Van 27 mei tot 6 juni nationale rouwperiode van 10 dagen in Spanje

Van 27 mei tot 6 juni nationale rouwperiode van 10 dagen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf woensdag 27 mei middernacht tot zaterdag 6 juni middernacht zal Spanje zich in een 10-daagse rouwperiode bevinden vanwege de corona-crisis en de meer dan 28.700 corona-doden. Het zal de langste nationale rouwperiode zijn uit de moderne Spaanse geschiedenis.

Tijdens deze officiële rouwperiode van 10 dagen zullen de vlaggen bij de 14.184 publieke gebouwen en op heel veel andere plaatsen halfstok hangen en zal op veel plaatsen ook het traditionele zwarte rouwlint te zien zijn. De rouwperiode die duurt van woensdag 27 mei 00.00 uur tot zaterdag 6 juni 00.00 uur wordt afgesloten met een ceremonie waar ook het Koningsechtpaar bij aanwezig zal zijn.

De oppositiepartijen wilden al veel eerder een nationale rouwdag of rouwperiode hebben maar de regering wilde liever wachten totdat heel Spanje zich in tenminste Fase 1 zou bevinden. Op regionaal en zelfs lokaal vlak hebben autoriteiten er wel al voor gekozen om een regionale of lokale rouwdag af te kondigen. Dat gebeurde al deels in de Madrid regio, de Valencia regio en in Galicië en op lokaal vlak in de gemeenten Oviedo en Huesca.

In Spanje kent men geen wet die de ‘Luto Oficial’ reguliert en wordt deze slechts op bijzondere momenten afgekondigd via de ministerraad en een officiële aankondiging in de Staatskrant BOE. 

De rouwperiode die deze woensdag begint zal de langste uit de moderne Spaanse geschiedenis zijn. De rouwperiode na de terroristische aanslag 11M in Madrid in 2004 en die van de aanslagen in Barcelona en Cambrils in 2017 duurden elk 3 dagen terwijl de dood van Doña María de las Mercedes, de moeder van de Spaanse voormalige Koning Juan Carlos, 7 dagen duurde.

Overzicht nationale rouwperiodes in Spanje:

  • 10 mei 2019: overlijden Alfredo Pérez Rubalcaba – 28 uur rouw
  • 18 augustus 2017: terroristische aanslagen Barcelona – 3 dagen rouw
  • 24 maart 2014: overlijden voormalige premier SPanje Adolfo Suárez – 3 dagen rouw
  • 4 mei 2008: overlijden voormalige premier Leopoldo Calvo Sotelo – 3 dagen rouw
  • 20 augustus 2008: vliegtuigongeval Madrid-Barajas (Spanair) – 3 dagen rouw
  • 11 maart 2004: terroristische aanslagen 11M in Madrid – 3 dagen rouw
  • 4 januari 2000: overlijden moeder voormalige Koning Juan Carlos – 7 dagen rouw

Wat is een rouwdag

Een dag van nationale rouw of nationale rouwdag of periode is een veelal door de regering van een land afgekondigde dag waarop een groot gedeelte van de bevolking de gelegenheid krijgt rouw te betonen en aan herdenkingsactiviteiten deel te nemen. Zulke dagen markeren de dood of begrafenis van een of meer bekende personen die uit dat land afkomstig zijn, of betreffen zoals in het geval van de corona-crisis een ramp in dat land of een ramp met mensen uit dat land. Afhankelijk van de cultuur en het land waar deze rouwdag of periode gehouden wordt, vinden er activiteiten plaats. In sommige landen wordt er op zo’n dag een minuut stilte gehouden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.