Canarische Eilanden hebben een achtste eiland: La Graciosa

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

Canarische Eilanden hebben een achtste eiland: La Graciosa

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Als het aan de “gracioseros” ofwel de inwoners van het eiland la Graciosa voor de kust van Lanzarote ligt moet hun eiland het achtste Canarische Eiland gaan worden. De Canarische Eilanden bestaan nu nog uit zeven eilanden maar La Graciosa wil een eigen status krijgen, iets wat de “Consejo de la Ciudadanía de La Graciosa” hoopt te bewerkstelligen.

De Canarische Eilanden bestaan op dit moment uit zeven hoofdeilanden, te weten Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro, La Gomera en La Palma. Naast de grotere eilanden behoren ook zes kleinere eilanden tot de Canarische Eilanden, te weten Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste en het grotere La Graciosa.

Als het eiland een eigen status krijgt en het achtste Canarische Eiland wordt dan hoort het eiland La Graciosa administratief nog steeds bij Lanzarote die op haar beurt weer bij de provincie Las Palmas de Gran Canaria hoort. Maar met een grotere erkenning als zelfstandig eiland kan de Raad van Inwoners op La Graciosa beter opkomen voor de rechten van de “gracioseros” en de kwaliteit van het leven op het Canarische Eiland verbeteren.

UPDATE: De La Comisión General de Comunidades Autónomas van de Spaanse Senaat heeft op dinsdag unaniem besloten dat La Graciosa het achtste eiland van de Canarische Eilanden is geworden. 

La isla de La Graciosa, ook wel La Graciosa, wat Spaans is voor De bevallige, is een van de zes kleinere eilanden in de eilandengroep de Canarische Eilanden, 2 km noordelijk gelegen van het eiland Lanzarote. Tussen Lanzarote en La Graciosa ligt de zeestraat El Río. La Graciosa is onderdeel van het natuurpark van de archipel Chinijo. Het ligt in de Spaanse gemeente Teguise. La Graciosa werd vroeger veel door piraten gebruikt voor het begraven van schatten.

Het eiland, dat nagenoeg volledig bestaat uit vulkanische gesteenten en zandvlakten, heeft ruim 700 inwoners. Deze mensen wonen in de hoofdplaats Caleta del Sebo en ‘s-zomers ook in Casas de Pedro Barba. Op La Graciosa is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Daarnaast is er enige visserij. Bij het zuidoostelijke Caleta de Sebo is een haven met jachthaven en bars, restaurants en enkele winkeltjes.

Verder zijn er een basis- en middelbare school, supermarkten, een postkantoor en diverse stranden. Op het eiland is het gebruik van motorvoertuigen verboden voor wie geen vergunning heeft. De Mirador del Río op Lanzarote biedt uitzicht op La Graciosa. Vanuit Orzola op Lanzarote is het ongeveer 35 minuten varen naar La Graciosa.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.