menu: rubrieken, zoeken & meer

Vaccinatiebewijzen Spanje alleen in de 4 officiële talen te krijgen

Vaccinatiebewijzen Spanje alleen in de 4 officiële talen te krijgen
Beeld: 123rf

Vaccinatiebewijzen Spanje alleen in de 4 officiële talen te krijgen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spaanse reisbureaus klagen over de vaccinatiebewijzen die de gevaccineerde inwoners van Spanje kunnen downloaden via websites en/of smartphone apps van de medische diensten in de verschillende autonome regio’s. Het probleem volgens de ‘agencias de viajes’ is dat deze ‘certificados de Vacunación Covid’ alleen in het Spaans, Catalaans, Galicisch of Baskisch worden aangeboden en niet in het Engels. Onderaan dit artikel is meer informatie te lezen over hoe je aan een Spaans vaccinatiebewijs kunt komen.

Om naar het buitenland te kunnen reizen is het makkelijk (maar niet noodzakelijk) om een vaccinatiebewijs te hebben in het Engels. Maar volgens de Spaanse reisbureaus worden de bewijzen van vaccinatie in Spanje alleen in de vier officiële talen, te weten Spaans/Castiliaans, Catalaans, Galicisch en Baskisch, aangeboden en niet in het Engels.

Het feit dat de Spaanse vaccinatiebewijzen alleen in de vier officiële talen in Spanje worden aangeboden kan zorgen voor een inreisverbod voor Spaanse burgers in andere landen waar men een vaccinatiebewijs in ieder geval in het Engels eist. Met het Spaanse vaccinatiebewijs is het bv. ook lastig om naar Nederland of België te reizen.

De reisbureaus eisen nu dat er een mogelijkheid tot automatische vertaling van een vaccinatiebewijs komt, iets wat makkelijk toe te voegen is en het internationaal reizen veel makkelijker maakt. Maar ondanks de herhaalde oproepen is er nog een enkele autonome regio waar een Engelse vertaling te krijgen is.

Europees certificaat

Vanaf 1 juli moet het mogelijk zijn om binnen de Europese Unie te reizen met het EU Digitale Covid-certificaat. Met dit Covid-certificaat kunnen reizigers straks met een QR-code (digitaal of op papier) aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben de afgelopen 6 maanden en daardoor zijn beschermd tegen het coronavirus.

Tot 1 juli moet men het doen met de vaccinatiebewijzen die in Spanje niet meteen worden gegeven na vaccinatie maar die je zelf ergens moet opzoeken en downloaden. Dat gebeurt via de websites of smartphone apps van de regionale gezondheidsinstanties die in alle 17 autonome regio’s anders zijn.

Waar te vinden in Spanje

Spanje heeft 17 autonome regio’s met elk een regionale overheid en regionale gezondheidsdiensten. Dat betekent dat als je bv. in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevaccineerd bent je ook daar moet zoeken naar een vaccinatiebewijs. Ben je in Catalonië gevaccineerd dan moet je daar zoeken naar het certificaat etc.

In ons eerder gepubliceerde artikel ‘Hoe kom je aan een bewijs/certificaat als je gevaccineerd bent in Spanje?’ beschrijven we hoe je in Spanje aan een vaccinatiebewijs kunt komen. Deze worden namelijk standaard na vaccinatie niet meegegeven maar die moet je zelf opzoeken in de desbetreffende websites of smartphone apps waar alle medische informatie over jou te vinden is.

Hieronder een kort overzicht met links naar diverse websites waar je een vaccinatiebewijs in jouw autonome regio kunt downloaden (die wij gevonden hebben).

Meer uitleg over hoe je deze digitale medische dossiers kunt gebruiken kun je in DIT ARTIKEL lezen.