Unesco plaatst het El Retiro park en Paseo del Prado in Madrid op Werelderfgoedlijst

Unesco plaatst het El Retiro park en Paseo del Prado in Madrid op Werelderfgoedlijst
Beeld: El Retiro Madrid / 123rf

Unesco plaatst het El Retiro park en Paseo del Prado in Madrid op Werelderfgoedlijst

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op zondag heeft een comité van Unesco-experts besloten dat twee populaire plaatsen in de Spaanse hoofdstad Madrid op de Werelderfgoedlijst bijgeschreven worden. Het gaat om het Buen Retiro Park of beter bekend als het El Retiro stadspark en de Paseo del Prado, de wereldberoemde boulevard waar o.a. het gelijknamige museum gevestigd is.

Er wordt in Spanje ook wel gesproken over het ‘Paisaje de la Luz’ wat de Paseo del Prado tussen Plaza de Cibeles en Plaza de Carlos V, samen met het Retiro-park en de wijk Jerónimos omvat. Het hele gebied is gelegen in het hart van de stad en heeft het een oppervlakte van 190 hectare, waarvan 75% groene ruimten. Volgens de experts van Unesco voldoen deze plaatsen aan de noodzakelijke voorwaarden om tot Werelderfgoed te worden verklaard: uitzonderlijk en uniek.

In het El Retiro park zijn naast het nabijgelegen El Prado ook nog de nabij gelegen Real Jardín Botánico, het Real Observatorio Astronómico, het Palacio de Cristal, het Estanque Grande en het Alfonso XII monument te bezoeken. Aan de Paseo del Prado zijn ook de musea Thyssen-Bornemisza en Reina Sofia gelegen. In de buurt liggen ook het Ayuntamiento de Madrid (gemeentehuis) in het Palacio de Cibeles, Banco de España en de Casa de América of de Puerta de Alcalá en de Cibeles fontein.

Met de toevoeging van de ‘Paisaje de la Luz’ heeft Spanje nu 49 vermeldingen op de Werelderfgoedlijst waarvan vijf in de Madrid regio gelegen zijn, te weten het San Lorenzo de El Escorial klooster, de stad Alcalá de Henares, het culturele landschap van Aranjuez en het Hayedo de Montejo bos.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.