1 op de 10 automobilisten gebruikt sociale media achter het stuur in Spanje

1 op de 10 automobilisten gebruikt sociale media achter het stuur in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – De smartphone is niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Spanje, iets dat wel te zien was in het Spaanse parlement waar de helft van de parlementariërs liever op hun mini schermpjes keek dan luistert naar hun collega’s. Ook het gebruik van de smartphone achter het stuur dus tijdens het rijden is flink gestegen in Spanje.

Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 10 automobilisten achter het stuur de sociale media checkt waarbij te denken valt aan Facebook, Twitter en Instagram maar met name WhatsApp. Want als er een berichtje binnenkomt moet dat meteen bekeken worden, ook al zit men achter het stuur en kan die ene seconde fataal zijn.

12% van de ondervraagden zegt regelmatig de sociale media te raadplegen achter het stuur waarbij dit percentage 17% is bij de jongeren tussen 18 en 24 jaar. 12% zegt ook dat ze regelmatig foto’s en video’s maakt terwijl men achter het stuur zit.

Maar de sociale media zijn niet de enige boosdoeners want 25% zegt dat ze de GPS of het navigatiesysteem op de telefoon bedient tijdens het rijden, 19% zegt dat ze de messenger of Whatsapp gebruikt, 14% zegt dat ze handsfree belt en 13% zegt dat ze tijdens het autorijden e-mails checkt.

Deze bovenstaande percentages hebben betrekking op het regelmatig gebruiken van het bovenstaande maar als gevraagd wordt of iemand wel eens de smartphone achter het stuur gebruikt heeft lopen de percentages op. Dan zegt 51% dat ze de navigatie op de telefoon gebruiken, 35% WhatsApp berichten leest of stuurt, 18% e-mails leest en 19% foto’s of video’s maakt.

Tijdens lopen

Als gevraagd wordt hoe men het WhatsApp gebruikt tijdens het lopen of wandelen dan stijgt het percentage naar 76% waarbij 55% dat regeñlmatig doet. 87% van de ondervraagden zegt ook dat ze belt of gebeld wordt tijdens het oversteken van de straat. 57% zegt dat men de straat oversteekt terwijl men muziek luistert waarbij 39% zegt dat regelmatig of dagelijks doet.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Janus

Bij de eerste overtreding voor 3 maanden het rijbewijs invorderen, plus een werkstraf van 120 uur in een revalidatiecentrum voor verkeersslachtoffers en ook nog verplicht naar een cursus verkeersveiligheid!
Tweede overtreding 1 jaar intrekking van het rijbewijs en 240 uur werkstraf en bij een derde overtreding een levenslang rijverbod!
Geldstraffen helpen echt niet bij lui met zulke botte hersens!

Bernhard

Slechts 1 op 10?. Als ik rondkijk,dan is het minstens 4 op 10.
Kjk maar naar besteldiensten , zelfs bus chauffeurs , zowel stadsdienst also regional en international!
Boete plus telefoon af nemen ,anders helpt het niet!

maclaren0@gmail.com

Het wordt hoog tijd dat ze eens de fietsers en voetgangers die de straat overstappen eens gaan beboeten met hun smartfhone want het eerste dat je altijd te horen krijgt het zijn zwakke weggebruikers en de automobilist is dan de schuldige meer dan 50% is de zwakke weggebruikers dat de schuldige is

Jos Boesmans

Ik meende ergens gelezen te hebben dat als men in Spanje een bestuurder gewoon betrapt met zijn gsm in de hand , er een boete volgt van 500 Euro. Zal dan toch wel overdreven zijn.

Piet Paëlla

Mag van mij € 1000 worden.
Maling hebben aan je medemens en aan de wetten haat ik.
Om te beginnen zouden de auto-dealers een hands-free systeem al inclusief de verkoopprijs van de auto moeten bieden en de politie zou hier consequent op moeten controleren.

martin

Ik heb wel eens gelezen dat in Nederland elk jaar 20.000 mensen sterven door het (mee-)roken. Daar wordt niet tegen opgetreden. Ik vraag me af hoe hoog dat cijfer in Spanje is. Aan de andere kant, als je in de auto rookt is het alweer moeilijker om te appen. Da’s weer een voordeel!

Bert

Daar word niet tegenop getreden??? Waar mag je nog roken dan?

leo

Elke keer als ik een autorit maak kom ik er meerdere tegen die een telefoon in hun hand hebben. Rijbewijs afpakken van zulke mensen is het enige wat echt werkt.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.