Tankstations Spanje krijgen extra tijd voor installatie oplaadpalen

Tankstations Spanje krijgen extra tijd voor installatie oplaadpalen
Beeld: Pixabay

Tankstations Spanje krijgen extra tijd voor installatie oplaadpalen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel tankstations in Spanje hebben van de interim-regering zes maanden extra de tijd gekregen om oplaadpalen van 50 kW voor elektrische voertuigen te installeren. Eind 2018 werd bekend dat de regering een nieuwe wet wilde doorvoeren genaamd ‘Ley de Cambio Climático y Transición Energética’ waarin o.a. vermeld stond dat de tankstations verplicht oplaadpalen moeten hebben in Spanje.

In de eerste versie van deze nieuwe wet stond dat de tankstations binnen negen maanden een of meer oplaadpalen met een vermogen van 22 kW of meer zouden moeten hebben. Dat was dan van toepassing op die tankstations die op jaarbasis 10 of meer miljoen brandstof verkopen. Deze tankstations hebben nu zes maanden extra de tijd gekregen maar de oplaadpalen moeten nu wel een vermogen hebben van 50 kW.

In het geval van ‘kleinere’ tankstations die tussen de 5 en 10 miljoen liter brandstof verkopen op jaarbasis heeft men nu besloten dat deze ook meer tijd krijgen voor de installatie van oplaadpalen. Deze tankstations hebben nu tot 27 maanden de tijd gekregen voor de installatie van laadpunten.

De regering wil snellaadpalen (recarga rápida) zien op straat en bij de oplaadpunten bij de tankstations en geen ‘semi-rápida’ en ‘convencional’ oplaadpalen. Er moet daarnaast een platform gecreëerd worden waar de gebruikers van elektrische auto’s kunnen zien waar ze terecht kunnen om de auto op te laden.

Buiten het feit dat de regering in Spanje tankstations en de daarbij behorende merken verplicht om oplaadpalen te installeren hebben elektriciteitsmaatschappijen in Spanje ook al aangekondigd dat zij duizenden oplaadpalen gaan plaatsen de komende jaren.

Volgens de Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones (ANFAC) heeft Spanje 15.000 laadpalen en oplaadpunten nodig om een marktaandeel van 30% elektrische auto’s te hebben. Dat wil dus zeggen drie keer meer dan de ongeveer 5.000 laadpunten die nu te vinden zijn in Spanje.

Er zal in Spanje echter haast gemaakt moeten worden om het gebrek van oplaadpalen aan te vullen aangezien vanaf 2040 er geen benzine, diesel en hybride auto’s meer mogen rondrijden in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.