Vreemdste bekeuringen voor automobilisten in Spanje

Twitter
Beeld: Twitter

Vreemdste bekeuringen voor automobilisten in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto naar Spanje om te genieten van de vakantie. Weliswaar mag je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijden in Spanje maar natuurlijk gelden wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt. Pas echter wel op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak direct betaald moeten worden, zeker als men met een buitenlands kenteken rijdt.

De Guardia Civil Tráfico controleert gedurende de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik, de autopapieren, of de auto gekeurd is etc. Agenten mogen echter ook bekeuringen uitschrijven als er sprake is van strafbare feiten die afgeleid zijn van de algemene verkeersregels en de agent in kwestie meent dat er een gevaarlijke situatie is.

Veel inwoners van Spanje weten niet eens dat de onderstaande verkeersregels gelden dus laat staan buitenlanders die in Spanje rondrijden. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 3, 17 en 18, maar wie kijkt daar nu naar. In die algemene verkeersregels staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar de onderstaande situaties kunnen beboet worden in Spanje.

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets

In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootvoets is ook niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt

Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden daarvoor is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken

Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur kan boetes opleveren. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam

Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard

De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien

Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden

Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.

Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden is verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Bellen in de auto

Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij is door middel van een bluetooth systeem of kabels via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

WhatsAppen, messenger etc

Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is het ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op en men kan punten van het rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Spullen achterin leggen die niet vast zitten

Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench

Honden die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de kofferbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden

Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets dat vaker voorkomt (al hebben we ergens gelezen dat dit 200 euro is)

Documentatie niet compleet

Het niet bij je hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan kosten opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest

Je moet te allen tijde een reflecterend (geel of oranje) vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval, dat geldt voor de chauffeur en een bijrijder. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro. In Spanje is het verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben (alleen in het geval van Spaans kenteken).

Bijrijder of autorijder kussen

Het kussen van de bestuurder of bijrijder als men op de weg rijdt of het heftig discussiëren tijdens het rijden is in principe net zo gevaarlijk als dronken rondrijden. Daarom kan de politie een bekeuring geven van 80 euro, ook als men iets te verliefd en handtastelijk in de auto rijdt.

Aan de binnenspiegel

Het is verboden om gevaarlijke voorwerpen aan de binnenspiegel (achteruitkijkspiegel) te hangen omdat dit gevaarlijk is als er een ongeval is. De bekeuring kan oplopen tot maar liefst 300 euro.

Fietsen meenemen in/achter auto

Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen-steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets dat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot een bekeuring.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal verboden.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn gehaald uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden aangezien punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie.

Ga naar de inhoud