skip to Main Content
Barcelona staat nostalgisch stil bij de Olympische Zomerspelen van 25 jaar geleden in 1992

Barcelona staat nostalgisch stil bij de Olympische Zomerspelen van 25 jaar geleden in 1992

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ARCELONA – Op 25 juli 1992 werden de Olympische Zomerspelen geopend en werd er geschiedenis geschreven. Niet alleen vanwege het feit dat Spanje als gastland nog nooit zoveel medailles had gewonnen maar ook omdat het de eerste succesvolle Spelen waren sinds jaren waarbij men zelfs uit de rode cijfers kwam. Daarnaast zorgde de Olympische Spelen (OS) ervoor dat de stad Barcelona op de wereldkaart werd gezet en de Catalaanse stad in positieve zin (niet voor iedereen) veranderde.

De Olympische Zomerspelen van de XXVe Olympiade werden in 1992 gehouden in Barcelona, de woonplaats van de toenmalig IOC-president Juan Antonio Samaranch. Barcelona werd verkozen boven Amsterdam, Belgrado, Birmingham, Brisbane en Parijs. De ceremonies en het atletiek vond plaats in het Estadi Olímpic Lluís Companys. Het Olympisch dorp en de Olympische haven werd ontworpen door de Catalaanse architect Oriol Bohigas i Guardiola. Voor de organisatoren was veiligheid een topprioriteit. Er werd algemeen gevreesd voor aanslagen van de ETA en voor betogingen van catalanistische onafhankelijkheidsbeweging. Van geen van beide was tijdens de Spelen sprake.

Succesvol

Spanje wist tijdens de OS van 1992 een record aan 22 medailles te winnen, te weten 13 goud, 7 zilver en 2 brons. Dit heeft Spanje nooit meer geëvenaard en men kwam niet verder dan 17 medailles bij de Spelen die na 1992 volgden. Terwijl de OS van 1992 in Barcelona op sportgebied al een succes waren, was dat op organisatorisch vlak ook het geval. Niemand had eigenlijk gedacht dat het Spanje zou lukken om de OS te organiseren maar uiteindelijk waren het de meest succesvolle spelen tot die tijd.

Bij de OS van 1992 waren er 169 deelnemende landen (10 meer dan bij de Spelen in 1988 in Seoel). Er waren maar liefst 9.386 atleten (6.659 mannen en 2.721 vrouwen) en men wist 35.000 vrijwilligers bij elkaar te krijgen die ervoor zorgden dat de OS van 1992 succesvol verliepen. Bijna alle sportevenementen werden gehouden in de stad Barcelona en de gelijknamige provincie maar er waren ook evenementen in o.a. Lleida, Zaragoza, Valencia en Girona.

Openingsceremonie

De opening van de OS op 25 juli 1992 was een hele happening waarbij het meest bekende optreden natuurlijk was van Freddie Mercury (uiteraard niet zelf aanwezig vanwege zijn overlijden in 1991) en operazangeres Montserrat Caballé met het bekende lied “Barcelona”. Ook waren er andere bekendheden aanwezig zoals José Carreras, Plácido Domingo en Alfredo Kraus en. Ook Los Manolos wisten met het lied “Amigos para siempre” een grote hit te scoren waarbij er een waar Catalaans Rumba feestje werd georganiseerd tijdens de sluiting. De opening werd daarnaast bijgewoond en uitgevoerd door de toenmalige Koning Juan Carlos I.

Stad

Vanwege de OS van 1992 werd de stad Barcelona flink veranderd een gemoderniseerd. Zo kwamen er nieuwe wegen, havens, het grotere vliegveld, wijken, woningen, stadiums en wolkenkrabbers. Het was voor Barcelona een grote verandering en sinds 1992 is de stad wereldberoemd. Een beeld wat bij veel mensen nog in het geheugen zit is het schoonspringen met op de achtergrond de Sagrada Familia. Het was ook voor het eerst dat Barcelona eindelijk naar de zee keek en zich realiseerde dat ze een strand hadden en daar gebruik van moesten maken. De flats waar de atleten woonden waren dichtbij het strand waar een hele nieuwe jachthaven werd aangelegd, hotels werden gebouwd en men een nieuwe wandelboulevard aanlegde die tot op de dag van vandaag erg populair is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Geweldige opsteker voor Barcelona!
    Goed aangepakt en doorgewerkt, met heeft er tot op de dag van vandaag voordeel van.

  2. als dit allemaal waar is zijn ze heel slim geweest, ´t zijn dan toch nog geen dommeriken…..
    en tis nog voor iets goed geweest die spelen, we hebben een strand!
    wat de medailles betreft weet iedereen wel hoe dit werkt….spijtig voor al die anderen
    wat deed die juan carlos daar? had ie daar toen wel zaken mee? toen niet en nu ook niet denk ik maar ja ik ben koning…..pffff

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by