menu: rubrieken, zoeken & meer

Reizen naar ‘geel’ Spanje vanaf dinsdag 27 juli weer mogelijk na aanpassing reisadviezen Nederland

Reizen naar ‘geel’ Spanje vanaf dinsdag 27 juli weer mogelijk na aanpassing reisadviezen Nederland
Beeld: 123rf

Reizen naar ‘geel’ Spanje vanaf dinsdag 27 juli weer mogelijk na aanpassing reisadviezen Nederland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Nederlandse kabinet heeft op maandag bekend gemaakt dat vanaf dinsdag 27 juli alle EU-landen op kleur geel of groen gaan wat betreft de reisadviezen. Dat is goed nieuws voor de vakantiegangers want daarmee wordt het reizen binnen de Europese Unie makkelijker en wordt dat in Nederland dus niet meer afgeraden. Alle Nederlanders die naar o.a. Spanje reizen moeten natuurlijk wel nog steeds voldoen aan de eisen die Spanje stelt om het land in te mogen reizen en er komen strengere eisen voor de terugreis naar Nederland.

Vanaf dinsdag 27 juli gelden in Nederland nieuwe kleurcodes voor wat betreft de reisadviezen. Daarmee verandert Spanje plots van oranje naar geel waardoor het reizen weer is toegestaan. Een EU-land kan alleen nog de kleur oranje krijgen als er een gevaarlijke nieuwe variant van het coronavirus opduikt. Met deze wijziging geeft het kabinet aan op dezelfde lijn als andere EU-landen te gaan zitten en wordt het reizen naar populaire vakantielanden zoals Spanje en Portugal niet meer afgeraden.

Reizen naar ‘geel’ Spanje wordt vanaf dinsdag 27 juli dus makkelijker. Je moet voldoen aan de eisen die Spanje stelt om het land binnen te mogen komen en er gelden strengere regels voor alle Nederlanders die vanuit Spanje terugreizen naar eigen land. Vanaf 8 augustus geldt dat alle reizigers vanaf 12 jaar en ouder die terugkeren uit een geel vakantieland een coronabewijs nodig hebben. Zoals bekend kan dat een bewijs van volledige vaccinatie zijn en de daarbij geldende QR-code in de CoronaCheck-app.

Ben je niet volledig gevaccineerd en heb je dus geen vaccinatiebewijs, dan moet je jezelf in het vakantieland laten testen via een PCR-test die maximaal 48 uur oud mag zijn of een antigeentest die maximaal 24 uur oud mag zijn voor vertrek naar Nederland. Iedereen die met het vliegtuig, boot, trein of bus komt moet voor vertrek gecontroleerd worden door de vervoersmaatschappij. Eigen vervoer reizigers kunnen bij de grensovergangen in Nederland gecontroleerd worden. 

Voor reizigers uit EU-landen geldt geen quarantaineplicht als ze in Nederland aankomen, behalve als sprake is van een nieuwe virus-variant in het land waar ze vandaan komen. Voor iedereen, ook volledig gevaccineerden, die terugkeert uit het buitenland is het advies: test jezelf. Ook na vaccinatie of doormaken van een besmetting kunnen mensen het virus namelijk nog bij zich dragen en anderen besmetten. Reizigers uit landen met een geel reisadvies die nog niet volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona krijgen het dringende advies om op dag twee en vijf na aankomst een gratis coronatest bij de GGD of een zelftest te doen. Ook mensen die geen klachten hebben kunnen het virus bij zich dragen en anderen besmetten. Verder geldt er bij terugkomst geen quarantaineplicht voor reizigers uit EU-lidstaten naar Nederland, tenzij er sprake is van een nieuwe virusvariant in het land van verblijf.

Vier landen in Europa hebben op dit moment een oranje reisadvies: Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra. De nieuwe aanpak heeft voor deze landen als gevolg dat het reisadvies op 27 juli verandert in geel. Dat betekent: reizen kan, maar er zijn risico’s. Bij terugkeer uit deze landen is het nu al verplicht om een coronabewijs te laten zien. Die verplichting blijft. Voor reizigers uit een land met een groen reisadvies gelden geen maatregelen bij terugkeer.

Inreisbeperkingen Spanje

Het laten zien van één van de volgende 3 documenten is verplicht voor reizigers uit Nederland en België (met elk vervoermiddel, dus ook eigen vervoer) vanaf 12 jaar:

Een COVID-19 vaccinatiecertificaat/bewijs van volledige vaccinatie. Dit document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien zijn van een officiële vertaling. De vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn afgenomen. Op het certificaat of bewijs moet in ieder geval staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het LOT nummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegeven van de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs.

Een negatieve PCR-test (NAAT) die moet zijn afgenomen binnen 72 uur voor aankomst, of een of Rapid Antigen Test die moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

Een herstelbewijs van van COVID-19. Als u hersteld bent van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een herstelbewijs. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Er moet in staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Reizigers die met het vliegtuig of de boot komen, moeten bij binnenkomst ook (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form ” kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering  of met de App SpTH (SpainTravelHealth).

Bron: Nederlandwereldwijd.nl