skip to Main Content
Eerste geval van chikungunya-virus ontdekt in Gandía, Valencia

Eerste geval van chikungunya-virus ontdekt in Gandía, Valencia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

tijgermug2aVALENCIA – In de Comunidad Valenciana is de eerste persoon aangetroffen die besmet is geraakt met het pijnlijke maar niet dodelijke chikungunya-virus. Het virus wordt verspreid via onder andere de tijgermuggen die steeds meer worden aangetroffen in het land. Het is niet een dodelijk virus maar als je besmet bent geraakt zul je veel pijn leiden gedurende soms wel maanden.

De patiënt is een 60 jarige inwoner van de kustplaats Gandía waar hij waarschijnlijk besmet is geraakt door een beet van een tijgermug, oorspronkelijk afkomstig uit Azië maar een soort mug die steeds meer voorkomt in Spanje. Hij wordt op dit moment behandeld in het ziekenhuis van Alicante. Waarschijnlijk is deze persoon bsmet geraakt doordat een tijgermug iemand heeft gestoken die al besmet was waardoor het virus zich kon verspreiden.

Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen besmet met het chikungunya-virus (in het Spaans chikunguña) met een aanwezigheid van het virus in meer dan 60 landen in Azië, Afrika, Amerika en Europa. Het chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat milde koorts en gewrichtspijnen veroorzaakt en wat normaal niet dodelijk is voor de mens. Het virus kan overgedragen worden door een muggenbeet van de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug), dis is het geval in Spanje.

De benaming is afkomstig van het makonde-woord voor “wat krombuigt”, daarmee verwijzend naar de artritis-symptomen. Het virus werd voor het eerst vastgesteld in 1955 in het tegenwoordige Tanzania, naar aanleiding van een uitbraak van het virus in 1952/1953.

De meest voorkomende symptomen zijn: milde tot hoge koorts (zelfs tot boven 40 graden), puntbloedingen of gevlekte uitslag op ledematen en romp, kreupel makende gewrichtspijn in meerdere gewrichten en soms hoofdpijn. De Incubatieperiode varieert van 2-7 dagen. Het is een zelflimiterende ziekte. Een deel van de patiënten heeft persisterende gewrichtsklachten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken