skip to Main Content
Barcelona schreeuwt massaal NO TINC POR tegen het terrorisme

Barcelona schreeuwt massaal NO TINC POR tegen het terrorisme

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Passeig de Gracia en de Plaza Catalunya waren zaterdag 26 augustus tussen 18.00 en 20.00 uur het middelpunt van Spanje en wellicht wel de wereld tijdens de grote manifestatie tegen het terrorisme die daarnaast dienst deed als eerbetoon aan de overleden personen bij de aanslagen van 17 en 18 augustus op de Ramblas in Barcelona en in de badplaats Cambrils. Tienduizenden mensen liepen samen met politici, de Koning, politie, hulpverleners en familieleden van de overleden personen in de stoet die eindigde op het middelpunt van Barcelona.

UPDATE: Volgens de Guardia Urbana hebben zo’n half miljoen mensen meeglopen in de #NoTincPor manifestatie (dit is een voorlopig cijfer).

De grote tocht begon in de Jardins de Gracía ter hoogte van de kruising tussen de Avenida Diagonal en de Passeig de Gracía en eindigde op het middelpunt van Barcelona, de Plaza Catalunya, de plaats waar op 17 augustus de terrorist met zijn bestelbus de Ramblas opreed waarna 13 mensen overleden (het dodental van alle terroristische aanslagen is totaal 15 met een dode man in een gestolen auto en de overleden vrouw in Cambrils).

Uiteraard was de manifestatie bedoeld voor de Barcelonezen en Spanjaarden die samen aan de wereld en aan de terroristen wilden laten zien dat ze niet bang zijn, in het Catalaans “No tinc por” of in het Castiliaans (Spaans) “No tengo miedo”. Naast de inwoners van de stad waren er ook politici aanwezig zoals de burgemeester van Barcelona Ada Colau, de regionale Catalaanse premier Carles Puigdemont, de minister-president van Spanje Mariano Rajoy, de ministers van Spanje en de oppositieleiders van Spanje zoals Pablo Iglesias (Podemos), Pedro Sánchez (PSOE) en Albert Rivera (C’s) . Daarnaast was ook Koning Felipe VI van de partij waarmee dat al de tweede keer is dat de Koning naar Barcelona is gekomen na de aanslagen (eerste keer was de minuut stilte op de Plaza Catalunya). Er werden 70.000 rode en gele rozen uitgedeeld waarmee duizenden deelnemers rondlopen. Veel van deze rozen werden afgegeven aan de hulpverleners en politieagenten terwijl ook de auto’s van de politie werden bedekt met de rozen.

Ondanks het feit dat dit de “belangrijke” personen zijn liepen zij niet voorop en was die plaats bestemd voor 75 vertegenwoordigers van de politie, ambulancepersoneel, hulpverleners, taxi’s en familieleden van de overleden personen op de Ramblas. Zoals verwacht werden de Koning en Rajoy uitgefloten bij aankomst (te Spaans) en waren er veel Catalaanse vlaggen te zien en spandoeken of borden met leuzen voor de onafhankelijkheid waardoor dit eerbetoon aan de overleden personen toch weer politiek getint was. Gelukkig waren er ook Spaanse vlaggen en veel spandoeken in het Spaans. Ook de toespraken op het podium op de Plaza Catalunya werden in het Spaans en Catalaans gedaan door de Catalaanse actrice Rosa María Sardá en de Marokkaanse activiste Miriam Hatibi.

Al met al was het een grote massieve manifestatie tegen al het geweld, de terroristen, de Islamitische Staat en een standpunt waarmee iedereen aan de wereld wilde laten zien dat ze niet bang zijn voor de terroristen. Het is jammer dat er toch ook weer misbruik werd gemaakt door individuen om hun Catalaanse standpunt aan te geven. Een manifestatie als eerbetoon aan de overleden personen en tegen het terrorisme waarbij iedereen hand in hand moet lopen is daarmee toch ook weer een beetje een Catalaans protest geworden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. vind het echt niet gepast dat de Catalanen van deze ,zo triestige optocht ,gebruik maken om hun onafhankelijkheid te promoten Geen respect voor de alle slachtoffers en hun familie .

