De mooie maar plakkerige paars gekleurde ‘jacarandas’ bomen in Spanje

De tweestrijd rondom de mooie maar plakkerige paars gekleurde “jacarandas” bomen in Spanje
Beeld: Pixabay

De mooie maar plakkerige paars gekleurde ‘jacarandas’ bomen in Spanje

MADRID – Wellicht heb je er nog nooit van gehoord maar de “jacarandas” bomen zijn op veel plaatsen in Spanje te vinden. Ze vallen goed op want ze zien er in de lente, begin van de zomer en vaak ook in de herfst zeer mooi uit met de paarse bloemen en zorgen daarnaast ook nog eens voor een prettige geur maar toch is niet iedereen blij met deze bloeiende bomen. Het probleem is namelijk dat wanneer de bloem losraakt en van de boom valt deze erg plakkerig wordt en dat is knap lastig.

Ze zijn op veel plaatsen langs de Middellandse Zee kust en waarschijnlijk ook nog wel op veel andere plaatsen in het land te vinden, de “jacarandas” bomen ofwel in het Nederlands Palissanderboom. Deze boomsoort bloeit in het algemeen niet eenmaal per jaar maar tweemaal, gedurende de lente en de herfst.

De “jacarandas” zijn op veel plaatsen in Spanje te vinden en worden normaal gesproken door de gemeentelijke plantsoen diensten langs de straat of in parken geplant. De reden daarvoor is natuurlijk dat de bomen wanneer ze bloeien er geweldig mooi uitzien maar daarnaast ook klein en smal zijn en de wortels de stoeptegels niet kapot maken.

Plakken

De bomen mogen er dan wel leuk uitzien en lekker ruiken, maar mensen die dagelijks te maken hebben met deze boomsoort zijn er niet zo blij mee. Wanneer de bloemen namelijk losraken en van de boom vallen komen deze terecht op auto’s, scooters, terrassen, de stoep etc. Het nadeel van deze bloemen is dat ze enorm plakken en dat deze plak lastig te verwijderen is. Hierdoor wordt alles vies en als je over de bloemen loopt plakken je schoenen enorm aan de onderkant.

Veel gemeenten zijn daarom verplicht om op die plaatsen waar veel van deze “jacarandas” bomen te vinden zijn en waar de bloemen vallen de straten extra schoon te houden door deze met de immer aanwezige bladblazers schoon te blazen en dan nog vaak een lading water er overheen moeten sproeien om het goedje minder plakkerig te maken.

Bestrijding

In veel gemeenten staan honderden of duizenden van deze “jacarandas” bomen geplant en de plantsoen diensten willen op een nieuwe manier de plakkerige op de grond gevallen bloemen aanpakken. Dat wil men doen door insecten zoals lieveheersbeestjes en wespen in te zetten. De gemeenten willen namelijk zo veel mogelijke chemische bestrijdingsmiddelen vermijden en de lieveheersbeestjes of “mariquitas” in het Spaans eten gemiddeld 200 luizen op een dag waardoor ze de perfecte bestrijding vormen.

Bloemen of beestjes?

Ondanks dat we schrijven dat de bloemen plakken is dat niet helemaal waar (maar dat maakt het verhaal wel makkelijker). Wat voor de plak zorgt zijn namelijk de luizen die de bloemen aanvallen, de in het spaanse genoemde “pulgón” (aphis gossypii) en deze wil de gemeenten bestrijden door insecten in te zetten.

Nederland

De “jacaranda mimosifolia” wordt in Nederland en België incidenteel aangeboden als kuipplant onder de naam Palissanderboom. Deze boom met prachtige paarse bloemen wordt wel aangeplant in de landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, maar is afkomstig uit Centraal- en het westen van Zuid-Amerika, en het Caribische gebied.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.