Search
menu
Search

Vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië op 19 juni 2022

Vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië op 19 juni 2022
Beeld: Junta de Andalucía / website

Vervroegde regionale verkiezingen in Andalusië op 19 juni 2022

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Na weken van geruchten en mogelijke data voor vervroegde verkiezingen heeft de regionale premier Juanma Morena eindelijk de datum bekend gemaakt. Op zondag 19 juni mogen opnieuw miljoenen inwoners van Andalusië naar de stembussen om de regionale vertegenwoordiging in het regionale parlement en de regionale regering te kiezen.  

19 juni was een van de data die bekend werden gemaakt of waarover gespeculeerd werd. Er werd eerder ook gesproken over 12 juni maar dan hadden deze verkiezingen voor 19 april aangekondigd moeten worden. Uiteindelijk heeft de regionale premier gekozen voor zondag 19 juni, een datum die voor 26 april bekend gemaakt moest worden en wat nu ook gebeurd is.

Op 2 december 2018 werden regionale verkiezingen gehouden in Andalusië. Deze werden toen gewonnen door de Socialistische partij PSOE van de toenmalige regionale premier Susana Díaz. Maar de conservatieve Partido Popular wist samen met liberale centrumrechtse Ciudadanos partij dankzij de stemmen van het extreemrechtse VOX een regionale regering te vormen. Die samenwerking is niet altijd goed verlopen en heeft er nu voor gezorgd dat er geen regionale begroting voor 2023 gemaakt kan worden.

Daarom wilde de huidige regionale premier Juanma Moreno (PP) vervroegde regionale verkiezingen waarbij de zomermaanden vermeden moesten worden. Maar de vraag was wanneer. Regionale verkiezingen moeten minstens 54 dagen van tevoren worden aangekondigd waarbij de pers verschillende data noemde voor de regionale verkiezingen van 2022: 12 juni, 19 juni, 2 oktober of zoals gepland 27 november 2022.

Volgens de eerste voorspellingen  zou de PP de vervroegde regionale verkiezing winnen met 34% van de stemmen wat 8,7% meer is dan de PSOE. VOX zal het aantal parlementariërs verdubbelen naar 22 terwijl Ciudadanos maar liefst 19 van de huidige 21 parlementariërs zal verliezen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?