skip to Main Content
Haai die paniek veroorzaakte bij stranden van Mallorca uiteindelijk gevangen en gedood

Haai die paniek veroorzaakte bij stranden van Mallorca uiteindelijk gevangen en gedood

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Zondag schreven we al over de haai die zaterdag tussen de toeristen zwom voor de kust van het Illetes strand in Palma op Mallorca. Nu is gebleken dat dezelfde haai bij meerdere stranden paniek heeft veroorzaakt door zich tussen de zwemmende mensen te mengen. Dat gebeurde onder andere bij de Cala Nova, Cala Major, Can Pastilla en Playa de Palma. Elke keer weer vluchten de strandgangers uit het water, dit terwijl de haai totaal niet agressief was. De haai was duidelijk moe, gedesoriënteerd en gewond waarop men besloot de haai te vangen en uiteindelijk te doden.

Het klinkt hevig maar dat was het niet. De anderhalve á twee meter lange haai van het type tintorera ofwel de grote blauwe haai die zaterdag en zondag voor paniek zorgde bij de strandgangers van meerdere stranden rond de stad Palma op Mallorca, moest uiteindelijk gevangen en gedood worden omdat de haai gewond was waardoor de kans op overleven klein was, aldus de experts van het lokale aquarium. De haai had een belangrijke wond op zijn kop die vermoedelijk was veroorzaakt door een harpoen en had daarnaast in zijn bek en over zijn hele lichaam haken en verwondingen zitten. De kans op overleving van de haai was erg klein.

Lees ook: Twee meter lange haai zwemt tussen toeristen bij strand Mallorca.

Paniek

Ondanks het feit dat de haai zich passief gedroeg en nooit de moeite heeft genomen om iemand aan te vallen was er toch wel even paniek onder de strandgangers die lekker aan het zwemmen waren en plots oog in oog met een twee meter lange haai stonden. De haai werd voor het eerst waargenomen bij het Illetes strand waar deze slechts enkele minuten bleef en toen weg zwom. Op zondagmorgen rond 9 uur werd de haai gesignaleerd bij de Cala Mayor waar tientallen mensen uit het water werden gehaald. Er werd meteen een zoektocht gestart naar de haai maar die werd bij dit strand niet meer gevonden.

Lees ook: Moeten we bang zijn voor haaien bij het zwemmen in de zee in Spanje?

Gevangen

Later die zondag rond 16 uur werd de haai opnieuw gesignaleerd, dit keer bij de Can Pastilla waar de haai opnieuw tot het strand tussen de aanwezige strandgasten zwom en waar opnieuw mensen uit het water gehaald moesten worden. Het was ook hier waar de kustwacht samen met medewerkers van Centro de Recuperación del Palma Aquarium probeerden de haai te vangen. Dat lukte in eerste instantie niet waarop men besloot met verschillende boten de haai naar een afgelegen stuk strand bij de Playa de Palma te leiden waarna de haai gevangen kon worden.

Gewond

Op dat moment kwamen de dierenartsen van het Aquarium erachter dat de haai zwaar gewond was geraakt door een harpoen en een haak in de bek en daarnaast diverse verwondingen op zijn lichaam had. De haai was te zwaar gewond om beter te worden waarop besloten werd de haai te doden door deze eerst een kalmeringsmiddel te geven en daarna een middel waarop de haai vredig dood kon gaan.

Haaien komen veel voor in de Middellandse Zee waarbij de meeste van de grote blauwe haai zijn en in principe ongevaarlijk zijn voor de mens. Een haai van dit soort zal liever wegzwemmen dan aanvallen, iets wat deze haai alleen doet als hij zich bedreigd voelt of wordt aangevallen, een logische reactie dus. Lees hier meer over haaien in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. gaat het artikel over een haai? leuk!
  en nu nog de dt fouten eruit halen en we zijn weer weg zulle (lol)

 2. We zijn weer lekker bezig he Fran en Puk. Komkommertijd. Beetje flauw.

  1. Si señor Moreno! Waar op welke site las ik uw gekruid beschouwend proza nu ook al weer voor het laatst? Help me even…Overigens waar ik woon heten de komkommers “pepinos holandesos”. Als je het verzint, gelooft niemand je.

 3. Lees net op nu.nl dat hij is overgebracht naar een aquarium. Wie spreekt de waarheid nu?

  1. Daar hebt U een punt, señora Agnes! Ik lees het ook zojuist. Het bericht komt uit de Diario de Mallorca, dus onverdachte bron ter plaatse. Staat Nu.nl bekend om nepnieuws? Ik weet het niet wie we moeten geloven. Anderen hier beweren dat de haai door voetballers-zonder-rugnummers is geharpoeneerd of met vishengels is mishandeld vanaf luxe jachten. Zal de waarheid nog uit de mediterraneo opgevist worden?

   1. U hebt gelijk! Nu.nl verwijst naar de Spaanse Diario de Mallorca, maar leest blijkbaar geen Spaans, want de krant meldt wel degelijk dat de haai dood is wegens zware verwondingen. Dat aquarium van nu.nl wordt nergens vermeld. Blijft alleen dat verhaal van die voetballers op dat jacht nog boven water drijven. In dat aquarium waarschijnlijk. Buenas noches!

 4. Indien het dier echt niet meer te redden viel, is het goed geweest deze haai uit zijn lijden te verlossen.

 5. Nounou, gelukkig dat U zo nadrukkelijk meermaals vermeld dat de haai niet meer te redden was, anders had ik tegen het doden geprotesteerd. Haaien zijn prachtige, inderdaad angstaanjagend mooie beesten. Maar die verwondingen zijn toch wel het gevolg van menselijk gedrag van onervaren vissers. Waarschijnlijk van die zeenatuurliefhebbers op die gehuurde jachten van 80.000 euro per week, die bij sommige voetballers ook zo populair zijn.

  1. Knap bij elkaar gespeculeerd: het beest is dus verwond door een voetballer met een vishengel op een gehuurd jacht van 80.000 euro per week. Weet je ook de prijs van de vishengel en het rugnummer van de voetballer?

   1. Hola Pepito! Jij zit zeker in het beurswezen dat je zo lustig er op los speculeert! Wel geestig hoe je losstaande opmerkingen van mij tot een samenhangend geheel maakt dat een logische bewering lijkt. De jachten in die prijsklasse op de Balearen heb je toch wel in de krant gezien? Ik ken geen enkele Spaanse voetballer bij naam, en dan nog: ik geloof niet dat iemand op zo’n schip een rugnummer draagt. De kapitein herken je aan zijn witte pet, dus waarom zou iemand dan nog een rugnummer dragen?

   1. Echt het allerlaatste hoor! Maar het stond toch in alle kranten dat Spaanse topvoetballers (ik ben hun namen even kwijt, maar ze hebben ook fiscale problemen waar U over geschreven hebt) voor 60 en 80.000 euro per week luxejachten op de Balearen afhuren. Stop.

     1. Hola, ¿que pero….? Ik ben een aanhanger van de morosofie: ik geloof niet in de chronologie van gebeurtenissen, maar in de gelijktijdigheid van op het oog verschillende fenomenen. En daarin passen voetballers, jachten en haaien perfect samen. ¿Entiendes?

     2. google maar even “morosofie”. Matthijs was een student van mij.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken