Hoe zit het met de airconditioning en het coronavirus?

Hoe zit het met de airconditioning en het coronavirus?
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Regelmatig lees en hoor je verhalen over de verspreiding van het coronavirus via de airconditioning in bars, restaurants, winkels, vliegtuigen en zelfs in woningen. Maar is dat correct of niet? Moeten we in het warme Spanje bang zijn om de airco te gebruiken en moeten kantoren, supermarkten, winkels, bars en restaurants nu maatregelen nemen of mag men de ‘aire acondicionado’ niet gebruiken deze zomer?

In China hebben ze in de stad Guangzhou een uitgebreid onderzoek gedaan naar de besmetting van 9 van 24 personen in een restaurant die door één COVID-19 drager werden besmet met het coronavirus. De mensen die besmet raakten zaten aan dezelfde tafel als de besmette persoon (ook wel patiënt 0 genoemd) of aan twee tafels ernaast. De luchtstroom van een splitunit-airco aan de muur ging over en langs de drie tafels.

De Chinese onderzoekers stellen dat de luchtstroom van de airconditioner voor de verspreiding van het coronavirus in het restaurant heeft gezorgd. Andere experts zeggen echter dat dit niet het geval is en dat de airco niet de boosdoener was maar een gebrek aan goede ventilatie.

De experts zijn het niet allemaal met elkaar eens (zoals vaak helaas) maar de hoofdvraag is wellicht, kan het coronavirus zich door de lucht verplaatsen? Daarbij moet men onderscheid maken in de ‘grote’ druppels die meestal meteen op de grond vallen en de ‘kleine’ druppels of aerosolen die wel kunnen blijven zweven en soms urenlang in de lucht blijven hangen volgens overtuigende aanwijzingen bij verschillende internationale studies.

In Spanje sluiten de experts van de Sociedad Española de Sanidad Ambiental, de Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS) uit dat het coronavirus zich voortplant in airconditioningsystemen. Daarbij is wel belangrijk dat men de goede filters gebruikt, van het type HEPA (High Efficiency Particulate Air). Dat zijn de filters die ook gebruikt worden in o.a. ziekenhuizen, gezondheidscentra en vliegtuigen.

De SESPAS heeft een rapport (BEKIJK) geplaatst op haar website waarin ze schrijven dat de kans op verspreiding van het coronavirus via de airconditioning in openbare gebouwen en alle andere plaatsen zeer laag is.

De angst op besmetting van het coronavirus via de airconditioning is volgens de twee gezondheidsinstanties onterecht en is niet voldoende bewezen. Wat wel belangrijk is, is goede hygiëne, schoonmaak en desinfectie.

Wie van de lezers heeft meer informatie over de airconditioning en het coronavirus? Moeten andere lezers zich zorgen maken of is dat ongegrond? Alle nuttige en informatieve reacties zijn welkom zodat iedereen de juiste informatie kan ontvangen 😉

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.