  1. Stel je voor dat dit in Antwerpen zou gebeuren—dan mogen volgens jou geen vlaamse (nederlandse)teksten gebruikt worden ,nochtans zijn het nederlands en het catalaans beiden officiele talen

 2. Haha wat zal de vijand gehuiverd hebben bij het aanhoren van deze moedig luidkeelse strijdkreet

  1. Een uitdrukking van een lach onder dit artikel toont een gebrek aan respect. Ga je schamen!

 3. Zeer respectvol, maar veranderen, vergeet het maar.
  Wat zeggen de burgemeesters in Nederland, we gaan thee drinken.
  De moraal van het verhaal, vul maar in.
  Kleine tip, 99.9 procent heeft de aanzet, tot een oplossing.
  Ze worden echter doodgezwegen.

 4. Een estrallada bestaat niet. Het moet estelada zijn. En die is in Catalunya op haar plaats. Visca Catalunya lliure!

  1. Rik ga je nou ook al reclame maken voor je geliefde ‘provincie’?

  2. Rik … je begrijpt toch wel dat deze manifestatie niet echt het moment was om actie te voeren voor Catalonië als onafhankelijke staat. Verkeerd moment verkeerde manier. Jammer dat veel Catalanen het tich weer niet laten konden om een algemene manifestatie te verzieken met die vlaggen en kreten en het uitfluiten van de Koning en Rajoy. Jammer.

  3. Niet 100, maar 1000% procent mee eens, meneer Rik Wouters!

 5. Wat een onzin allemaal, wij zijn niet bang en wij zijn Berlijn/New York en Barcelona. Natuurlijk zijn wij wél bang. En doe er dan wat aan. Zet ze Europa uit.
  Om te beginnen met iedereen die zich salafist wenst te noemen.

  1. wie moet je het land uitzetten? Zoals inmiddels bekend is waren de terroristen in Spanje jongens die sins jongs al in Spanje wonen en de Spaanse nationaliteit hadden, catalaans en spaans praten en geintegreerd zijn. Ze werden gehersenspoeld door een iman blijkbaar. Dat van Eureopa uitzetten heeft niet veel zin. Veel Europeanen zijn ook al naar IS vertrokken om leren te vechten en als die naar hun thusland terugkeren…. wie weet wat er dan gebeurd.

 6. De Koning en Rajoy werden meestal uitgefloten omdat Felipe (de koning) wapens aan Saoedi Arabië verkoopt, en Mariano ( de president) het toestaat. Isis krijgt veel ondersteuning van de regering van Saoedi Arabië. Ik heb nog niet deze inlichtingen en verklaringen op een nederlandse krant gezien. Manipulación?

  1. Praten als en kip zonder kop
   Het was en optocht tegen terrorisme .
   En de catalanen maken weer misbruik van de optocht.
   En meng het met politiek
   En is bewezen dat spanje geen wapens verkoop aan Saudi Arabie

  2. De Koning verkoopt geen wapens, dat zijn bedrijven die dat doen. Spanje is een van de grootste wapenhandelaren met dat land.

 7. Barcelona schreeuwt wat? 99% van de wereld begrijpt het niet tenzij het vertaald wordt. Of ze zijn arrogant of superdom daar.

  1. Het is logisch omdat de demonstratie in Barcelona werd gehaald.

    1. klopt, is een verschil. Voor diegene die het niet weten. Catalaanse vlag zonder ster is gewoon de vlag van de regio. Met een vlag met een ster (estelada) geeft men aan dat men onafhankelijkheid wil.

   1. Het nieuws kan er van maken wat het wil als mensen het niet begrijpen, In Spanje spreekt men Spaans en niet anders.

    1. Ooit hoorde ik “in Vlaanderen Vlaams”; weggehoond door mensen van het slag dat nu roept “in Spanje Spaans en niets anders”…

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken