skip to Main Content
Minister-president Rajoy van Spanje staat voor de rechter vanwege fraudezaak

Minister-president Rajoy van Spanje staat voor de rechter vanwege fraudezaak

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt weer een pagina bijgeschreven in het geschiedenisboek van de Spaanse politiek nu Mariano Rajoy, de minister-president van Spanje, als getuige (dus niet verdachte) voor de rechter plaats moet nemen. De rechtszaak gaat over de eerste periode tussen 1999 en 2005 in een van Spanje’s grootste corruptiezaken ooit, Gürtel. Rajoy was toendertijd secretaris generaal en daarnaast directeur bij verschillende verkiezingscampagnes waarbij blijkbaar veel zwart geld omging. Woensdag 26 juli om 10 uur zal Rajoy het Nationale Hof bestreden.

Minister-president Mariano Rajoy zal zich moeten verplaatsen naar de zetel van het Nationale Hof in de gemeente San Fernando de Henares (18 kilometer van het regeringspaleis Moncloa) om daar voor de rechters vragen te beantwoorden in verband met zijn betrokkenheid in de Gürtel fraudezaak. Hem zal gevraagd worden naar het bestaan van een “caja B” wat zoveel wil zeggen als een “kistje met zwart geld” ofwel illegale financiering, iets wat eigenlijk al bewezen is dat dit bestaat binnen niet alleen de PP maar waarschijnlijk alle politieke partijen in Spanje.

Geschiedenis

De getuigenis en het verhoor van de premier of minister-president van Spanje zal de geschiedenisboeken ingaan als het allereerste verhoor van een man in deze functie en zal breed uitgemeten worden in de nationale en internationale pers. Het is dus de eerste keer dat een Spaanse minister-president als getuige voor het Nationale Hof moet verschijnen. Eigenlijk ook niet meer dan logisch omdat Mariano Rajoy als leider van de PP en alle corruptie daaromheen er midden tussenin zit. Rajoy moet alle vragen naar waarheid beantwoorden want mocht later blijken dat hij dat niet deed, dan kan hij de gevangenis ingaan voor meineed.

Voorkomen

Overigens heeft de Partido Popular er van alles aan gedaan om te voorkomen dat Mariano Rajoy in het getuigenbankje zou moeten plaatsvinden. Zo wilde men dat dit verhoor geannuleerd zou worden vanwege de drukke agenda van de minister-president en wilde men daarna dit deze ondervraging via videoconferentie zou plaatsvinden vanwege een te groot mediaspektakel en inzet van veiligheidspersoneel. De rechters besloten echter dat dit allemaal onzin was en Rajoy gewoon de 18 kilometer naar het Hof kan rijden om later weer aan het werk te gaan.

Moeilijk

Rajoy moet alle vragen beantwoorden en kan niet met een simpel “dat kan ik me niet herinneren” er zich vanaf maken. Rajoy is namelijk geen verdachte maar een getuige en die moeten alle vragen van de rechters naar waarheid beantwoorden. Rajoy staat er daarnaast alleen voor, dat wil zeggen zonder advocaat of iemand die antwoorden in zijn oor fluistert. Dat kan een probleem voor Rajoy zijn want hij verspreekt zich nog wel eens. Rajoy kan daarnaast oog in oog komen te staan met Luis Barcenas, de ex penningmeester die gezien wordt als een van de belangrijkste verdachten en die direct gelinkt wordt met Rajoy. Het is niet bekend hoelang de getuigenis zal duren maar men gaat er vanuit dat dit ongeveer 60 minuten zal zijn.

PP leden

Op 18 april van dit jaar besloten twee van de drie rechters van het Spaans Hooggerechtshof dat ze premier Mariano Rajoy samen met tientallen andere getuigen wilden horen over de illegale financiering binnen de Partido Popular. Dit is eigenlijk al min of meer bewezen maar men wilde meer getuigen horen waaronder Mariano Rajoy en diverse andere PP politici zoals Luis Bárcenas, Ángel Acebes, Francisco Álvarez Cascos, Rodrigo Rato en Jaime Mayor Oreja. Velen van hen zijn al voor de rechter verschenen. Nu is het de beurt aan de minister-president.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. daar moet ik niet op wachten en nieuwe artikel al gelezen?
  had het toch gezegd dat die met zijn grote oren niets gehoord heeft en een zeeeeeeeer kort geheugen heeft of zou hij aan de drank zijn?
  zijn “loopbaan” is betaald door de belastingbetaler, dan nog corrupt zijn en “zwart”geld in zijn zakken steken ……………….waar hebben we dat nog gehoord? juist, enkele weken geleden in België en ze waren ook zo onschuldig als geen ander, wat een gespuis van volk is me dat zeg maar mag da eigenlijk niet zeggen want ze zijn niet gestraft en ze zullen ook nooit gestraft worden, staat in de sterren en vooral in HUN boeken geschreven

 2. Beschuldigingen uiten na bewijzen.
  Beweer niet dat hij onschuldig is, maar hoge bomen vangen veel wind.
  Afwachten zou ik zeggen.

 3. wat ben jij toch slim Frank en ik dom maar geen probleem
  je bedoeld waarschijnlijk dat die brave man niets mispeutert heeft?
  wel, je hebt gelijk, het zal zo zijn, onze Mariano van de PP zal inderdaad niets verkeerds gedaan hebben, goed zo!

  1. Nee, dat bedoel ik niet. Eerst luisteren, dan oordelen. Dat bedoel ik. En niets anders. Heeft ook niets met slim of dom te maken. Wel met respect voor iemand zijn mening.

 4. ha ha weeral de zoveelste klucht, getuige……
  ken al zijn antwoord, ik weet het niet en heb niets gehoord
  met zo´n grote oren en nog niets horen, da geloof je toch niet zelf he

  1. Zou het niet verstandig zijn eerst af te wachten wat hij daadwerkelijk te zeggen heeft, voordat we hier allerlij dingen gaan roepen?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken