Search
menu
Search

Spanje moet 282 oplaadpunten voor elektrische vrachtwagens installeren

Spanje moet 282 oplaadpunten voor elektrische vrachtwagens installeren
Beeld: 123rf

Spanje moet 282 oplaadpunten voor elektrische vrachtwagens installeren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het vrachtvervoer over de weg is de sector die de meeste uitstoot van broeikasgassen genereert met ongeveer 29% van de wereldwijde uitstoot. Volgens gegevens uit 2019 van het Europees Milieuagentschap maakt dat van het vrachtvervoer de grootste milieuvervuiler, meer dan de de industrie, de energiesector, landbouw of woon- en commerciële gebieden. Om daar iets aan te doen zijn elektrische vrachtwagens (e-trucks) de oplossing maar in Spanje rijden er nu slechts 11 rond.

Maar is Spanje voorbereid op een invasie van elektrische vrachtwagens en zijn er wel genoeg oplaadpunten te vinden? Het antwoord daarop is ronduit nee. Er zijn op dit moment al niet genoeg oplaadpunten voor personenwagens dus laat staan voor de vrachtwagens. Toch moet Spanje volgens diverse Europese instanties beter haar best moeten doen om het vrachtvervoer te elektrificeren.

De Europese vereniging van autofabrikanten ACEA stelt voor om oplaadpunten te installeren bij 10% van de meest voorkomende stopplaatsen voor Europese vrachtwagenchauffeurs. In Spanje zijn volgens de ACEA 2.818 stopplaatsen gevonden wat dus zou inhouden dat voor 2027 er in Spanje 282 oplaadpunten voor elektrische vrachtwagens moeten komen, op dit moment zijn er geen.

In Spanje zou het gaan om het traject langs de Middellandse Zeekust van Catalonië tot Murcia, de omgeving van Madrid en het noorden van Spanje, met name in het Baskenland, Navarra en Aragón. De ACEA heeft twee soorten stopplaatsen met opladers bedacht, die met korte stops met snelladers en die plaatsen waar vrachtwagenchauffeurs de nacht doorbrengen en hun voertuig dus ‘s nachts opgeladen kan worden met tragere laders.

In Spanje gaat het dus om minstens 282 oplaadpunten maar binnen Europa gaat het om 31.121 oplaadpunten die de helft van de dagelijkse stops van de hele vrachtwagenvloot in Europa vertegenwoordigen en wat neerkomt op zo’n 143.083 stops per dag. In Duitsland gaat het om 746 oplaadpunten, in Frankrijk om 584, in Italië om 337, in Polen om 135 en in Nederland 102 en België 90 oplaadpunten. Ter vergelijking, Duitsland heeft 7.452 stopplaatsen voor vrachtwagens, Frankrijk 5.833, Spanje 2.818, Nederland 1.014 en België 899 stopplaatsen.

Wat is het grote probleem binnen Europa? Volgens de 2021-gegevens van IHS Markit rijden er in heel Europa slechts 346 elektrische vrachtwagens van meer dan 16 ton rond. Daarvan staan er slechts 11 geregistreerd in Spanje wat meer is dan de 9 in Italië maar minder dan de 37 in Duitsland, 42 in Nederland, 47 in Zweden, 56 in Noorwegen en 77 in Zwitserland.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?