Search
menu
Search

Unesco plaatst het El Retiro park en Paseo del Prado in Madrid op Werelderfgoedlijst

Unesco plaatst het El Retiro park en Paseo del Prado in Madrid op Werelderfgoedlijst
Beeld: El Retiro Madrid / 123rf

Unesco plaatst het El Retiro park en Paseo del Prado in Madrid op Werelderfgoedlijst

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zondag heeft een comité van Unesco-experts besloten dat twee populaire plaatsen in de Spaanse hoofdstad Madrid op de Werelderfgoedlijst bijgeschreven worden. Het gaat om het Buen Retiro Park of beter bekend als het El Retiro stadspark en de Paseo del Prado, de wereldberoemde boulevard waar o.a. het gelijknamige museum gevestigd is.

Er wordt in Spanje ook wel gesproken over het ‘Paisaje de la Luz’ wat de Paseo del Prado tussen Plaza de Cibeles en Plaza de Carlos V, samen met het Retiro-park en de wijk Jerónimos omvat. Het hele gebied is gelegen in het hart van de stad en heeft het een oppervlakte van 190 hectare, waarvan 75% groene ruimten. Volgens de experts van Unesco voldoen deze plaatsen aan de noodzakelijke voorwaarden om tot Werelderfgoed te worden verklaard: uitzonderlijk en uniek.

In het El Retiro park zijn naast het nabijgelegen El Prado ook nog de nabij gelegen Real Jardín Botánico, het Real Observatorio Astronómico, het Palacio de Cristal, het Estanque Grande en het Alfonso XII monument te bezoeken. Aan de Paseo del Prado zijn ook de musea Thyssen-Bornemisza en Reina Sofia gelegen. In de buurt liggen ook het Ayuntamiento de Madrid (gemeentehuis) in het Palacio de Cibeles, Banco de España en de Casa de América of de Puerta de Alcalá en de Cibeles fontein.

Met de toevoeging van de ‘Paisaje de la Luz’ heeft Spanje nu 49 vermeldingen op de Werelderfgoedlijst waarvan vijf in de Madrid regio gelegen zijn, te weten het San Lorenzo de El Escorial klooster, de stad Alcalá de Henares, het culturele landschap van Aranjuez en het Hayedo de Montejo bos.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?