skip to Main Content
Spanje heeft in twee jaar terreuralarm niveau 4 meer dan 173 verdachte terroristen opgepakt

Spanje heeft in twee jaar terreuralarm niveau 4 meer dan 173 verdachte terroristen opgepakt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje bevindt zich nu alweer twee jaar in terreuralarm niveau 4 en heeft gedurende die 24 maanden niet stilgezeten. Volgens de officiële cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de veiligheidsdiensten en verschillende politiekorpsen die Spanje rijk is meer dan 173 jihadisten, verdachte terroristen en aanhangers van IS en Daesh weten te arresteren.

Op 27 juni 2015 verhoogde Spanje het terreuralarm naar het op een na hoogste niveau 4 nadat er in zeer korte tijd drie terroristische aanslagen plaatsvonden in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. Dat was sinds 11 maart 2004, toen Al-Qaeda aanhangers de grootste terroristische aanslag op Spaanse en Europese bodem uitvoerde in Madrid, niet meer gebeurd. Bij vier bomexplosies op treinen overleden toen 192 personen en raakten er nog eens meer dan 2.000 gewond.

Sindsdien is het wat betreft terroristische aanslagen rustig in Spanje terwijl er in andere landen week in week uit doden te betreuren zijn bij aanslagen in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, België en Groot Brittannië. Spanje staat echter al lange tijd op de kaart van de terroristen die dood en verderf willen zaaien in het land wat zij Al-Andalus noemen, het oude Moorse/Islamitische rijk.

Het feit dat er in Spanje, het land waar jaarlijks 75 miljoen buitenlandse toeristen naartoe komen, nog geen aanslag gepleegd is, is wellicht te danken aan de enorme inzet van de politie en veiligheidsdiensten die gedurende de afgelopen twee jaar meer dan 173 verdachten, terroristen en jihadistische strijders konden lokaliseren en arresteren. 95% van hen zit nog steeds vast in de gevangenis.

Een van de meest recente aanhoudingen vond plaats in Madrid waar een jihadist met hetzelfde profiel als de terroristen in Frankrijk en Groot Brittannië blijkbaar klaar was voor een aanslag in de hoofdstad van Spanje of ergens anders in het land. Volgens de laatste gegevens waren deze verdachten reeds in een vergevorderd stadium om een zelfmoordaanslag te plegen, wellicht tijdens de WorldPride 2017 die deze week in Madrid plaatsvindt en waar bijna 3 miljoen deelnemers naartoe zullen komen.

Spanje heeft dus al sinds 2015 een terreuralarm niveau 4 waarbij men in uiterste staat van paraatheid is. Een eventuele verhoging van niveau 4 naar niveau 5 wordt in principe alleen uitgevoerd als er concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen gepland zijn in Spanje. Dit zou dan ook inhouden dat het leger ingezet zal worden waarbij er naast de agenten ook militairen op straat aanwezig zullen zijn. Dat is een scenario wat men in Spanje tot op het laatste moment wil uitstellen omdat dit eigenlijk alleen maar meer angst zal brengen bij de bevolking en het geen positief beeld is naar het buitenland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. De islamitische terrorist wordt een hemels paradijs belooft met veel alcohol en seks. Het enige wat zij moeten doen is de ongelovigen vermoorden of in deze strijd, zelf vermoord worden.

  2. hier is er nog politie op de straat. Bij ons zijn ze ver te zoeken.overdrijven is beide richtingen is nooit goed. Hier (Spanje)werkt het veiligheid beleid….gelukkig

  3. Dit beleid is een van de redenen dat wij naar Spanje geïmmigreerd zijn.

    1. Wij vluchten niet naar het buitenland. Wij laten ons niet afschrikken door een handvol extremisten. Wij blijven waakzaam maar vastberaden.

  4. Hopelijk gaan ze zo verder met hun inzet. Het ergste is dat je nooit voldoende maatregelen kan nemen.

  5. aan alle diensten : goed gewerkt, jullie doen het heel goed waarvoor dank en ja ja kan altijd beter maar vooraleer de kritiek uitbarst : begin bij uzelf!!!!!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken