Wat te doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje

Wat te doen bij een verkeersboete en hoe hoog zijn deze in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Stel je bent op vakantie in Spanje en je krijgt een boete. Of dat nu voor fout parkeren of te snel rijden is en je geflitst bent, je zult deze boete toch moeten betalen. Maar hoe doe je dat dan en wat zijn de bedragen die men dient te betalen. Een voordeel in Spanje is dat als je de boete meteen of binnen 20 dagen betaalt je een korting van 50% krijgt, dat is dan toch mooi meegenomen.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de buitenlanders die tijdens een vakantie in Spanje autorijden verkeersboetes krijgen voor vanwege snelheidsovertredingen op nationale wegen en snelwegen. Als tweede op de lijst staat ongetwijfeld het fout parkeren of niet betalen voor parkeren.

Nederland en België werken alweer enkele jaren samen met de Spaanse autoriteiten als het gaat om verkeersboetes die, als men deze niet betaald in Spanje, ongetwijfeld in de brievenbus terecht zullen komen. We hebben het hier dan hoofdzakelijk over boetes voor snelheidsovertredingen aangezien de parkeerboetes vaak lokaal of regionaal geregeld zijn.

Betaling ter plaatse

De meest logische manier van het betalen van een verkeersboete is om dat ter plaatste te doen indien men bijvoorbeeld aan wordt gehouden door de politie. Het voordeel in Spanje is dat als men de boete meteen ter plaatse of zelfs binnen 20 dagen betaald men 50% korting krijgt (geldt overigens niet voor ernstige overtredingen). Dit in tegenstelling tot Nederland waar men na verloop van tijd zelfs meer moet betalen.

Datzelfde geldt ook voor een boete voor fout parkeren of het niet betalen voor parkeren. In de meeste gevallen kan iemand direct bij de “betaalpaal” de boete betalen door een bepaald bedrag te betalen wat op het ticket staat om zo de “multa” te annuleren. Zoniet kun je altijd terecht bij de lokale politie (Policia Local of Municipal).

In de brievenbus

Als men een boete uit Spanje thuis krijgt gestuurd heb je twee opties: of betalen via de website link die in de meeste gevallen in de brief vermeld wordt (multas.dgt.es) of wachten op de melding van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die bevoegd is om de buitenlandse boetes te innen (in het geval van Nederland).

Als iemand een verkeersovertreding begaat in Spanje dan mogen de autoriteiten van dat land de gegevens opvragen bij het RDW. Het RDW verstrekt dan de persoonsgegevens alleen aan een bevoegde instantie, in Spanje het Ministerio del Interior die de leiding heeft over de Spaanse verkeersdienst DGT. Onbevoegden hebben geen toegang tot deze gegevens.

Op de website van de ANWB lazen we dat je kunt weten of een brief echt is en uit Spanje komt door het volgende te controleren: de gegevens die op de brief staan wat betreft de overtreding zoals welke overtreding, datum en tijd, plaats, het kenteken, de naam van de eigenaar van het voertuig, het adres van de eigenaar en de instantie (in dit geval of het Ministerio del Interior of Dirección General de Tráfico (DGT). De website om boetes te betalen is multas-dgt.es (ook in het Engels).

Meer informatie over het betalen van boetes is te lezen op de website van het DGT (in het Engels)

Tarieven

De hieronder genoemde bedragen zijn slechts indicaties en kunnen verschillen in de praktijk door hoger of zelfs lager te zijn.

Snelheidsovertreding: Boetes tussen de 100 tot 600 euro afhankelijk van de overschrijding van de maximumsnelheid. Bij ernstige overtredingen kan een gevangenisstraf worden opgelegd.

Door rood licht rijden: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Overtreding inhaalverbod: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Overschrijding doorgetrokken streep: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Niet verlenen van voorrang: Boetes vanaf 200 euro en eventueel een inname van het rijbewijs voor 1 tot 3 maanden (ook bij buitenlanders).

Rijden zonder autogordel: Boetes vanaf 200 euro

Gebruik mobiele telefoon tijdens het rijden: Boetes vanaf 200 euro

Gebruik van een Bluetooth headset of hoofdtelefoon: Boetes vanaf 200 euro

Bedienen van navigatieapparatuur tijdens het rijden: Boetes vanaf 200 euro

Niet gebruiken van geel veiligheidsvestje: Boetes vanaf 200 euro (het gele vestje is verplicht in Spanje)

Gebruik van radarverklikker of stoorradar: Boetes vanaf 200 euro tot maximaal 6.000 euro.

[su_note note_color=”#ffc108″]Leestip: Als je dit in je auto hebt in Spanje kan dat tot 6.000 euro kosten[/su_note]

Rijden onder invloed van alcohol: Boetes tussen de 500 en 1.000 euro en eventueel celstraf en ontzegging rijbevoegdheid.

Rijden onder invloed van drugs: Boetes vanaf 1.000 euro en eventueel celstraf en ontzegging rijbevoegdheid.

Parkeerovertreding: Vanaf 40 euro maar dat is erg afhankelijk waar, hoe en wat in Spanje.

Als men met een Spaans rijbewijs rijdt dan kan de eigenaar daarvan ook punten kwijtraken. In Spanje heeft men een puntenrijbewijs en worden per overtreding verschillende aantallen punten ingenomen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

17
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Help, net een boete binnen, wil ik hem betalen krijg ik constant de melding dat de datum fout is. Zit er een bug in?

Anoniem

Ooit een parkeerboete gehad in Galicië in het Galicisch. Iedere dorpeling stond er en kregen geen boete,behalve wij. Na 5 min toen we de auto parkeerde. Toen heb ik mijn brief door Google vertaal gegooid en ze in het Fries terug geschreven0. Daarna nooit meer iets gehoord. Hoorde van iemand die Galicische spreekt. Dat als ik na een jaar niets zou horen dat de boete geseponeerd zou worden. En inderdaad,nooit meer iets gehoord.Wel 50 euro betaald bij autoverhuurbedrijf voor administratie. Helaas!

Olga

Kan nog na jaren hoor.

Ali

Ik heb ook een boete gehad en die heb ik betaald na een gedoe.een paar maanden later kreeg ik weer een brief om te betalen terwijl ik die al heb betaald,en nu wat te doen.

Anoniem

Ooit een parkeerboete gehad in Galicië in het Galicisch. Iedere dorpeling stond er en kregen geen boete,behalve wij. Na 5 min toen we de auto parkeerde. Toen heb ik mijn brief door Google vertaal gegooid en ze in het Fries terug geschreven0. Daarna nooit meer iets gehoord. Hoorde van iemand die Galicische spreekt. Dat als ik na een jaar niets zou horen dat de boete geseponeerd zou worden. En inderdaad,nooit meer iets gehoord.Wel 50 euro betaald bij autoverhuurbedrijf voor administratie. Helaas!

Anoniem

Ali. Waarvoor ben je beboet. Parkeerboetes gaan via gemeentes. Te hard rijden via DTG.

J.Blox

Als je in Frankrijk een auto in de fik wilt steken of de politie met stenen bekogelen, of grove vernielingen wilt plegen, moet het hesje geel zijn !!!!

wimruygrok@gmail.com

Na een -kleine- snelheidsovertreding moest ik melden wie de bestuurder was. Daar ik toen nog geen internet had, stuurde ik een aangetekende brief naar het opgegeven adres. Paar weken later kreeg ik een brief dat het niet-geven van informatie een ernstig delict was. Boete 900eu. Overleg met een advocaat leverde op dat proceskosten nog hoger zouden zijn. Dus maar betaald….

Melchior Matthijssen

Ik heb een Spaans (puntenrijbewijs). Waar en hoe kan ik zien hoeveel punten ik nog heb?

1s0xd45570647144075

Op de web site http://www.dgt.es

Willem Salou

Heb 3 jaar geleden precies hetzelfde meegemaakt net als don Esteban.
Eveneens 300 euro moeten betalen. Niets tegen te doen!

Don Esteban

Ik werd geflitst en zou 90 km hebben gereden waar 80 de limiet is. Dat bleek een half jaar later toen ik via een aangetekend schrijven een boete van 300 euro moest betalen. Geen 100 euro met de 50% kortingsmogelijkheid maar 300 omdat ik na 6 maanden nog altijd niet betaald had. Er was echter bij mij nog nooit een boete in de brievenbus gevallen. Na klagen bij Trafico kreeg ik te horen: tja, er zijn inderdaad problemen met de postbezorging in uw woonplaats. Vul dit klachtenformulier in en wacht af. Het gebeurde in 2012. Ik wacht al 7 jaar… Lees verder »

Anoniem

Woon je in Spanje? Anders hulp vragen bij Europees consumenten services. Zij kunnen voor je bemiddelen.

Jan

Tja, en dan heb je ook precies het enige wat in EU goed voor elkaar is…..op zich niet verkeerd, maar na 40 jaar EEG zou er toch wel wat meer geharmoniseerd mogen zijn!!

Jan

Moeten de vestjes veel zijn? Of zijn de oranje ook toegestaan?

Michel

Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een reflecterend GELE veiligheidshesje in de auto te hebben.
Volgens mijn informatie is men in Spanje verplicht een gehomologeerd reflecterend veiligheidsvest (geel, rood of oranje – norm EN 471) te dragen om zich zichtbaar te maken voor de andere weggebruikers. De verplichting is ook van toepassing op auto’s die in het buitenland zijn ingeschreven.

Peter

In Frankrijk zijn oranje veiligheidshesjes ook toegestaan. Of de gele-hesjes-manifestanten ze ook accepteren als blijk van steun is nog niet duidelijk:-)

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.