skip to Main Content
Lange rijen op het vliegveld van Barcelona vanwege stakingen veiligheidspersoneel

Lange rijen op het vliegveld van Barcelona vanwege stakingen veiligheidspersoneel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Zoals altijd in de drukke zomermaanden wordt er weer eens gestaakt in Spanje, of niet dat is de vraag. Terwijl op Ibiza het veiligheidspersoneel op bepaalde tijden en dagen het werk uit protest neerlegt, gebeurd dat op het vliegveld van Barcelona-El Prat ook met lange rijen wachtende passagiers tot gevolg. Degene die de komende dagen en weken naar of van het vliegveld Barcelona zal vliegen moet rekening houden met vertragingen bij de controles van koffers en personen.

Het vreemde is eigenlijk dat de vakbonden eind vorige week nog aankondigden in augustus met de stakingen te gaan beginnen maar het lijkt erop dat het veiligheidspersoneel nu al begonnen is met werkonderbrekingen. Daarbij komt ook het feit dat het extra druk is op het vliegveld en men, net zoals in mei toen er ook al problemen waren vanwege de extra veiligheidsmaatregelen en gebrek aan personeel, nu ook weer te kampen heeft met problemen. Waarschijnlijk doen de werknemers ook rustig aan om meer aandacht te geven aan de problemen en hoge werkdruk waar ze mee kampen. Het is zeg maar een voorproefje van wat er aan zit te komen als de staking officieel in augustus zal ingaan.

Feit is dat met name in de Terminal 1 (de nieuwe terminal T1) het erg druk is bij de sluis naar de 10 poorten met metaaldetectoren waar de passagiers doorheen moeten voor de veiligheidscontroles. Op maandag waren er hele lange rijen waarbij sommige passagiers meer dan 2 uur erover hebben gedaan om aan de andere kant van de controles te komen. Hierdoor zijn er veel passagiers die of maar net hun vliegtuig haalden of deze misten en moesten zien hoe hun vliegtuig er vandoor ging.

Stiekeme staking?

Veel passagiers begrijpen het niet. Een traject wat bij menig ander vliegveld nog geen 20 minuten duurt, heeft men in Barcelona twee uur voor nodig. Met name op bepaalde tijden zoals tussen 8 en 11 uur ‘s-morgens is het extra druk in de T1 van Barcelona-El Prat. Op bepaalde tijden moeten er tussen de 3.000 en 4.000 mensen door de veiligheidscontrole maar maandag waren er dat minstens 20.000 in vier uur tijd. Normaal zou dat wellicht niet zo’n probleem zijn maar men vermoed dat de medewerkers al een “stiekeme” staking hebben gehouden, iets wat de vakbonden uiteraard ontkennen. Ook op dinsdag was het weer extra druk maar waren er minder lange rijen te zien op het vliegveld.

Augustus

Er wordt weliswaar nog onderhandeld tussen de vakbonden en de werkgevers maar als men gaat staken dan zal dat elke vrijdag, zondag en maandag gaan gebeuren waarbij men elk van deze dagen het werk gedurende vier uur zal neerleggen. Dit zijn juist de dagen dat het vliegveld de meeste reizigers krijgt te verwerken dus dat zal niet goed uitkomen voor het imago van het vliegveld. Met onder andere dat argument probeert het personeel de werkgevers over te halen om aan de eisen te voldoen zodat de werkomstandigheden en lonen beter worden. Er moet daarnaast personeel bijkomen omdat het gebrek van dit personeel enkele maanden geleden in mei ook al voor problemen zorgde waarbij duizenden passagiers hun vluchten misten.

Mocht je dus vanaf nu en komende augustus naar en van het vliegveld Barcelona-El Prat vliegen, houdt er dan rekening mee dat er lange wachtrijen kunnen zijn omdat men mondjesmaat zal werken op vrijdag, zondag en maandag. Probeer dus zo vroeg mogelijk naar het vliegveld te gaan om problemen en gemiste vluchten te voorkomen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Het advies om vroeger naar het vliegveld te gaan werkt in T2 in ieder geval niet. Sinds begin dit jaar lijken de meeste incheckbalies pas te openen om exact 2 uur voor vertrektijd. Dus al ben je vroeg, dan loop je hier al vast en als de security check dan soms wel 2 uur kan duren kun je wel raden dat dit fout gaat. Voorlopig levert dit alleen maar heel veel frustraties bij passagiers op, helemaal nu er al acties voorafgaand aan de aangekondigde staking lijken te zijn begonnen. Slechte zaak voor het imago van het toerisme in Spanje, net nu ze uit een diep dal geklauterd waren, omdat veel andere bestemmingen geen optie meer zijn.🚷🚷🚷🚷✈️

 2. T 2 !!!Barcelona el prat twee uur en 20 minuten in tussen dringende scheldende en knokkende mensen naar een veiligheidscontrole te moeten worstelen was geen pretje veel mensen overstuur omdat ze hun vlucht niet meer konden halen ons vliegtuig vertrok een kwartier later zodat nog veel mensen meekonden en zit nu inmiddels thuis aan een wijntje.

 3. T 2 Barcelona el prat twee uur en 20 minuten in tussen dringende scheldende en knokkende mensen naar een veiligheidscontrole te moeten worstelen was geen pretje veel mensen overstuur omdat ze hun vlucht niet meer konden halen ons vliegtuig vertrok een kwartier later zodat nog veel mensen meekonden en zit nu inmiddels thuis aan een wijntje (ik lees T 1 maar T2 was de roltrap al stil gezet omdat er geen mensen meer bij konden we waren vantevoren ingecheckt en reisden met alleen handbagage ) op de heen reis duurde de zelfde procedure 15 minuten!,

 4. De reizigers of de werknemers die hun job willen uitvoeren zijn steeds de dupe.
  Geen reclame en slecht voor de economie.

 5. Ongelofelijk is het al die stakingen. De metro staakt in Barcelona nu al bijna 3 maanden (!) elke maandag en sinds vorige week doet ook het personeel van bicing (stadsfietsen) vrolijk mee.

  Nu het personeel op het vliegveld er nog bij, straks zitten we aan huis gekluisterd en kunnen we nergens meer heen aangezien de taxi´s nu ook al meermaals het werk neer hebben gelegd.

  Mooie mentaliteit hebben ze hier, om eng van te worden af en toe.

 6. De reden om te staken is de hoge werkdruk? Men wil dus meer betaald krijgen…dat snap ik, en wat is een ‘betere’ tijd om aandacht voor de de zaak te krijgen als in de drukke augustus maand.
  Tja…het blijft moeilijk oordelen, de renfe staakt al met tussenpozen een aantal jaren. Hoop dat men op El Prat snel tot een oplossing komt.
  Een andere bestemming kiezen zoals Noel aangeeft blijft moeilijk voor mensen die in en rond Barcelona wonen, maar het zal gevolgen hebben voor het toerisme. Een aantal mensen daar ook weer blij mee, maar het toerisme is nu eenmaal een belangrijke bron van inkomsten ook daar in Barcelona.

 7. heel spijtig voor de passagiers waarvan er dan nog bij zijn die hun vlucht hebben gemist, dit is voor mij een stap te ver!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  dat ze staken ok, daar hebben ze wel een reden voor of alleszins een uitleg, of niet?
  maar de mensen zoiets aandoen, nee, zou zeggen kies voortaan een andere bestemming maar daar kan je net hetzelfde overkomen, heel moeilijk

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken