skip to Main Content
Bosbrand nabij Jávea snel geblust en evacuees konden weer naar huis

Bosbrand nabij Jávea snel geblust en evacuees konden weer naar huis

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALICANTE – Vrijdagmiddag om 15.15 uur werd de brandweer op de hoogte gesteld van een bosbrand die net was ontstaan in het gebied tussen de ermita de Santa Llúcia en die van Calvari in de gemeente Montgó. Vanwege het enorme brandgevaar ging de brandweer er met groot geschut op af om te voorkomen dat de vlammenzee de woningen kon bereiken. Uit voorzorg moesten er toch inwoners van de kustplaats Jávea (Xàbia) geëvacueerd worden.

Nadat de brand bekend was gingen er meerdere brandweereenheden met tientallen brandweermannen naar de plaats van de bosbrand waarbij deze ondersteund werden door twee blushelikopters en twee kleine blusvliegtuigen, zogenaamde Air Tractors. Vanwege de droogte en de warmte is de hele provincie in staat van paraatheid vanwege bosbranden en men wilde koste wat kost voorkomen dat de brand van zo’n proporties zou worden dat het moeilijker zou zijn deze te blussen.

Ondanks het feit dat er niet direct gevaar was voor diverse woningen in de gemeente Jávea, werden de inwoners toch door de politie geëvacueerd. De bosbrand vond plaats in de gemeente Montgó en ook daar werden enkele inwoners geëvacueerd. Bij het blussen hebben brandweereenheden uit de eigen gemeenten en uit de gemeenten Denia en Benissa meegeholpen om samen te voorkomen dat er een nieuwe ramp zou plaatsvinden.

Gelukkig had de brandweer enkele uren later om 17.15 uur de brand onder controle en werden de afgesloten wegen geopend en konden de inwoners rond 18.30 uur terugkeren naar hun woningen. Deze nieuwe brand is alweer de tweede in enkele dagen waarbij dit keer zo’n 4.000 vierkante meter natuur verwoest werd. De vorige bosbrand ontstond in de gemeente Portitxol waarbij door geluk (windrichting) en hard werken van de brandweer de vlammenzee niet in de buurt kwam van de wijk Toscamar en er slechts 300 vierkante meter natuur verwoest werd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken