Search
menu
Search

Canarische Eilanden hebben een achtste eiland: La Graciosa

Oeps ... foto ontbreekt!

Canarische Eilanden hebben een achtste eiland: La Graciosa

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Als het aan de “gracioseros” ofwel de inwoners van het eiland la Graciosa voor de kust van Lanzarote ligt moet hun eiland het achtste Canarische Eiland gaan worden. De Canarische Eilanden bestaan nu nog uit zeven eilanden maar La Graciosa wil een eigen status krijgen, iets wat de “Consejo de la Ciudadanía de La Graciosa” hoopt te bewerkstelligen.

De Canarische Eilanden bestaan op dit moment uit zeven hoofdeilanden, te weten Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro, La Gomera en La Palma. Naast de grotere eilanden behoren ook zes kleinere eilanden tot de Canarische Eilanden, te weten Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste en het grotere La Graciosa.

Als het eiland een eigen status krijgt en het achtste Canarische Eiland wordt dan hoort het eiland La Graciosa administratief nog steeds bij Lanzarote die op haar beurt weer bij de provincie Las Palmas de Gran Canaria hoort. Maar met een grotere erkenning als zelfstandig eiland kan de Raad van Inwoners op La Graciosa beter opkomen voor de rechten van de “gracioseros” en de kwaliteit van het leven op het Canarische Eiland verbeteren.

UPDATE: De La Comisión General de Comunidades Autónomas van de Spaanse Senaat heeft op dinsdag unaniem besloten dat La Graciosa het achtste eiland van de Canarische Eilanden is geworden. 

La isla de La Graciosa, ook wel La Graciosa, wat Spaans is voor De bevallige, is een van de zes kleinere eilanden in de eilandengroep de Canarische Eilanden, 2 km noordelijk gelegen van het eiland Lanzarote. Tussen Lanzarote en La Graciosa ligt de zeestraat El Río. La Graciosa is onderdeel van het natuurpark van de archipel Chinijo. Het ligt in de Spaanse gemeente Teguise. La Graciosa werd vroeger veel door piraten gebruikt voor het begraven van schatten.

Het eiland, dat nagenoeg volledig bestaat uit vulkanische gesteenten en zandvlakten, heeft ruim 700 inwoners. Deze mensen wonen in de hoofdplaats Caleta del Sebo en ‘s-zomers ook in Casas de Pedro Barba. Op La Graciosa is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Daarnaast is er enige visserij. Bij het zuidoostelijke Caleta de Sebo is een haven met jachthaven en bars, restaurants en enkele winkeltjes.

Verder zijn er een basis- en middelbare school, supermarkten, een postkantoor en diverse stranden. Op het eiland is het gebruik van motorvoertuigen verboden voor wie geen vergunning heeft. De Mirador del Río op Lanzarote biedt uitzicht op La Graciosa. Vanuit Orzola op Lanzarote is het ongeveer 35 minuten varen naar La Graciosa.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?