skip to Main Content

Carme Chacón zegt ‘nee’ als opvolgster van Zapatero

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Donderdag heeft Carme Chacón bekendgemaakt zich niet verkiesbaar te stellen voor het premierschap bij haar partij PSOE. Aanstaande zaterdag 28 mei zal binnen de socialistische partij PSOE Zapatero’s opvolger gekozen worden. De huidige premier van Spanje stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de landelijke verkiezingen van maart 2012. Chacón was duidelijk emotioneel tijdens haar bekendmaking maar meent dat dit de beste oplossing is om de regering bij elkaar te houden en verder te werken aan de wederopbouw van de Spaanse economie en andere problemen.

Chacon maakte dit plotseling en tot iedereens verrassing bekend tijdens een persconferentie in Madrid. Sinds Zapatero weken geleden zijn vertrek aankondigde, wordt er druk gespeculeerd over wie Zapatero zal opvolgen. De meeste ‘stemmen’ zijn voor de huidige vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Perez Rubacalba.

Ook Carme Chacón, in Zapatero’s ‘roze’ kabinet van 2004 de jongste minister van defensie ooit in Spanje, werd als grote kanshebster gezien. Nog niet bekend is waarom ze zich niet verkiesbaar stelt. Wel gaf ze te kennen ‘een stap terug te doen, zodat haar partij een stap voorwaarts kan doen’. Ook wist ze te melden dat zij sinds februari van dit jaar al aan Zapatero bekend had gemaakt wel zijn opvolger te willen worden.

Gerommel binnen de PSOE

Sinds de nederlaag bij de gemeente- en regionale verkiezingen van zondag 22 mei rommelt het binnen de PSOE partij en heeft Zapatero zijn handen vol aan het sussen van geruchten in de pers. Daarnaast zijn er enkele regionale PSOE premiers die willen dat de partij een opvolger kiest en niet de leden van de PSOE, iets waar Zapatero zich niet mee kan vinden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend