Canarische Eilanden hebben een achtste eiland: La Graciosa

Wikimedia
Beeld: Wikimedia

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

LAS PALMAS – Als het aan de “gracioseros” ofwel de inwoners van het eiland la Graciosa voor de kust van Lanzarote ligt moet hun eiland het achtste Canarische Eiland gaan worden. De Canarische Eilanden bestaan nu nog uit zeven eilanden maar La Graciosa wil een eigen status krijgen, iets wat de “Consejo de la Ciudadanía de La Graciosa” hoopt te bewerkstelligen.

De Canarische Eilanden bestaan op dit moment uit zeven hoofdeilanden, te weten Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, El Hierro, La Gomera en La Palma. Naast de grotere eilanden behoren ook zes kleinere eilanden tot de Canarische Eilanden, te weten Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste en het grotere La Graciosa.

Als het eiland een eigen status krijgt en het achtste Canarische Eiland wordt dan hoort het eiland La Graciosa administratief nog steeds bij Lanzarote die op haar beurt weer bij de provincie Las Palmas de Gran Canaria hoort. Maar met een grotere erkenning als zelfstandig eiland kan de Raad van Inwoners op La Graciosa beter opkomen voor de rechten van de “gracioseros” en de kwaliteit van het leven op het Canarische Eiland verbeteren.

UPDATE: De La Comisión General de Comunidades Autónomas van de Spaanse Senaat heeft op dinsdag unaniem besloten dat La Graciosa het achtste eiland van de Canarische Eilanden is geworden. 

La isla de La Graciosa, ook wel La Graciosa, wat Spaans is voor De bevallige, is een van de zes kleinere eilanden in de eilandengroep de Canarische Eilanden, 2 km noordelijk gelegen van het eiland Lanzarote. Tussen Lanzarote en La Graciosa ligt de zeestraat El Río. La Graciosa is onderdeel van het natuurpark van de archipel Chinijo. Het ligt in de Spaanse gemeente Teguise. La Graciosa werd vroeger veel door piraten gebruikt voor het begraven van schatten.

Het eiland, dat nagenoeg volledig bestaat uit vulkanische gesteenten en zandvlakten, heeft ruim 700 inwoners. Deze mensen wonen in de hoofdplaats Caleta del Sebo en ‘s-zomers ook in Casas de Pedro Barba. Op La Graciosa is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Daarnaast is er enige visserij. Bij het zuidoostelijke Caleta de Sebo is een haven met jachthaven en bars, restaurants en enkele winkeltjes.

Verder zijn er een basis- en middelbare school, supermarkten, een postkantoor en diverse stranden. Op het eiland is het gebruik van motorvoertuigen verboden voor wie geen vergunning heeft. De Mirador del Río op Lanzarote biedt uitzicht op La Graciosa. Vanuit Orzola op Lanzarote is het ongeveer 35 minuten varen naar La Graciosa.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Voor mij mag het, beter voor de inwoners en hun toekomst ! Ik woon in fuerteventura en ben al naar daar op vakantie geweest om te genieten en te sup pen prachtig man! Maar ik hoop dat het zo blijft … a place on earth …

Wij hopen wel dat het echt een “eiland”. Blijft!

Toch geen catalaanse toestanden op de Canarias, hoop ik. Voor je het weet steekt er op La Graciosa ook zo’n gek als de poezemond de kop op. Direct zijn fiets afpakken dan!

Toch geen catalaanse toestanden op de Canarias, hoop ik. Voor je het weet steekt er op La Graciosa ook zo’n gek als de poezemond de kop op. Zijn er fietsen te huur?

Blijkbaar is het ondertussen goedgekeurd door de senaat (bron el país) artikel verschenen om 17:55. Dus heet van de naald… Was even info aan het opzoeken over het eiland na het lezen van dit artikel. Groetjes

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.