijn, aldus de verklaring van het Palacio de la Zarzuela.

Vergoeding koningshuis 2022

In oktober 2021 werd al bekend dat in de staatsbegroting een vergoeding voor het koningshuis is opgenomen van 8.431.150 euro, 6,9% meer dan in 2021. Koning Felipe ontvangt voor zijn diensten 258.927 euro, ongeveer 5.000 euro per jaar meer dan in 2021. Koningin Letizia ontvangt dit jaar 142.402 euro, een stijging van ongeveer 3.000 euro ten opzichte van 2021. De voormalige koningin Sofia ontvangt 116.525 euro, ongeveer 2.000 euro meer dan vorig jaar. Net zoals in 2021 is de voormalige koning Juan Carlos niet opgenomen op de loonlijst.

Volgens de Spaanse grondwet (artikel 65.1) moet de ‘Jefe del Estado’ ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen. De ‘Casa Real’ heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten. Dit jaar wordt 4.029.473 (53%) besteed aan salarissen voor het personeel van het koningshuis.

Spanje Vs Nederland en België 

Als we het salaris van de Spaanse koning vergelijken met die van de Nederlandse koning Willem Alexander dan is dat een groot verschil. Zo ontvangt Felipe dus 258.927 euro aan salaris maar is dat voor 2022 voor Willem Alexander voor het eerste meer dan 1 miljoen euro, te weten 1.007.000 euro, bijna 4 keer meer dan de Spaanse Felipe. De Belgische koning Filip ontvangt als jaarsalaris 980.000 euro (in 2021).

Ook bij de koninginnen zijn de bedragen anders want de Spaanse Letizia ontvangt een jaarsalaris van 142.402 euro terwijl de Nederlandse Maxima in 2022 precies 400.000 euro zal ontvangen. In België is het salaris van Mathilde verwerkt in het jaarsalaris van haar echtgenoot Filip.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?