Mondkapjes mogen bijna overal af in Nederland maar niet in België en Spanje

Mondkapjes mogen bijna overal af in Nederland maar niet in België en Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Nederland versoepelt op zaterdag 26 juni praktisch alle corona-maatregelen en een daarvan is de verplichting van het dragen van een mondkapje als de anderhalve meter gehandhaafd blijft. In de praktijk komt het erop neer dat een mondkapje bijna nooit meer gedragen zal worden iets wat nog lang niet het geval is in Spanje waar het dragen van een mondkapje in de buitenlucht als er sprake is van 1,5 meter social distance komt te vervallen op 26 juni maar in alle andere gevallen nog niet.

Nederlanders en Belgen die deze zomer naar Spanje op vakantie gaan moeten er rekening mee houden dat in Spanje het dragen van een mondkapje nog steeds verplicht is op praktisch alle plaatsen zoals in winkels, supermarkten, bars en restaurants als men niet drinkt of eet, in het openbaar vervoer, personenvervoer en zelfs op het strand als je in beweging bent of met niet-samenwonenden bijeen bent.

Nederland

In Nederland is vanaf zaterdag 26 juni een mondkapje voor iedereen vanaf 13 jaar alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations (inclusief perrons en haltes), vliegvelden, in het vliegtuig en in het voortgezet onderwijs. De mondkapjesplicht geldt vanaf 26 juni alleen nog op plekken waar het niet altijd lukt om 1,5 meter afstand te houden. Er kunnen boetes gegeven worden van 95 euro.

België

In België is het vanaf zondag 27 juni nog steeds verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar om een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, winkelstraten, supermarkten, markten, braderieën, rommelmarkten, kermissen, horeca behalve tijdens eten en drinken, bij samenscholingen en betogingen ongeacht of de anderhalve meter gehandhaafd kan worden, in het openbaar vervoer ook als je een station, perron of halte betreedt, personenvervoer, contactberoepen en altijd als de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden.

Spanje

Vanaf zaterdag 26 juni is er één versoepeling gekomen voor de mondkapjesplicht in Spanje. Vanaf 26 juni hoef je niet meer verplicht een mondkapje in de buitenlucht te dragen als de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Is dit niet het geval dan moet een mondkapje gedragen worden. 

Het is niet verplicht om altijd een mondkapje bij je te hebben als je in de buitenlucht bent maar als je ergens naar binnen gaat of er sprake is van samenscholingen en de 1,5 meter niet gehandhaafd kan worden moet je een mondkapje dragen. Het dan niet bij je hebben van een ‘mascarilla’ kan een boete van 100 euro opleveren. Het is dus verstandig altijd een mondkapje bij je te hebben.

In ons eerder geschreven ARTIKEL hebben we gedetailleerd uitgelegd wanneer en waar je vanaf zaterdag 26 juni in Spanje wel of geen mondkapje moet dragen, iets wat dus geldt voor alle inwoners van Spanje maar ook de bezoekers zoals Nederlanders en Belgen die naar Spanje op vakantie gaan deze zomer. 

Het (verplicht) dragen van een mondkapje geldt in Spanje, net zoals in Nederland en België, ook nog steeds voor volledig gevaccineerde personen, daar wordt nog geen onderscheid in gemaakt. Als je een mondkapje draagt, bescherm je vooral de mensen om je heen. Als zij een mondkapje dragen, beschermen ze jou.

In Spanje geldt net zoals in Nederland en België een uitzondering voor de mondkapjesplicht voor mensen met een (zichtbare of onzichtbare) beperking of ziekte. In Spanje is daar echter niet zoals in Nederland een nationale verklaring voor die ingevuld kan worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.