skip to Main Content
Nieuwe gesprekken tussen politieke leiders en Koning van Spanje om een regering te vormen

Nieuwe gesprekken tussen politieke leiders en Koning van Spanje om een regering te vormen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

felipe9aMADRID – Na twee verkiezingen en bijna acht maanden van een land zonder regering vindt de Koning dat het weer tijd wordt voor een ronde van contacten met de leiders van de politieke partijen. Vanaf deze dinsdag tot en met donderdag zal Koning Felipe weer gesprekken hebben met de politici over de situatie en of er een kandidaat aangesteld kan worden om een regering te vormen, iets wat vooralsnog ingewikkeld lijkt te zijn.

Ondanks het feit dat het dagelijkse leven gewoon doorgaat in Spanje en de meeste inwoners weinig tot niets merken van het feit dat het land sinds eind december geen vaste regering heeft maar het moet doen met een regering in functie, moeten de politici het toch eens zien te gaan worden om een coalitieregering te vormen zodat de leiders van het land weer beslissingen kunnen gaan nemen en kunnen gaan werken aan de wederopbouw van de economie, werkgelegenheid, etc. Ook Koning Felipe wil dat men eens gaat opschieten en dus heeft hij deze week weer alle politieke leiders uitgenodigd om hen naar hun standpunt te vragen.

Gesprekken

In totaal zal de Koning van Spanje tussen dinsdag en donderdag 14 politieke leiders ontvangen om te beginnen op dinsdag met de Foro Asturias gevolgd door Coalicion Canaria, UPN, Izquierda Unida en op woensdag PNV, En Marea, Convergència, Compromís en En Comú Podem. Op donderdag is het dan tijd voor de grote partijen Ciudadanos, Unidos-Podemos, PSOE en als laatste Mariano Rajoy van de PP. Hierna moet een kandidaat naar voren worden geschoven die zal proberen een regering te vormen.

De laatste keer negeerde Rajoy dat aanbod vanwege een gebrek aan steun en moest Pedro Sanchez van de PSOE het zonder succes proberen. De situatie lijkt nu echter niet veel veranderd en het zou zomaar kunnen dat Rajoy opnieuw geen steun genoeg heeft om te proberen een regering te vormen. Wat er dan zal gebeuren is nog een vraag.

Standpunten

De partij van Mariano Rajoy, de Partido Popular (PP), is tijdens de twee laatste verkiezingen in december 2015 en juni 2016 weliswaar tweemaal gekozen als grootste partij, het is hem nog steeds niet gelukt een coalitieregering te vormen met andere partijen omdat Rajoy simpelweg niet genoeg steun krijgt. Men ziet Rajoy zelfs als grootste struikelblok en de sleutel om wel of niet tot een akkoord te komen met de PP, aldus andere partijen zoals Ciudadanos en Podemos. De PSOE weigert nog steeds te praten met Rajoy en zijn PP partij.

Men hoopt dat tussen 2 en 5 augustus Rajoy of iemand anders zal proberen een regering te vormen maar of dat allemaal gaat lukken is nog maar de vraag. Voorlopig gaat het leven op straat gewoon door en merkt de Spanjaard en vakantieganger niet veel van het feit dat Spanje al bijna acht maanden geen regering heeft – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken